Ouders autisten pleiten voor uittocht Sint op tv

De Sint heeft dit jaar een vol tv-programma. Zijn komst wordt op drie verschillende zenders gevierd met eigen kinderdramaseries en er zijn verschillende feesten in het land georganiseerd. Maar de Sinterklaasuittocht, dat is nog nooit vertoond. Als het aan ouders van autisten ligt, begint de publieke omroep daar dit jaar eens mee. Zij merken dat hun kinderen vanaf het moment dat de eerste pepernoot in de supermarkt ligt, erg onrustig worden. Dat houdt aan tot ver na Sinterklaasavond.

“Vrijwel niemand besteedt aandacht aan zijn vertrek, terwijl de inkomst prominent op tv is. Veel autistische kinderen geloven daardoor niet dat Sinterklaas echt weg is”, zegt Jolanda van der Meijden in NRC Handelsblad. Ze is auteur van een boek over Sinterklaas en autisme. Ze wil op 6 december een extra Sinterklaasjournaal waarin de uittocht van de goedheiligman wordt vertoond.

Van der Meijden in de krant: “Ze bouwen de spanning rond Sinterklaas wekenlang op dan is het toch een kleine moeite om ook even aandacht aan zijn vertrek te besteden?” De NPS kan binnenkort een brief met het verzoek ontvangen, ondertekend door verschillende ouders van autistische kinderen.

“Een officiële uittocht is misschien te duur. Maar een uitzending waarin Sinterklaas bijvoorbeeld wordt gebeld vanuit Spanje en vervolgens door een zijdeur verdwijnt, zou al heel mooi zijn.”

De NPS laat in NRC Handelsblad vooralsnog weinig te voelen voor de extra uitzending. Volgens de omroep behoort het niet tot de Nederlandse traditie om de Sinterklaasuittocht onder de aandacht te brengen.

Zie ook:
- RTL ontketent Sinterklaas-oorlog
- RTL 4 neemt De Club van Sinterklaas over
- Sinterklaas dit jaar met drie avonturen op tv: Slot Marsepeinstein nieuw

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Ouders autisten pleiten voor uittocht Sint op tv

  1. michel

    Ja zou leuk zijn als een zender op 6 Dec hier aandacht aan besteed ind. Eerst beelden van de pieten en sint op de boot en dat Dieuwetje en Jeroen alles en iedereen mobiliseren om nou eens te filmen hoe de sint weg gaat. In spotjes moeten ze iedereen oproepen om te helpen. Maar dat hoe de sint weg gaat moet geheim blijven vinden de Sint en de pieten en zijn de presentatoren elke keer te slim af. Dus de actie van Jeroen en Dieuwetje mislukt elk jaar zeg maar. En dat moet dan zeg maar elk jaar de laatste Sinterklaasuitzending op tv worden.

      /   Reply  / 
  2. Richard

    In hoek van holland doen ze elk jaar een intocht maar ook weer een uittocht. Zo weten de kids dat hij echt weg is

      /   Reply  / 
  3. Jolanda van der Meijden

    Ten eerste kan NPS geen brief ontvangen maar een gastenboek vol reakties

    Dan naar dan * de actie van Jeroen en Dieuwetje *
    Mooi dan blijven hun zitten waar ze dan zijn ,en gaan wij met Sinterklaas eerst een feestje bouwen

    Voor dat wij hem uit zwaaien
    Via mijn hyves kun je lezen waar alle uittocht feesten van Nederland worden gehouden
    http://wegmetsint.hyves.nl/

    En het gastenboek is te vinden
    http://wegmetsinterklaas.123gastenboek.nl/

    En op deze * En dat moet dan zeg maar elk jaar de laatste Sinterklaasuitzending op tv worden.*

    Antwoord op het bovenste Tijd voor verandering en vernieuwing en een eer herstel aan Sinterklaas

    Met Vriendelijke Groet Jolanda

      /   Reply  / 
  4. lizette

    Graag, onze dochter heeft autisme en ieder jaar is het weer praten en uitleggen tot we er bij neervallen dat de Sint weer terug gaat naar Spanje. Prima idee dus!!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>