RTL stopt mogelijk met X Factor na lopend seizoen

Ongeveer een jaar geleden kondigde RTL 4-zenderbaas aan het tv-seizoen 2010/11 elke vrijdagavond met een talentenjacht te komen. Het bleek een gouden zet. Holland’s Got Talent lokte de kijkers terug van Nederland 1, The Voice of Holland is het grootste succes voor de zender sinds jaren en X Factor blijkt deze weken op vrijdagavond vaak het best bekeken amusement.

Toch is de tactiek om de vrijdagavond te claimen met een auditieshow nog niet een zekerheid voor het schema van 2011/12. Galjaard: “Ik vind dat we nog heel even moeten nadenken of X Factor volgend seizoen weer terugkeert.”

De zenderbaas is wel tevreden over het lopende seizoen, vertelt hij aan Zappen.blog.nl. “Maar wij moeten als programmamakers wel nadenken over het onderscheidende element. Anders reutelt een programma maar door, dat zag je natuurlijk bij Popstars. Als ik nu kijk naar de performance van X Factor, zou ik er weer blind voor gaan. De kijkcijfers zijn goed en het maakt veel reacties los. Toch wil ik nog heel even kijken naar het lopende seizoen. We zullen niet te lang wachten met het besluit.”

Net als vorig jaar opent Galjaard het tv-seizoen al in juli met Holland’s Got Talent. Dat was toen om de kijker terug te winnen na sportevenementen als het WK Voetbal en de Olympische Spelen, welke bij de publieke omroep worden uitgezonden. Na Got Talent volgt The Voice of Holland, dat tot in januari 2012 doorloopt.

Het nieuw aangekochte programma waarin wordt gezocht naar talent voor de musical Saturday Night Fever zal in elk geval niet op de vrijdagavond komen, zegt Galjaard. Op de zondag dan? “Dat zou zomaar kunnen. Het is natuurlijk een avond waar Op Zoek Naar voor de Avro heel groot is geweest. Dit zal echter wel een ander programma worden. Veel meer RTL 4, met zang en dans en vooral wat sneller.”

Hoewel het einde van de talentenjacht al meermalen is ingeluid, wil Galjaard daar niets van weten. “Ik zeg wel eens dat de huidige auditieshow bijna een nieuwe vorm van soap is. Een soap waarbij je steeds nieuwe karakters en verhaallijnen introduceert. Als kijker wil je die mensen leren kennen. Een soap loopt in sommige gevallen jarenlang door. Als je het goed maakt, is de interesse vrij lang vast te houden. Misschien gaat de auditieshow wel die richting op.”

Het is nog niet bekend wat SBS 6 in het nieuwe seizoen aan weekendamusement gaat brengen. Daar mislukten bijna alle titels dit seizoen, alleen Sterren Dansen op het IJs sloeg goed aan. Galjaard: “We kijken natuurlijk wel wat ze doen en houden daar enigszins rekening mee, maar gaan vooral uit van onze eigen kracht.”

Zie ook:
- RTL op zoek naar hoofdrolspeler Saturday Night Fever
- Erland Galjaard: The Voice of Holland ontsteeg televisie
- Erland Galjaard: Denkfout Popstars bij rekken naar 8 maanden

42 Reacties // Reageer

42 thoughts on “RTL stopt mogelijk met X Factor na lopend seizoen

  1. Vincent

    Ik zeg, Idols terug.. Die titel is al lang niet voorbij gekomen. Format iets aanpassen misschien, weet niet of dat mag?

    Vond dat qua liveshows veel mooier/beter als die van Xfactor. Alleen de openingen waren al grandioos vaak!

      /   Reply  / 
    1. Daan

      Ik vind dat je ongelijk hebt, Idols is al een hele tijd niet meer op TV dus waarom zou je het weer uitzenden en dan ook nog met nieuwe juryleden. Je moet nooit zo’n lange ‘break’ ertussen houden.

