De nieuwe, sneaky belspelletjes van SBS

BelspelWie een beetje zapt, is er vast al eens voorbijgekomen: die nieuwe belspelletjes van SBS. Geen woordzoekers, er wordt niet gevraagd naar triviale kennis en ook de moeilijkheidsgraad is ver te zoeken. Sterker nog: wie even de moeite neemt om de opgave te bekijken, is er van overtuigd het antwoord te weten. Tel daarbij op dat de belmiep in de studio’s per spel zo’n 30 tot 40 kandidaten per telefoon ontvangt, waardoor je het gevoel krijgt dat iedereen langs de computer komt, en de schroom om je telefoon te grijpen is nagenoeg weg.
Bij de meeste belspelletjes wordt net zo lang gekletst totdat de lijnen sluiten, en vervolgens haalt de presentatrice één winnaar in de studio. Maar niet SBS; daar maakt sindskort jan en alleman kans op five seconds of fame door zijn stem op nationale televisie terug te horen. Bovendien vergeet de kandidaat vaak het geluid van de tv zacht te zetten, waardoor er zo’n nostalgische echo optreedt.

Niveau
Maar nog even terug naar het niveau van de spelletjes. Een soort lingo. Dan staat er V L . E . en dan moet je bellen welk woord de belmiep zoekt. Legio mogelijkheden natuurlijk, en die hoor je allemaal voorbijkomen. Vlees, vloer, vlieg, vleet, vloei, et cetera. Dat gaat net zo lang door tot er een winnaar is.

Gemene opgave
Maar er is ook een heel gemene opgave. Dan wordt gevraagd ‘hoeveel euro er in beeld staat?’. In de breedste zin van het woord. Rechts in het scherm een verhaaltje, onderin een paar spaarpotjes met een x-bedrag en dan natuurlijk bij het telefoonnummer de disclaimer dat elk gesprek 60 cent kost. Maar in het verhaal zit de rottigheid verstopt. Want daar staan ook zinnen als: Matthieu Robert en Alice. En dan vormen de laatste letters van matthieu en de eerste letters van Robert ook Euro.

En dan rijst de vraag: wat gaat door voor een euro? Want in datzelfde verhaaltje viel ook euri te lezen. En het woord was ook achterstevoren te ontwaren in de wollige zin. Zodoende kwam ik uiteindelijk wel op 1547,82 euro, terwijl sommigen belden met het antwoord ‘Zeven’. En ja, die belmiep zal niet even duidelijk maken aan welke criteria de gezochte euro’s moeten voldoen. Alleen ‘in de breedste zin van het woord’. En een dag later staat er een dergelijke opgave met liters, kilo’s of dollars.

Tien oplossingen
Zondagnacht was er een andere variant met tien prijswinnaars. Je kon een geldbedrag winnen door te raden welke tien aanvullingen op fiets werden gezocht. Fietsbel, fietspad en fietsketting waren goed voor een geldbedrag. Maar wie het probeerde met fietspomp, fietstas of fietsvierdaagse – allemaal bestaande Nederlandse woorden – werd teleurgesteld. Natasja (zo heette de belmiep) beklaagde zich er telkens over dat iedereen met dezelfde antwoorden belde, maar weigerde vervolgens de ingezonden antwoorden te herhalen. ‘Zo makkelijk ga ik het je niet maken.’

Sneaky
SBS gaf eind vorig jaar aan ‘creatievere’ belspelletjes te willen uitzenden. En door zijn eenvoud prikkelen de spelletjes zeker. Maar de reglementen zijn mij te tricky. Bovendien: weliswaar komen er met 40 kandidaten relatief veel mensen in de studio, maar wie zich bedenkt dat er wel 10.000 mensen een poging wagen, weet dat de kans klein is om zijn stem op tv terug te horen. Dat is met alle belspelletjes zo, alleen bestaat hier de illusie dat het niet zo is. Kortom: erg sneaky allemaal. Ik ben benieuwd of deze belspelletjes meer telefoonverkeer genereren dan de concurrerende spellen van bijvoorbeeld RTL.

