Hilversum luidt noodklok bij informateur Opstelten

De gemeente Hilversum heeft een brandbrief gestuurd naar Ivo Opstelten, informateur van het minderheidskabinet Rutte. Met de verkiezingsprogramma’s van de VVD en PVV in het achterhoofd voorziet de gemeente forse bezuinigingen op ‘publiek Hilversum’ en dat zou desastreuze gevolgen kunnen hebben voor de Gooise gemeente. Want een kaalslag onder de omroepen – bijvoorbeeld door het laten verdwijnen van een tv-zender en enkele radiozenders – betekent niet alleen banenverlies bij de omroepen, maar ook bij ondersteunende diensten, meldt De Gooi- en Eemlander. “Elke wegbezuinigde baan bij de publieke omroep moet je maal 2,5 doen”, aldus wethouder Jan Rensen in de brief.

In het geval van Plan Andere Publieke Omroep (een nieuws- en cultuurzender, that’s it) betekent dat dus een verlies van 7500 banen, berekent Rensen voor. “Veel ernstiger dus dan in Oss (Organon).” Hij benadrukt verder dat Hilversum misschien als een rijke gemeente te boek staat, maar ‘dan moet je wel beseffen dat juist in Hilversum en omgeving het voetvolk woont, de kabelsjouwers, editors, noem maar op’.

Rensen vreest verder dat veel zzp’ers (freelancers bij omroepen) hun zaak definitief kunnen opdoeken als de bezuinigingen in Hilversum in extreme mate worden doorgevoerd. Al met al kan de gemeente Hilversum zich dan opmaken voor een stortvloed aan werkloosheidsmeldingen.

Overigens is het CDA voor een sterke publieke omroep, maar het is de vraag of de partij dat standpunt overeind kan houden tegenover de kritische VVD en PVV.

Zie ook:
- Telegraaf-lezer wil hakken in publieke omroep
- Omroepen mogen eigen naam niet meer in programmatitel
- VVD stelt kamervragen over charmeoffensief NPO
- Charmeoffensief: De Publieke Omroep vertelt uw verhaal
- Plan alternatieve publieke omroep: nieuws- en cultuurzender

13 Reacties // Reageer

13 thoughts on “Hilversum luidt noodklok bij informateur Opstelten

  1. Martijn

    Mocht het plan andere publieke omroep er komen, dan zie ik weer kansen voor John de Mol om nog eens aan een eigen zender te beginnen.

      /   Reply  / 
  2. de Editor

    SINDS WANNEER ZIJN EDITORS VOETVOLK??????

    ” Hij benadrukt verder dat Hilversum misschien als een rijke gemeente te boek staat, maar ‘dan moet je wel beseffen dat juist in Hilversum en omgeving het voetvolk woont, de kabelsjouwers, EDITORS, noem maar op’.

      /   Reply  / 
    1. Herman Roggeveen Auteur

      Die woordkeuze is inderdaad ongelukkig van de wethouder. Maar op zich valt het te prijzen dat hij vooruitloopt op de bezuinigingen en zich sterk maakt voor behoud, dat is zijn taak.

        /   Reply  / 
  3. gerard

    De Publieke omroepen hebben het aan zich zelf te wijten.Te hoge salarissen,te dure en overbodige overhead,partijdige politieke uitzendingen en het afzetten tegen andere meningen in de maatschappij.Een publieke omroep dient onpartijdig en voor iedere links of rechtse stroming aanvaardbaar te zijn met objactieve berichtgeving. Met de huidige presentatoren,gasten en programma’s is dat ondenkbaar.

      /   Reply  / 
    1. robert

      Helemaal met Gerard eens, geen speld tussen te krijgen.
      Salarissen veel te hoog, eenzijdige gasten in vele programmas.
      Gewoon veel minder subsidie daarheen en laat dan reclame maar toe, laten deze omroepen zichzelf maar bedruipen. in ieder geval 1 zender weg. salarissen van de zogenaamde sterren kunnen flink terug, die verdienen zat bij.
      wel slim dat ze het nu zogenaamd opnemen voor het zogenaamde voetvolk, schandalig. Net zoals de schandelijke reclame over de publieke omroepen, echt 1 zender minder moet makkelijk kunnen.

        /   Reply  / 
  4. Chuck Bass

    Dat ze maar eens flink gaan bezuinigen op de Publieke Omroep. Beetje belachelijk dat ik belasting betaal voor een pretzender als Nederland 1.

      /   Reply  / 
  5. Kees

    Zeg Herman, de titel klopt niet helemaal. Dat moest eigenlijk zijn: “Publieke Omroep doet huilie huilie bij Ivo Opstelten.”

      /   Reply  / 
  6. Robin

    Dit is eigenlijk een overbodige brief, die bezuiniging zaten er al lang aan te komen, en ik ben wel voor één nieuwszender en één cultuurzender. Ik geloof niet dat de staat mij op de zaterdagavond hoeft te laten zien hoe een stel belgen en nederlanders elkaar in een zwembad verzuipen, laat dat maar aan de commerciële omroepen over.

