Valse start ziekenhuisserie 24 Uur van RTL

Het nieuwe RTL-programma 24 Uur: Tussen Leven en Dood heeft op zijn zachtst gezegd een valse start gekregen. Deze week kwam het ziekenhuis-reality in het nieuws door ongeoorloofd cameragebruik nog voordat er ook maar één minuut was uitgezonden. RTL besloot op aandringen van producent Eyeworks daarom de eerste uitzending naar voren te halen. Gisteren mocht de kijker zelf een oordeel vormen over 24 Uur: Tussen Leven en Dood, waarin met een nieuwe, afstandelijker cameratechniek wordt gewerkt. De uitzending trok 937 duizend kijkers.

Ongetwijfeld hopen RTL en Eyeworks zo reality te maken die ook dichter bij de realiteit komt. Tegelijkertijd geeft het ook een hoog gluurgehalte, zo luidde althans een veel terugkerend commentaar op Twitter tijdens de eerste uitzending.

“Wij hebben voor dit programma gekozen omdat wij net als VUmc de waarde zien van informatie over zorg. Het is een belangrijk maatschappelijk thema en met deze reeks geven we mensen een unieke kijkje achter de schermen. Daarmee spelen we in op de behoefte van mensen om meer informatie”, motiveert zenderbaas Erland Galjaard het programma. “Privacy heeft in elke discussie bovenaan gestaan en daarom hebben we vooraf besloten dat we betrokkenen te alle tijde de gelegenheid geven om hun toestemming in te trekken. Daar staan wij nog steeds voor.”

Eyeworks-baas Reinout Oerlemans voegt toe: “Alle betrokkenen die te zien zullen zijn in de serie, hebben hiervoor toestemming gegeven. Desondanks, hebben we vandaag nogmaals contact opgenomen met de betrokkenen van aflevering een en hen persoonlijk gevraagd of zij nog steeds achter het programma staan. Allemaal hebben zij opnieuw toestemming gegeven. Daar zijn we blij om, want het betreft indringende, persoonlijke verhalen die een goed inzicht geven in de zorg die het SEH van VUmc verleent.”

Beide partijen zijn gisteren druk doende geweest om in samenwerking met het VUmc een persverklaring uit te doen, waarin de integriteit van allen wordt benadrukt. Ze geven toe dat in het geval van meneer Jansen, zoals aan bod gekomen in Nieuwsuur van dinsdag, het vragen om toestemming niet helemaal juist is verlopen. En het trio laat doorschemeren dat dit een incident zou betreffen.

Oerlemans vertelde in RTL Boulevard: “Tien jaar terug was er ook een discussie in de media of andere realityseries medisch ethisch verantwoord zijn. Dat er gefilmd werd in een traumahelikopter. De discussie voeren is goed, maar het is dus geen nieuwe discussie. Ik wil benadrukken dat 24 Uur: Tussen Leven en Dood geen Big Brother-achtig sensatieprogramma is.”

Als Oerlemans wordt gevraagd of hij zich in zijn integriteit aangevallen voelt door Nieuwsuur, zegt hij: “Journalistiek vond ik het item buitengewoon tendentieus gebracht. Het VUmc gaat niet over één nacht ijs, daar hebben zich juristen, directie en afdelingshoofden over gebogen en er is een protocol opgesteld. Je komt tot een plan dit te doen. We hebben zo goed mogelijk geprobeerd dit voor elkaar te krijgen.”

