Hagoort heeft na zomer beloningscode presentatoren

De publicatie van topverdieners bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft ook dit jaar weer veel stof doen opwaaien. Lucille Werner, Antoinette Hertsenberg, Matthijs van Nieuwkerk, Jack van Gelder… allemaal verdienen ze meer dan de zogeheten Balkenende-norm. Het is het derde jaar op rij dat de berichtgeving voor scheve gezichten in de maatschappij zorgt. Maar NPO-voorzitter Henk Hagoort werkt aan een nieuwe beloningscode. Het salaris van presentatoren wordt daarmee een optelsommetje, kopt het AD vandaag.

Het salaris van de presentator hangt van een aantal criteria af. “Bijvoorbeeld de frequentie waarmee iemand optreedt en zijn of haar impact op het ‘format’, gaan meewegen. Het is een verschil of iemand het format draagt, of dat het programa zonder die persoon ook blijft staan.” Van de nieuwe code moet een ‘matigende werking’ uitgaan. Deze is bovendien alleen van toepassing op presentatoren, bestuurders komen onder de Balkenende-norm te vallen.

Het betekent ook dat een aantal gezichten nog altijd fors meer dan 2 ton zal verdienen, zoals Paul de Leeuw en Matthijs van Nieuwkerk. “Paul de Leeuw mag van mij meer verdienen dan de Balkenendenorm. Hij draagt de show, hij is het programma. Dat vind ik iets anders dan een presentator die veel verdient voor het presenteren van een programma dat een ijzersterke formule heeft en het ook goed zou doen met een andere presentator”, aldus Hagoort, gisteren op een bijeenkomst van de NPO.

Over Matthijs van Nieuwkerk zegt de voorzitter: “De druk is hoog, er wordt veel van Matthijs van Nieuwkerk verwacht. Zijn tv-carrière kan bovendien maar van korte duur zijn, want over een paar jaar houdt De Wereld Draait Door er misschien wel weer mee op en gaan we wat anders uitzenden. Daar mag een goed salaris tegenover staan. Zulke hardwerkende mannen zetten zich een aantal jaren met hart en ziel in voor programma’s die nog jaren van invloed zijn op hun imago. Ik baal ervan dat zulke presentatoren in de pers en in de politiek constant worden afgeschilderd als zakkenvullers.”

Overigens hebben meerdere tv-gezichten zelf BV’tjes opgezet waarmee ze zichzelf verhuren aan de omroepen. Op die manier ontwijken ze de loonstrook en daarmee ook eventuele loonmatigingen en de publicatie van hun verdiensten in de jaarverslagen.

Zie ook:
- Andries Knevel vraagt EO om loonsverlaging
- Daar gaan we weer: ‘Vangen bij de Vara’
- De Leeuw: “Ik word niet duur betaald, want ik ben heel goed”
- Paul de Leeuw: Geen Balkenende-norm maar Beatrix-norm

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Hagoort heeft na zomer beloningscode presentatoren

  1. Pingback: Patrick Lodiers weer onder vuur om verdiensten | Zappen

  2. Pingback: Hagoort wil salaris presentator aftoppen op 240.000 euro | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>