Plasterk kijkt op van negatief advies Tros

Het lijkt een simpele invuloefening om aan te tonen hoe het publieke bestel er vanaf 1 september 2010 uitziet. BNN en Omroep Max krijgen meer zendtijd, PowNed en WNL treden toe in het bestel en Llink gaat via de achterdeur naar buiten. Maar als het aan het Commissariaat voor de Media (CvdM) ligt, gaat Llink niet alleen. De Tros moet zijn zaakjes beter op orde krijgen anders is het einde oefening, zo betuigt het commissariaat. Minister Plasterk (Media) kijkt op van dit advies.

Het CvdM brengt elke vijf jaar een advies uit over de samenstelling van het publieke bestel, op verzoek van het ministerie. Volgens het commissariaat zijn er te vage grenzen tussen commercie en publieke programma’s. Momenteel loopt een geschil over het kinderprogramma Bi-Ba-Boerderij, mede mogelijk gemaakt door supermarkt C1000. In het verleden moest het CvdM de Tros al zes keer eerder op de vingers tikken voor een soortgelijke overtreding.

Uit het rapport van het CvdM: “Ook de toenmalige visitatiecommissie liet zich kritisch uit over de Tros. Zij had de indruk dat de Tros onderzocht hoever kon worden opgeschoven in de richting van de commerciële omroepen.

In de lopende erkenningperiode heeft het Commissariaat geen in het oog springende
verbeteringen waar kunnen nemen. Opnieuw moest met sancties worden opgetreden tegen overtreding van het regime voor reclame en sponsoring en opnieuw kreeg de Tros een boete omdat zij had bijgedragen aan het maken van winst door derden. Momenteel zijn wij met de Tros verwikkeld in een sanctieprocedure over het kinderprogramma Bibaboerderij waar naar ons voorlopig oordeel zowel de sponsorregels als het dienstbaarheidsverbod in het geding zijn.

Minister Plasterk gisteren in De Wereld Draait Door: “Ik keek er van op. Het speelt al een tijdje, we hebben er ook gesprekken over gevoerd. Maar dit is wel een heel nadrukkelijk signaal.” Volgens de minister moeten de drie toetsingsinstanties (naast het CvdM ook de Raad voor Cultuur en de Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep) alledrie groen licht geven om een plek te krijgen of te behouden in het bestel. “Maar mijn voorgangers hebben wel eens van het advies afgeweken.”

In DWDD gaf Plasterk aan voor eind oktober een besluit te willen nemen over de Tros en de aspirant-omroepen. “Ik ga goed lezen wat het commissariaat precies heeft geschreven, de argumenten wegen en uiteindelijk de knoop doorhakken.”

Zie ook:
- Omroep Max kan zich opmaken voor meer zendtijd en budget
- WNL krijgt twee positieve adviezen
- Doek lijkt te vallen voor Llink
- PowNed vrijwel zeker in omroepbestel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>