Zie ook:
- RTL 4 filmde stiekem in VU voor ziekenhuis reality-serie
- RTL 4 komt ook met ziekenhuisreality

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Valse start ziekenhuisserie 24 Uur van RTL

  1. Tim

    Wat een foute beslissing om dit programma nu ineens naar voren te halen en primetime op RTL4 uit te zenden. RTL moet gedacht hebben: dit wordt scoren!
    Het excuus dat RTL gebruikt is dat de kijker dan zelf kan oordelen over het feit dat het ethisch verantwoord gemaakt zou zijn. En daar gaat RTL de fout in: de discussie over het programma gaat niet over het eindresultaat maar over de wijze waarop het tot stand gekomen is. Aan het programma zelf kan de kijker niet zien of VUMC en Eyeworks zich ethisch gedragen hebben. Feit is dat er meegekeken is met gesprekken waar NIEMAND mee hoort te kijken (wettelijk geregeld). Mensen die geen toestemming voor uitzending gaven, komen niet in de uitzending, daarin zal dan ook niets verkeerds te zien zijn. Echter, mensen die geen toestemming hebben gegeven, zijn wel opgenomen en iemand heeft de opnames gezien.
    De verdediging van RTL dat het een integer gemaakt programma is heeft dus alleen betrekking op het eindresultaat, niet op de productionele gang van zaken. Kijkers kunnen aan het eindresultaat niet beoordelen of er ethisch verantwoord gewerkt is.
    RTL geeft met deze verklaring valse argumenten; er is maar 1 reden om het vervroegd uit te zenden en dat is sensatiezucht!
    Bovendien: de privacy in ziekenhuizen is wettelijk geregeld; het IS zelfs niet aan de kijker om te oordelen of ze achter de keuzes van het VUMC / Eyeworks / RTL staan; RTL geeft hier een totaal verkeerd beeld.
    Vergelijkbaar: je rijdt in de nacht op een lege snelweg heel veilig met 150 km per uur. Het is dan niet aan de kijker van ‘Blik op de weg’ om te oordelen of je wel of geen wet overtreedt: er geldt een maximum snelheid en die verandert niet door het oordeel van de kijker. Ook in het geval van dit programma telt dit argument: er is een wet en het is niet aan de kijker om daarover te oordelen.

    Het vervroegd uitzenden van dit programma door RTL verwijst naar niets anders dan sensatiezucht en RTL heeft in mijn ogen een enorme fout gemaakt waarvan ik een ZEER vieze smaak in mijn mond krijg. Gelukkig ben ik deze periode niet in het VU geweest, en anders hadden ze nog een zeer zware dobber aan mij kunnen krijgen.

    Daarbij komt dat medewerkers van Eyeworks in witte jassen liepen (…). Het argument dat al jaren in ziekenhuizen gefilmd wordt, gaat ook niet op: dat was altijd met open camera’s, in dit geval zijn (bijna) onzichtbare camera’s gebruikt waardoor patiënten geen idee hadden dat er opnames gemaakt werden.
    Ik hoop oprecht dat deze hele gang van zaken nog een staartje krijgt en dat zowel VUMC, Eyeworks en RTL hier niet zomaar mee wegkomen.

      /   Reply  / 
  2. Kees

    Volledig eens met Tim. We hebben toch altijd kunnen vertrouwen dat in een ziekenhuis onze gesprekken en behandeling vertrouwelijk was. Als RTL zo op kijkcijfers en sensatie belust is kunnen ze naar mijn smaak wel iets anders bedenken.Ik hoop daarom dat dit gevolgen zal hebben zowel voor VUMC RTL en Eyeworks. En vooral de kijkcijfers van RTL.

      /   Reply  / 
  3. ron bijsterveld

    zolang mensen massaal afstemmen op ingang oost en wegmisbruikers[waar ik ooit eens mee te maken heb gehad en na contact te hebben gehad met een journalist en een advocaat,hebben ze besloten het maar niet uit te zenden.....].Dat terzijde,als mensen dus dit soort programma’s bekijken met cola en chips op de bank,dan zijn er altijd produktiemaatschappijen die grenzen van het fatsoen opzoeken.
    Alles draait om GELD EN KIJKCIJFERS.Dat lijkt me een drijfveer en motivatie voor deze mensen,niet omdat ze het leuk vinden,van kom laten we eens een liefleuk educatief programma maken.
    Moraal:ik laat me niet de mond snoeren en intimideren door tv mensen en camera’s.En dat moet U ook niet doen.
    Anders worden we marionetten aan touwtjes,wat we eigenlijk al zijn .

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>