Zie ook:
- SBS wil eigen belspelletjes aanpakken
- Het einde van het belspel of het begin van de nieuwe geldklopperij

21 Reacties // Reageer

21 thoughts on “De nieuwe, sneaky belspelletjes van SBS

  1. .

    SBS heeft dit in feiten gejat van RTL.

    Sinds er vanaf 2006 een nieuwe wetgeving is over belspelletjes, mag men niet langer dan 2 weken het zelfde spelletje uitzenden. De traditionele SBS belspellen konden dus nog maar 2 weken lang uitgezonden worden. RTL gebruikte deze techniek van belspellen al voor 2006, en nu gebruikt SBS het tijdelijk, omdat ze met iets nieuws moeten komen.

      /   Reply  / 
  2. Simon

    @ Zappen.blog.nl
    Leuk stukje dit. Ik kijk het zelf ook héél af en toe als ik niets te doen heb. Toen was het met het aantal meters!!! Zo’n spel met f.l.er kijk ik niet. Dat is NIET leuk.

      /   Reply  / 
  3. Herman

    Dankjewel, Simon. en ook anoniem bedankt. ik wist niet dat het spelletje elke twee weken wisselde. dat zal een hoop creativiteit vergen van de makers.

      /   Reply  / 
  4. Utop

    Misschien weet iemand dit. De laatste tijd worden (op RTL4 en 5) spellen vaak gespeeld ‘ter promotie van’ om het even wat. Niet dat de opgave (of de prijs) ook maar iets te maken heeft met het product in kwestie (een Baantjer-box, een ‘gedachtenleesapparaat’, etc.) maar het wordt even in beeld gebracht en dan wordt het spel gestart. Is dit ook om de regelgeving te omzeilen of gewoon een extra bron van inkomsten?

      /   Reply  / 
  5. Mirjam

    Hoi,
    er moet een klachtenbox zijn voor belspellen. Kent iemand waar je met je klachten heen kan?

    Groetjes

      /   Reply  / 
  6. Iemand

    in 2005 waren die belspelle van SBS veel beter, en ik vin het ook gemene spelletejs van hoeveel woorden tel je?? en de vormgeving van de spelletjes vink ook bagger dan ware ze vorig jaar leuker, sinds dat format ‘Game on’ weg is is het nix meer

      /   Reply  / 
  7. Dennis

    Met de spelletjes als “wat past achter…” twijfel ik of alle woorden wel goed zijn. Een aantal bestaan er gewoon niet volgens de Van Dale

      /   Reply  / 
  8. dennis

    Van de week zat ik snachts even te kijken. De opdracht was: Welk sprookje zoek ik? er waren al 6 sprookjes gegeven en er waren er nog 2 te raden. Iemand gaf als antwoord: klein duimpje. Dat was fout. nog geen 10 minuten later draaide ze het bordje om, omdat het antwoord nog niet gegeven was. Er stond: duimendik, oftewel klein duimpje volgens de presentatrice. ze gooide het bordje weg van het grote bord, wat ze met die andere bordjes niet had gedaan.
    Dit is dus zware oplichterij. iemand had het antwoord goed, maar won dus niet. waar kan je met deze klachten eigenlijk terecht?

      /   Reply  / 
  9. juul

    Heb mij nu een aantal keren laten verleiden te bellen naar zo’n belspel. Dan tref ik: Helaas de lijn is dicht. Terwijl ze net aangeven met een muziekje of als extra tip dat de lijn open is. Ik voel me daardoor extra bedonderd. Zou dit veel voorkomen?

