Stoelendans bij publieke omroep begint; DWDD naar NL1

De Wereld Draait Door zal vrijwel zeker vanaf januari tussen 19.00 en 20.00 uur op Nederland 1 worden uitgezonden. Deze blog maakte vorige maand al melding van de plannen. Vandaag maakt directeur Gerard Timmer in NRC Handelsblad bekend inderdaad deze verhuizing te hebben voorgesteld bij de raad van bestuur. “Hier hebben we het al drie jaar over. Wij constateren dat het bereik onder 20- tot 34-jarigen te wensen over laat. Dat willen wij verbeteren op Nederland 3, op de plek van DWDD.” De verhuizing betekent het begin van een grote stoelendans.

Voor Nederland 3 wordt naar een dagelijkse dramaserie gezocht, welke tussen 19.30 en 19.50 uur moet worden uitgezonden. Daarna heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) een licht informatief magazine beoogd, in samenwerking met 3fm. “De verhuizing van DWDD geeft Nederland 3 de ruimte om specifieker voor jongeren te programmeren. Dat kan in een dagelijks drama; die vorm spreekt jongeren aan. Nee, we zitten niet te wachten op een tweede Onderweg Naar Morgen. Eerder het gevoel van SpagaS, maar dan voor een ouder publiek.

Ook zoals eerder al uitlekte, komt er op Nederland 2 een interviewprogramma op doordeweekse dagen om 20.25 uur, als op Nederland 1 het NOS Journaal is afgelopen. Het is bekend dat de KRO hier wel oren naar heeft, mogelijk met de nieuwste aanwinst Eva Jinek. Timmer: “Het tweede net moet diepgravender en journalistieke. Een dagelijks interviewprogramma draagt daar aan bij. Het format: één presentator, één gast en niet in de waan van de dag.”

De NPO heeft de inschrijving op de nieuwe tijdslots geopend, omroepen kunnen daar nu een week op intekenen met hun voorstellen. Vervolgens buigt de NPO zich over welke omroep wat krijgt. De raad van bestuur van de NPO neemt eind juni het definitieve zendtijdindelingsbesluit.

Naast de stoelendans in de vooravond, is de NPO ook op zoek naar nieuwe programmering voor de zaterdagavond, waar Paul de Leeuw de afgelopen jaren shows heeft gemaakt. “Een personalityshow zou kunnen, zoals in het verleden rond Sonja Barend en Paul de Leeuw.” Timmer benadrukt dat het beslist geen ‘shiny floor entertainment’ moet worden. “Daarvoor zijn andere partijen op aarde.”

Zie ook:
- Verhuizing DWDD naar Nederland 1 in voorbereiding
- ‘BNN aast op soap op gat dat DWDD achterlaat’
- ‘KRO wil Eva Jinek dagelijks half negen op NL2′
- KRO’s troef voor dagelijkse talkshow: Eva Jinek
- DWDD op NL1: Omroepen vrezen te dominant Vara
- KRO en NCRV azen op tijdslot Pauw & Witteman

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Stoelendans bij publieke omroep begint; DWDD naar NL1

  1. BRK

    Ik betwijfel of De Wereld Draait Door daar veel baat bij gaat hebben, aangezien er dan overlap is met RTL Boulevard. Ik denk dat veel mensen standaard RTL Boulevard kijken en daarna zappen naar DWDD. En ik denk niet dat mensen nu een half uurtje RTL Boulevard op gaan geven om om 19:00 op Nederland 1 (NPO 1 tegen die tijd natuurlijk) naar DWDD te gaan kijken.
    .
    Overigens: wat gaat er dan gebeuren met Lingo? Uit het verleden is toch wel gebleken dat je daar niet aan moet komen, want dat levert een hoop ellende op. Hoewel Nederland 1 wel veel baat bij deze verhuizing heeft (het tijdslot 19:00-20:00 is het minst bekeken tijdslot van de hele vooravond), vraag ik me toch af hoe ze dat met Lingo op willen gaan lossen.

      /   Reply  / 
  2. Martijnjdd

    Bij Boulevard beginnen ze met het belangrijkste nieuws, dus ik zap om 19.00 uur WEL naar DWDD omtp te kijken wie hun gasten zijn. De laatste tijd hebben ze weinig interessante gasten overigens. Als het interessant is blijf ik hangen en anders zap ik terug naar Boulevard.

      /   Reply  / 
  3. BBBD

    QUOTE: “Het format: één presentator, één gast en niet in de waan van de dag.”
    -Dat hebben we toch al? ‘Oog in Oog’ met Sven Kockelman(n)? Zoiets dagelijks programmeren lijkt me geen goed idee en al helemaal niet met Eva Jinek.

    Dat ‘licht informatief magazine’ op Nederland 3 zou een uitgebreider NOS op 3 kunnen zijn, met gasten en zo? En meer interactiviteit met de kijker. Al vraag ik me af of de NOS oog in oog met zichzelf wil concurreren.

    De verhuizing van DWDD naar Nederland 1 (of tegen die tijd NPO 1) vind ik wel een goed idee., omdat ik dan eindelijk zowel naar DWDD als naar het NOS Journaal van 20:00 uur kan kijken. Nu kijk ik meestal naar BBC News of ZDF heute om 19:00 uur, voorafgaand aan DWDD. Ik ben wel benieuwd wat zo’n megabrok ‘actualiteit’ met Nederland 1 gaat doen: NOS Journaal > EénVandaag > NOS Sportjournaal > De Wereld Draait Door > NOS Journaal. Geen wonder dat Nederland 2 dan nóg diepgravender en nóg journalistieker moet.

      /   Reply  / 
  4. David(2)

    Dit is echt ontzettend goed nieuws voor GTST. Kan dagelijks door de 2 miljoen gaan straks. DWDD en GTST zijn redelijk dezelfde doelgroep. DWDD kijkers zijn minder Journaalkijkers (want jonger).

    Ben heel benieuwd hoe dit uitpakt. Het team van DWDD voelt zich natuurlijk alsof ze Goden zijn, maar kijkers zijn ontzettend rostvast in hun vooravond. Dat half uurtje eerder zou wel eens minder positief uit kunnen pakken dan ze denken, maar rond het miljoen zullen ze natuurlijk wel blijven halen.

      /   Reply  / 
  5. Mike

    Wat ontzettend eng twee Vara programma’s op het, weliswaar oud publiek, maar grootste zender van Nederland. Denk dat de PvdA er erg blij mee is.

      /   Reply  / 
  6. Jelle

    Hoop dat het nieuwe magazine een beetje als de serious request talkshow uitzendingen gaat zijn. Kan heel goed gaan werken voor NL3 denk ik!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>