Beau eist excuses van Albert in roman-rel (update)

Albert Verlinde gaf gisteren in De Telegraaf zich van geen kwaad bewust te zijn. Dat hij de debuutroman van Beau van Erven Dorens in verband bracht met plagiaat, had hij kunnen verwachten. Albert en zijn redactie deden gewoon hun werk. Maar daar is Beau het niet mee eens, briest hij vandaag in De Telegraaf. “Hij moet maandag ruiterlijk voor de camera bekennen dat hij helemaal fout zat met zijn aantijgingen over dat ik plagiaat zou hebben gepleegd met mijn debuutroman. Anders stap ik naar de rechter. Zijn vileine opmerkinkjes berokkenen mij grote economische schade. Hij moet op zijn knieën.”

Beau wijst er opnieuw op dat zijn verhaal al in de jaren ’90 is ontstaan, maar nu pas in boekvorm is verschenen. Terwijl Frédéric Beigbeder zijn novelle 99 Francs pas in 2000 publiceerde. “Ik heb een groot deel van het boek echter al in 1998 gepubliceerd in het literair satirisch weekblad Propria Curis. In een feuilleton van zes delen. De hoofdpersoon, het verhaal, de afloop, niets is veranderd. Als er al is overgeschreven dan heeft de Fransman dat van mij gedaan. Het ergste is dat Albert dat moet hebben geweten.”

Hij vervolgt: “Ik heb hetzelfde aan zijn redactie gemeld. Maar het feit dat ik dus al twee jaar voor de Fransman publiceerde, hebben zij gewoon onder het vloerkleed geveegd. Zo verliefd waren ze op het verhaal dat zij hadden bedacht. Misselijk, zo gaan ze om met iets waar je elf jaar aan werkt.”

RTL Boulevard heeft na het melden van het vermeende plagiaat geen aandacht meer besteed aan het boek, ook niet toen Beau in De Wereld Draait Door al zijn ongenoegen uitte en de rel daarmee aanwakkerde. Maar morgen kunnen ze er niet meer omheen, lijkt me zo.

Update 15.30 uur: De Telegraaf meldt dat er geen rectificatie komt van Verlinde. Wel heeft hij een sms gestuurd om een gesprek aan te gaan. “Ik heb hem een sms gestuurd met het voorstel om te praten, getekend: Voldemort.”

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Beau eist excuses van Albert in roman-rel (update)

  1. jasper

    ik vind beaus reactie nogal overtrokken. albert heeft gezegd dat er ernstige overeenkomsten zijn. hij heeft de tweede keer gezegd dat hij niet geloofd dat beau geplagieerd heeft.

      /   Reply  / 
  2. ramon

    Sterker nog, Beau had hetzelfde gedaan met een andere schrijver. Als hij nog bij RTL Boulevard had gezeten. Hij weet dus ook hoe de redactie daar werkt!

      /   Reply  / 
  3. Jeffrey

    Wat voor economische schade lijd Albert hier aan dan?

      /   Reply  / 
  4. Jeffrey

    Ik vind dit zo belachelijk van beau! Jaren heeft hij ook mensen (vals) beschuldigd toen hij nog presentator was, maar nu gebeurt het bij hem en wordt hij boos. Zo belachelijk! Weet hij ook eens hoe het voelt!

      /   Reply  / 
  5. Sandra

    Roman Beau geen plagiaat
    Door RUUD MEIJER

    ROTTERDAM – Heeft Beau van Erven Dorens met zijn eerste roman Pijn! de roman €14,99 van de Franse schrijver Frédéric Beigbeder geplagieerd? Vergeet het maar! Beide romans spelen zich af in de reclamewereld en de hoofdpersonen hoeren, snoeren en snuiven zich een weg door het leven.

    Beau van Erven Dorens. FOTO MARCO OKHUIZEN Eerlijk gezegd is alleen het eerste hoofdstuk van Pijn! thematisch van dien aard dat de overeenkomst met Beigbeders €14,99 wel erg groot is. Daarna scheiden de wegen van beide auteurs. Nergens in Pijn! vind je bovendien letterlijk uit het Frans vertaalde passages.

    Beigbeder toont zich in zijn roman een cynische nihilist, die zijn verhaal alleen maar gebruikt als middel om het menselijk drama, dat hij om zich heen ziet, met een in vitriool gedoopte pen te beschrijven.

    Pijn! reflecteert maar één ding: de hedendaagse hang naar voyeurisme, sensatie en banaliteit. Van Erven Dorens gaf in de media gelukkig al toe dat het werk van Beigbeder veel meer literatuur is.

    Albert Verlinde beschuldigde in RTL Boulevard zijn voormalige copresentator vorige week van plagiaat. Beau eist dat Verlinde dat in de uitzending van Boulevard rectificeert, anders stapt hij naar de rechter. Albert Verlinde laat weten een rectificatie van zijn uitspraken te weigeren. Hij reageert vanavond in Boulevard.

    Bron : AD.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>