      /   Reply  / 
  10. Ton

    Laatst bij spijkerman zag je beelden. De winnaar kon kiezen uit 2 boxen. In de ene zat zogenaamd 100 en inde andere 2000 euro. Toen de winnaar voor één koos, zag je de presentator duidelijk de cheque zoeken. En inderdaad helaas je wint 100 euro. Kunnen we niet iets verzinnen om dit tegen te gaan ?
    Vandaag ik heb gekeken ongeveer 20 min. de vraag zoek de verschillen ik had na 5 min één verschil. Heb niet gebeld want ik weet dat je bedonderd wordt. Zeg nou zelf als je 15.000 euro en 14 koffers kan winnen. Volgens mij zijn de winnaaars zelfs eigen medewerkers.

    Ton

      /   Reply  / 
  11. Wilma

    Wat die belspelletjes betreft; ik vraag me af of er iemand ooit wel een prijs wint? Volgens mij laten ze gewoon de eigen werknemers (van de omroep) bellen zodat er een heleboel geld binnenkomt, maar er uiteindelijk niets uitgaat.

      /   Reply  / 
  12. pjotr32

    een oproep op marktplaats of iemand die ooit belspelletje had gewonnen zich wilde melden werd door Marktplaats verwijderd onder het mom algemene voorwaarden .Op mijn vraag waar dat stond geen reactie

      /   Reply  / 
  13. Paul

    Ik heb een keer gebeld was 10 de beller, spreek uw nummer in dan word u terug gebeld,2 minuten vertelde die muts dat er nog niemand gebeld had, hoezo oplichterij, heb dit al vaker gehoord vna anderen

      /   Reply  / 
  14. zielig meisje

    ik moes n keer t8tig cent betale en da mag helemaal nie da was stomw weeeeeeeehhh eeh
    nu benk blud

      /   Reply  / 
  15. webmaster

    bezoek ook eens stopbelspelletjes.nl

      /   Reply  / 
  16. anonieme meid

    haay ik heb je site bekeken en dat filmpje van youtube vond ik egt gemeen dat ze zoiets doen!datt is stele!!ik protesteer een keer moest ik zelfs 80 ct betale trwijl 60 hut hoogst is egt gemeen

      /   Reply  / 
  17. rico

    schei toch uit met jullie geklaag, elk normaal gezond denkend mens weet dat je met dit soort spelletjes belazerd word, het zegt meer over de mensen die bellen dan over de spelletjes zelf, die mensen die bellen willen gewoon graag belazerd worden, eigen schuld dikke bult!! als iedereen nou gewoon niet meer belde dan was dat gedoe heel gauw van de televisie af maar zolang je nog steeds mensen hebt die denken dat alles eerlijk gaat bij zo een belspel dan blijft dit soort onzin op tv…

      /   Reply  / 
  18. Hully&Sully

    Juzus hoe oud ben jij?

      /   Reply  / 
  19. Hully&Sully

    [quote]haay ik heb je site bekeken en dat filmpje van youtube vond ik egt gemeen dat ze zoiets doen!datt is stele!!ik protesteer een keer moest ik zelfs 80 ct betale trwijl 60 hut hoogst is egt gemeen[/quote]

    Jezus hoe oud ben jij?

      /   Reply  / 
  20. Mieg

    eergisteren, heb ik gebeld naar zo un spel en kwam ik in de uitzending, ik had het antwoord goed en heb 150 euro gewonnen, ik weerd weer doorverbonden met zo un kerel die mn gegevens zou opnemen, die zei me dattie me rond 5 uur terug zou bellen..nooit gebeurd natuurlijk! ik heb al 4 boze mails geschreven naar sbs6, maar natuurlijk nog geen reactie op gehad, weet iemand hoe ik verder moet handelen? groetjes mieg

      /   Reply  / 
  21. Elizabeth

    Wie is in staat dit verschrikkelijke mormel van de buis te halen? Met haar z.g.n. öprechte”blik. Staat te liegen of het gedrukt staat. Wat een ddraak van een mens met haar gropte kop en dat rare kleine lijfje. Leugenaar!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>