        /   Reply  / 
  2. Levi

    Ik vond de liveshows van Idols ook veel leuker dan die van X-factor. Veel groter decor. Hoop stiekem ook wel dat het programma terugkomt met een nieuwe jury bestaande uit artiesten zoals Trijntje Oosterhuis, Esmée Denters, Alain Clark en Jerney Kaagman kan ook niet ontbreken..

      /   Reply  / 
    1. ANO

      helemaal mee eens !
      zou een topjury zijn!

        /   Reply  / 
  3. Martijn

    X factor gaat wat mij betreft echt de kant op van popstars. Dit programma moet echt ff een paar jaar van de buis af. Een jong en fris nieuw seizoen van idols lijkt me dan wel weer een optie. Die musicalshow moet echt op de zondag. Alleen daar kan het volgens mij een succes worden.Laat dat nou net de avond zijn waar het bij rtl4 nog niet zo lekker loopt. Met een dramaserie of leuke spelshow tussen de show en uitslag gesandwicht kan dit een prima avond worden.Ook zit in de vooravond life 4 you en dat trek een grote groep die ook van dit soort programma’s houden. Erland zou wel gek zijn om het niet op deze avond te zitten.

      /   Reply  / 
  4. manuela

    popstars the rivals vond ik ook wel wat hebben!
    en daar is redelijk goede muziek uit voort gekomen.

      /   Reply  / 
  5. Martijn

    Maar misschien is het nog wel leuker om met een nieuwe reeks ‘Just the two of us’ te komen na TVOH2. Al denk ik dat sbs6 dat wel eens kan gaan doen nu John daar medeeigenaar van is.

      /   Reply  / 
    1. Jaap

      Dat zo leuk zijn inderdaad!
      Presentatie Beau en Linda?

        /   Reply  / 
      1. Martijn

        Dit programma is volgens mij ook wel wat voor Carlo en Irene of Chantal. Maar Gordon en Linda was ook een prima duo met een prima rolverdeling.

          /   Reply  / 
  6. paradox

    Ben voorstander van een nieuw seizoen idols, moeten ze het decor wel even gaan lenen bij de RTL in Duitsland. Het stijgerbuizen decor kan echt niet meer..

      /   Reply  / 
  7. Lennart

    ‘Het nieuw aangekochte programma waarin wordt gezocht naar talent voor de musical Saturday Night Fever zal in elk geval niet op de vrijdagavond komen, zegt Galjaard. Op de zondag dan?’

    Ehhh, misschien is de zaterdag een goede suggestie?

      /   Reply  / 
    1. Vincent

      Ja dan wordt het vast net zo’n groot succes als Op zoek naar Zorro!

        /   Reply  / 
      1. Lennart

        Hoef je in ieder geval niet te uit te leggen dat het een programma over de Saturday Night Fever is, maar je vanwege kijkcijfers lak hebt aan dat gevoel en het gewoon op zondag uitzendt.

          /   Reply  / 
        1. Vincent

          Wat een onzinnige reactie. Als je dus ‘s avonds op een willekeurige dag een tv-programma wilt zien, mag dat bijvoorbeeld geen TV Makelaar zijn, omdat dat altijd overdag wordt opgenomen en je alleen beelden van overdag ziet?

            /   Reply  / 
  8. vinn

    Doe weer een keer popstars the rivals inderdaad! Met Lieke en Jan

      /   Reply  / 
  9. JaJa

    X Factor kan nog wel een paar seizoenen mee. Maar dan wel een nieuwe jury, misschien zelfs nieuwe presentatie. Maar vooral een vers, spannend decor.

    Voor de rest is X Factor dit seizoen al aardig vernieuwend, met de audities in de HMH. En een thema met Chew Fu zoals vanavond heb ik ook nog niet eerder gezien.

      /   Reply  / 
  10. G Loofhutjes

    Je moet van goede- of juist van dovenhuizen komen om tegen die tsunami van liedjeswedstrijden te kunnen; daarom ben ik blij dat er ook een programma is als HGT, waarin een verscheidenheid van podium- of juist geen podiumkunsten ten toon worden gespreidt.
    HGT: Een lache en een traan, Een zonnetje en een regenbui, Een top of een flop, Een kus op, of een klap in het gezicht. De TV aan of de TV uit!

