Net 5 wil zich ontworstelen van vrouwenimago

Ik vond de profilering van SBS Broadcasting altijd wel helder. SBS 6 voor de grote massa, Net 5 voor de slimme vrouw en Veronica voor de hormonen (om het netjes uit te drukken). Maar het televisiebedrijf kan zich daar niet helemaal in vinden. "Net 5 is geen vrouwenzender", quoot De Telegraaf Net 5-programmaleider Karin de Groot. De Groot maakt zich zorgen over Net 5, dat qua marktaandeel nog maar net Veronica voorblijft in de belangrijke doelgroep 20 tot 49 jaar.

Helemaal ongelijk kan ik haar niet geven. Weliswaar is de zender sterk met series als Gilmore Girls, Evelien, Grey's Anatomy en Desperate Housewives. Maar in de vooravond en de late avond is het een herhaalmachine. Daar zien we voor de80ste keer een aflevering van Friends, Sex & The City of will & Grace. Best leuk als er niks anders is, maar de concurrentie zorgt er wel voor dat ze wat beters te bieden hebben.

Net 5 is verder de Erik van der Hoff-zender, die er nog altijd lustig op los klust in Het Blok (een vierde seizoen is misschien wat veel van het goede) of interieurtips geeft in Samenwonen en de kloon Stijlloos. Ik schreef het hier al vaker, maar misschien is dat hele woon- en klusconcept een beetje uitgemolken. En nog een seizoen Peking Express? Daarvan is de houdbaarheidsdatum nog net niet verstreken.

Je ziet dan ook dat Net 5 al aan vernieuwing bezig is. Grumpy Old Women is daar een voorbeeld van, waarin 35+-vrouwen hun irritaties en gal mogen spuwen. Verder komt de zender volgend jaar met een avontuurlijk trouwprogramma door Regina Romeijn.

Maar goed, het moet dus allemaal anders van Karin de Groot. Ze hoopt dat ze er een dagelijkse serie doorheen kan loodsen. Een telenovelle, soap of reality-serie bijvoorbeeld. Om de kwakkelende vooravond of late night mee op te vijzelen. En verder wil ze zich dus ontworstelen van het vrouwenzender-imago, dat is opgedaan in de tijd dat Ally McBeal en Sex & The City nog op één avond werden uitgezonden. Wat ik overigens niet slim vindt, want juist dat is zo onderscheidend. Vrienden van me hebben het zelfs over 'Net 5-meisjes' als ze een lekker ding bedoelen.

In het nieuwe jaar wordt de dinsdagavond niet meer per se een vrouwenavond. Grey's Anatomy bijvoorbeeld verhuist naar de maandagavond. We gaan zien wat er terecht komt van die dagelijkse serie.

Zie ook:
- Heftige cliffhanger Grey's Anatomy
- Anita Witzier is bij Net 5 een ouwe knar
- Net 5 krijgt twee vrouwenavonden

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Net 5 wil zich ontworstelen van vrouwenimago

  1. Thomas

    En dat is dan tevens de zoveelste fout die de Groot zou maken. Met de huidige “look & feel” van de zender, kun je er NIETS anders van maken dan een vrouwenzender (roze.. bumpers met alleen maar vrouwen erin.. etc).
    Bovendien is het al helemaal god schennis als je aan de heilige Dinsdag avond komt. Dat heeft mevrouw al gedaan in het voorjaar, en dat was een regelrechte ramp.
    De dinsdag avond is een begrip. Het is suicide als je de enige pilaar die je nog hebt als zender, om zeep helpt.

      /   Reply  / 
  2. Thomas

    Overigens mengde in het verleden dat vrouwelijke tintje met de toemallige programmering en look & feel, perfect. NET5 was toen ook goed vertegenwoordig onder (jonge hoogopgeleide) mannen.
    Maar opvallend was dat een enorme val onder jonge mannen ontstond toen NET5 vorig jaar haar nieuwe vormgeving had prijs gegeven.

    Begrijpelijk, want een man voelt zich natuurlijk behoorlijk in zijn mannelijkheid aangetast als die een product “gebruikt” (of in dit geval kijkt) wat NU dus overduidelijk specifiek voor vrouwen bedoelt is.

      /   Reply  / 
  3. keess

    Mevrouw De Groot heeft er geloof ik niet zoveel verstand van. NET5 heeft het duidelijkste en beste profiel van alle Nederlandse zenders. Daarbij is NET5 enorm rendabel. Er wordt naar verhouding veel meer winst gemaakt dan bij grote broer SBS6.

    Misschien is mevrouw De Groot wel het probleem, sinds haar komst dalen de cijfers van NET5 fors en is het profiel aan erosie onderheving.

    Misschien heeft Remco van Westerloo wel wer zin om terug te komen nu zijn avontuur bij Talpa in een onafwendbaar drama aan het uitlopen is. Hij, en zijn team, heeft van NET5 een voor vrouwen topzender gemaakt.

    Ik kijk overigens nooit, maar ik ben dan ook geen vrouw…

      /   Reply  / 
  4. Cristiano Ronaldo

    Als ze van dat wijferige imago afwillen dan kunnen ze beginnen door het logo van die zender te veranderen.

    Het enige wat ik volg is Lost maar dat vind ik meer bij Veronica of SBS6 passen.

      /   Reply  / 
  5. anna

    een trouw programma,
    das wel echt uitgemolken,

    ik vind de woonprogrammas juist goed,

    alhoewel de moderne inrichting wel is uitgemolken

      /   Reply  / 
  6. anna

    het is wel zo ,
    dat de reclame blokken mij soms van weerhouden om de tv nog aan te zetten

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>