      /   Reply  / 
  7. H.D.B. Go

    Jullie zijn kennelijk vergeten dat zelfs een Paarse kabinet zoals tijdens Wim Kok (PvdA) en Hans Wijers (D66) de stekker eruit gehaald wordt zoals bij Fokker destijds, in plaats van te kijken hoe het bedrijf verantwoord gesaneerd kan worden om daarna gezond verder door te kunnen gaan. Maar dat kost te veel denkwerk voor de super domoren. En die omroep journalisten die van toeten noch blazen afweten, maar wel hun omroepwaffel vol hadden dat Fokker toestellen bouwt die de klanten niet willen hebben. En de concurenten van Fokker lachen in hun vuistje. Die stomme Nederlanders helpen ons om de markt van Fokker af te pakken, zoals geschied is.

      /   Reply  / 
  8. H.D.B. Go

    Maar geen nood.Recentelijk op de duitse TV zender Sat.1, het programma Frühstücksfernsehen was er bij Sat.1 een Herr Prof.Dr. Medienexpert te gast bij de moderator Hahn. Die Nazi Arschlocher van een Herr Prof.Dr.Medienexpert zei tegen de moderator Hahn, das ganze Program. Nou Hilversum jullie kunnen die Herr Prof.Dr. Medienexpert naar Hilversum halen als CEO. Dan kan mgr. Franz Wiertz, bisschop van bisdom Roermond op 05 mei der Herr Prof.Dr. Medienexpert zijn mediakloten castreren, de hoogmis celebreren en van de wonderbaarlijke klootzakken vermenigvuldiging een rozenkrans laten maken door het Roomse naaikransje. Dan kan Willem-Alexander met zijn Maxima op audientie bij kardinaal Jozef Radzinger, alias paus Benedictus XVI en het stukje Roomse huisvlijt overhandigen aan Jozef Radzinger. Bij deze wil ik graag Willem-Alexander op het feit wijzen om niet voor het karretje te laten spannen van die Roomse Limburgers op 17 augustus a.s. te Rolduc. Waarom ik dit zeg, wel wijlen mijn grootmoeder van moederszijde was Ned.Hervormd Protestant en zeer gematigd en tolerant en godvruchtig. Weet je Willem-Alexander wat ik zo typisch vind. Het klootjesvolk dat niets moet hebben van te veel macht bij het Staatshoofd, maar wel zit te dwepen en te zwijmelen met de adelstand uit de Middel-Eeuwen, keizers, koningen, graven, hertogen, baronnen, en noem de hele santekraam maar op.
    Overigens vind je niet dat de goeden koets maar eens in het museum geplaatst moet worden. Je heb tegenwoordig automobielen.

      /   Reply  / 
  9. H.D.B. Go

    En voor die gelovigen in Nederland die mijn voorgaande reactie niet gepast vinden, die wil gaarne op het volgende wijzen. Herinneren jullie nog dat wijlen Koningin Juliana tijdens een plechtigheid waar een Rooms-Katholike heilige mis werd gecelebreerd, de toenmailge majesteit ter communie ging tot groot ongenoegen van o.a. Simonis, destijds de hoogste zetbaas van het Vaticaan in RK Nederland. Wat was daar mis mee, dat Juliana ter communie ging? Het is toch immers een samenzijn van gelovigen die deelnemen aan de maaltijd. Het getuigt niet van gastvrijheid als je je gasten daarvan uitsluit. Jozef Radzinger en c.s. zullen wel niet met mijn zienswijze eens zijn. Christus was toch niet aan het Kruis gestorven, alleen maar voor de Roomsen, maar voor de gehele mensheid. Zien de PVV en Geert Wilders en anderen dat er helemaal geen onderscheid is tussen fanatieke fundamentalistische Christenen, zionisten en moslims? Heden, zaterdag 07/08/2010 op TV Ned.2 een vervolg uitzending gezien over Israël over de kolonisatie politiek van de Israëlische regering. Ik denk dat men bij de UN in New York maar eens de rug moet rechten en Israël terug moet fluiten naar de voormalige grenzen van weleer, toen men bij de UN de onzalige politieke beslissing nam om de Staat Israël te vormen in Palestina.
    Er is pas vrede en verdraagzaamheid in die regio als de zionisten bereid zijn om in een nieuwe Palestina te wonen en de Staat Israël op te heffen. De Palestijnen en de andere Arabische Staten zullen op hun beurt de toezegging moeten geven de Israëlisch te dulden als burgers van het nieuwe Palestina met alle grondrechten en plichten verankerd in de grondwet van het nieuwe Palestina.
    Dan zijn de ” heilige plaatsen ” toegankelijk voor allen,inclusief
    Moslims, Joden, Christenen. Dat het een hoop geld kost om zo´n project te laten slagen behoeft geen betoog. Maar wapentuig kopen kost ook een hoop geld voor de gehele wereld gemeenschap.

      /   Reply  / 
    1. Kees

      @ H.D.B.: Ik word een beetje schijtziek en misselijk van je offtopic gelul. Eerst in het topic over Laura en nu weer hier over de publieke omroep. Kan twee dingen zijn: óf je bent je pillen vergeten in te nemen óf je bent ontsnapt uit de tbs kliniek.

        /   Reply  / 
  10. Meersche Helden

    gek, he? wie kijken er dan nog massaal naar de publieke omroep? ik kijk alleen naar het Studio Sport voor het voetbal, Rijdende rechter en soms Lingo.
    Ze kunnen daar best naar 2 kanalen. De banen die dan verdwijnen, kunnen die niet naar de commerciële omroep? SBS 6 kan vast nog wel een Friese weerman of talentloze presentator gebruiken.
    Voor John de Mol is het al helemaal een gunstige situatie.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>