      /   Reply  / 
  11. B.K.

    Een seizoen Idols lijkt me geen goed idee. Dan wordt het zo’n seizoen ‘omdat het moet en we niets anders hebben, trekken we dit maar uit de kast’. Ook heb ik het idee dat we dat format hier nu wel gezien hebben. Mensen hebben toch liever een positievere benadering richting de kandidaten en de mooiere verhalen, dat komt in een format als Idols niet echt naar voren. Ook het auditeren in een hotelkamertje is achterhaald.

    Ook denk ik dat het verstandig is om X Factor even in de koelkast te zetten na dit huidige seizoen. Persoonlijk heb ik wel zin in het nieuwe seizoen van Holland’s Got Talent, daar heb ik vorig jaar echt veel plezier aan beleefd.

      /   Reply  / 
  12. Steffan

    Ik stel voor om X Factor en The Voice of Holland om en om te doen. 1 talentenjacht per jaar.

      /   Reply  / 
    1. Daan

      Goed plan!

        /   Reply  / 
  13. gorr

    Ik zou Xfactor niet meer terug laten komen. Ik zou iets nieuws verzinnen. Lijkt me leuk om een show te zien waar alleen kinderen aan meedoen. Dat is voor het hele gezin leuk om te kijken. Kinderen zijn grappig, verbazingwekkend, schattig. Een soort miniplaybackshow,maar dan anders. En er dan gewoon een show van 1.5 uur van maken gevolgd door een leuke nieuwe nederlandse serie.

      /   Reply  / 
  14. Sander

    Come on, Idols?! Dat format is wereldwijd aan het afbrokkelen, zelfs American Idol zal ondersneeuwen door de komst van X Factor USA.

    In X Factor zitten nog zoveel elementen waarin vernieuwd kan worden. Ik snap ook nog steeds niet dat RTL na vier seizoenen niet voor een nieuw decor heeft gekozen bij de liveshows. Het decor van de Engelse versie is zo gaaf en groots! Als ze de jury een update geven en met een nieuwe huisstijl komen, schieten ze al heel wat op. X Factor, HGT en TVOH moeten allemaal blijven!

      /   Reply  / 
    1. PINHEAD

      Eens! Dat decor in de UK is echt gruwelijk mooi! Misschien mogen we het lenen! :P

        /   Reply  / 
  15. JaJa

    Een show met alleen kinderen? Mag ik even een zakje? Als dat idee uitgevoerd gaat worden emigreer ik.

      /   Reply  / 
    1. Daan

      Waarom moeten de volwassen altijd voorop staan en alle aandacht krijgen. Alsof kinderen niet belangrijk zijn. Hoe zou jij het vinden als je als kind geen aandacht krijgt? Denk eerst even goed na voordat je een reactie plaatst.

        /   Reply  / 
  16. Willeke

    Misschien verstandig om even een jaar geen talentenjacht te doen. Word er niet goed van. De winnaar/winnares brengt een paar nummers uit en daar hoor je ook niks meer van. Ik noem een Raffaëlla..

    Jamai is meer in de musicalwereld, Jim hoor je gelukkig wel wat van *al werd hij 2e*.

    Nee, ik word een beetje talentenjachtmoe.

      /   Reply  / 
  17. Geenstijl

    RTL heeft al 3 van de 4 Lama’s breng dat gewoon terug op rtl4 met een 4e erbij. Dat scoorde al 1 miljoen op de vrijdagavond van ned 3 kan je voorstellen wat het zou doen op rtl 4.

      /   Reply  / 
    1. Anoniem

      Tijl en Ruben zijn om RTL4 te zien, wie nog meer dan??

        /   Reply  / 
      1. Geenstijl

        Jeroen van Koningsbrugge? Ik weet dat hij freelancer is maar rtl 4 heeft hij volgens mij wel de beste contacten mee.

