Programmabudgetten bij RTL ook omhoog

Het was één van de eerste dingen die John de Mol bekend maakte na de overname van de SBS-zenders: de programmabudgetten gaan omhoog. De kijker gaat dat vanaf 2012 merken, als de nieuwe eigenaars ook echt invloed kunnen uitoefenen op de programmering. Voor die tijd pakken de RTL-zenders alvast uit, want daar zijn de budgetten ook omhoog gegaan. “Er is een aantal slimmigheden toegepast, maar er is ook absoluut meer budget”, zegt RTL 5-zenderbaas Remko van Westerloo tegen deze blog. “Eigenlijk is het een beloning voor de goede resultaten van het afgelopen halfjaar. Het is wel fijn dat we dat kunnen inzetten voor nieuwe programma’s.”

Dit najaar komt RTL 5 met 20 titels van eigen bodem, fiks meer dan voorheen. Om dat allemaal uit te kunnen stallen, komt er een extra ‘Nederlandse’ avond op de dinsdag, waar onder andere Oh Oh Cherso en The Villa zullen worden geplaatst. Op donderdag komt de nieuwe titel Holland in da Hood met Expeditie Robinson, de zondag is het toneel van So You Think You Can Dance. Daarnaast is er de vernederlandste vooravond met Topchef, Take Me Out en Wie Is de Chef?

Bij grote broer RTL 4 wordt vooral geïnvesteerd in nieuwe programma’s. Dit najaar gaat dat om titels als Obese, Wie Trouwt Mijn Zoon, Zie Ze Vliegen, Sunday Night Fever, Diva’s Draaien Door, Hotter Than My Daughter, Herman’s Restaurant School, Krabbé Staat op Straat en Dit Is Mijn Lijf, naast de comeback van titels als RTL Woonmagazine en Het Spijt Me. Daarnaast kondigt zenderbaas Erland Galjaard ook voor 2012 nieuwe titels aan, waarvan Wat Als..? en Moordvrouw al bekend zijn.

Galjaard vindt het belangrijk om te blijven vernieuwen. Wel heeft hij het lastig om interessante nieuwe titels te vinden. “In het buitenland is de keuze toch vrij beperkt. Het is heel lastig om dingen te vinden die ook voor de Nederlandse markt leuk zijn. Dat blijkt ook wel als je kijkt naar uitprobeersels van SBS 6 met The Sing-Off en Mijn Man Kan Alles. Nu was The Sing-Off in Amerika niet zo’n heel groot succes, maar Mijn Man Kan Alles doet het in heel veel landen wel goed. Kennelijk werkt dat in Nederland niet, in een toch al zo concurrerende markt. Ik ben dan ook eerder geneigd naar Nederlandse ideeën te kijken.”

Is het opschroeven van de budgetten ook bedoeld om alvast extra munitie te bieden aan de SBS-zenders die vanaf 2012 weer los gaan? “Nee, ik denk dat het heel erg onafhankelijk is van die ontwikkeling”, meent Van Westerloo. “Alhoewel het goed uitkomt. Je neemt zo een nog grotere voorsprong.”

Zie ook:
- John de Mol: Programmabudgetten bij SBS gaan omhoog
SBS-zenders kiezen bewust voor bescheiden start 2011/12
- Van Westerloo: Vernederlandste vooravond RTL 5 succes
- Linda de Mol juicht concurrentiestrijd RTL en SBS toe

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Programmabudgetten bij RTL ook omhoog

  1. Frits

    Mijn Man Kan Alles zal onder RTL wel werken.
    Snapt SBS nou niet dat NL niet zit te wachtten of die dikke kop van Smits Jan Henk?

      /   Reply  / 
  2. richard

    en wat zijn die 20 programma;s dan wel
    je kan wel een getal noemen maar heb je ze ook echt geteld remco

      /   Reply  / 
    1. Stefan

      Wie is de chef, topchef, take me out, hollands next topmodel, project catwalk, oh oh cherso, de villa, expeditie robinson, holland in da hood, jensen, hoe houd ik het spannend, jonge dokters, Unit luchtvaartpolitie, So you think you can dance, the real body language, Sylvia’s secrets en de weddingcrashers. Dan zit je al op 17. Doe er nog drie programmas bij waarvan wij nog geen weet hebben en je zit aan de 20.

        /   Reply  / 
  3. Holland in da hood

    Het is logisch dat de budgetten omhoog gaan. Rtl heeft vorig jaar top gedraaid en zal ongetwijfeld blijven investeren om SBS voor te blijven. Ik ben benieuwd welk konijn John De Mol uit de hoed gaat toveren om dat te voorkomen..

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>