          /   Reply  / 
        1. Anoniem

          Oja! even niet aan gedacht ;)

            /   Reply  / 
  18. Nathan

    Ik zeg: IDOLS! De ”meeste” winnaars van Idols horen we nog wel iets van, en tenminste de liveshow kandidaten. Neem jamai, Nikki, Dewi, Hind e.d.

      /   Reply  / 
  19. samantha

    doe idolsss terug rtlll

      /   Reply  / 
  20. jantje

    neee idols is een homo programmaaa

      /   Reply  / 
    1. samantha

      doe toch even normaal. met idols is een homo programma

        /   Reply  / 
  21. thom

    ik zeg naa x factor 4 dr defenitief mee stoppen geen x factor 5 en ook geen idols 5 ik wacht nu op holland”s got Talent wat vanaf 15 of 22 juli weer elke vrijdag om 20:30 bij RTL4 is tezien endan begin in eind september het 2e seizoen van the voice of holland! ik ben erg benieuwt wie de op volger van Ben Saunders wort dus gaa komend najaar de voice zeker weer elke week op de voet volgen op de stoel van jeroen van der boom kom nu zanger & ondernemer marco Borsato en de overige coaches veranderd volgens mij nix wand ik denk dat Angele groothuizen Nick & simon & roel van velzen op hun plek blijven zit alleen is jeroen weg wie nu Bij SBS^momenteel elke zaterdag om 22:00 lotto weekend milionair! en wellicht gaat hij bij SBS6 nog wel meer titles presenteren na deze zomer krijgt weekend milionairs zeker een vervolg op naar seizoen 12

      /   Reply  / 
  22. paradox

    Idols is in Duitsland en België in opzet vernieuwd. Nog wel audities in hotels, maar de callbacks zijn in het buitenland. Dat geeft een hele andere dimensie. Verder een liveshow om de top 15 naar de top 10 te krijgen en daarna de reguliere liveshows.

    Punt is dat we Idols in NL te klein maken. In Duitsland en de VS is het lekker groots en bombastisch. No nonsense tv in plaats van het zoeken naar iets positiefs zoals in X-factor.

      /   Reply  / 
    1. RJ

      De ratings van American Idol zijn anders ook niet meer wat ze geweest zijn…

        /   Reply  / 
  23. Jan de Vries

    Holland’s Got Talent wist niet te winnen van Ned.1 (Flikken Maastricht), VOH wordt nieuw genoemd maar is dat niet en bovendien is er geen enkel wedstrijdelement in dat programma, winnaar staat vanaf show 1 vast, Logisch dat X Factor scoort momenteel, er is verder niets aan concurrentie… ligt dus niet aan X Factor… zou er een nieuw seizoen Flikken Maasstricht tegenover hebben gestaan had X Factor lachwekkend laag gescoord, 100% zeker.

      /   Reply  / 
  24. Anoniem

    Ik vind het talent dit jaar zeer matig van X Factor! Helaas het slechtste seizoen van alle 4 de seizoenen.
    Na TVOH wat geweldig was, doet dit mij niets meer!
    Rachel Kramer zij is geweldig en verdient een pracht carriere, zij had in seizoen 2 MOETEN winnen!

      /   Reply  / 
    1. Daan

      Je wordt bij TVOH heel erg aangetrokken om de presentatie en hoe ze het brengen met ‘The Blind Auditions’ en ‘The Battle’, dat maakt het leuk, maar de liveshows zijn minder als die van X-Factor, omdat bij X-Factor het hele progamma door met verschillende groepen (jongens, meisjes, 25+ en groepjes) wordt gewerkt. Ook bij de liveshows dus.

        /   Reply  / 
  25. Pingback: RTL wil Chantal Janzen voor zoektocht musicalster | Zappen

  26. Pingback: Knoop doorgehakt; X Factor in 2012 weer terug op tv | Zappen

  27. Www

    Ggg

      /   Reply  / 
  28. L.B

    Ik ga dit jaar mee doen aan X factor 2012!
    maar ik ben nu 14:( maar als de audities zijn ben ik 15! dus kan ik me dan wel of niet inschrijven?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>