GTST: Homorelatie Lucas en Edwin taboe in Meerdijk

De eerste relatie tussen twee mannelijke hoofdrolspelers in Goede Tijden Slechte Tijden is een feit. Na maanden twijfelen heeft Edwin Bouwhuis (Raynor Arkenbout) eindelijk toegegeven aan zijn verliefdheid op Lucas Sanders (Ferry Doedens) – die dat weer volmondig heeft beantwoord.

De hele ontdekkingstocht van Edwins seksuele geaardheid is heel geloofwaardig neergezet door de schrijvers, nu volgt de coming out naar vrienden en bekenden. En waar veel homojongeren in de kast tot nu toe wellicht geholpen zijn door het spel van Doedens en Arkenbout, is die coming out wellicht afschrikwekkend.

De coming out van Lucas’ enkele seizoenen terug was geen enkel probleem. Lucas keerde terug vanuit New York en vanaf dat moment droop het er vanaf dat hij homoseksueel was. Het karakter leidde een behoorlijk losbandig leven met veel scharrels, maar heeft het nu dus goed te pakken van Edwin.

Uit spoilers die in de programmabladen te lezen vallen, blijkt dat de coming out van Edwin heel wat onwelkome gevoelens losmaakt. De familie Bouwhuis is net van het platteland naar het wat meer stedelijke Meerdijk verhuisd, maar met name vader Bouwhuis is nog van de oude stempel. Ook Edwins broer Sjoerd moet weinig hebben van de homoseksuele medemens. Hij lijkt ze te gedogen zolang ze niet te dichtbij komen.

Enkele teksten uit de tv-gidsen:

* Edwin doet zijn moeder een verregaande bekentenis. Bianca heeft iets uit te leggen aan Anton. Edwin wil iedereen laten zien wie en hoe hij is.

* Anton is jarig en Rikki en Sjoerd hebben een gevoelig nummer voor hem voorbereid. Ook Edwin heeft een grote verrassing voor Anton.

* Anton pakt zijn zoon hard aan. Sjoerd is diep teleurgesteld in zijn broer.

* Anton maakt Edwin duidelijk hoe hij denkt over homo’s.

Met deze homoseksuele verhaallijn pakken de schrijvers een maatschappelijk thema op dat in de geschiedenis van de soap nagenoeg is verzwegen. Dat valt toe te juichen. Wel vind ik het jammer dat de coming out zo stroef moet verlopen. Natuurlijk komt dat in de praktijk ook voor, maar nu wordt Nederland wel op zijn smalst weergegeven in Meerdijk. Terwijl het zoveel homojongeren zou kunnen helpen als het in deze soap allemaal wat vlekkelozer zou verlopen. Al vertrouw ik erop dat deze verhaallijn in de familie Bouwhuis een goede afloop kent.

Zie ook:
- GTST-blog Veronica: Homoliefde in Gay-TST juist mooi!
- Bartho Braat verlaat GTST voor drie maanden
- ‘GTST heeft slag geslagen met moordlijn op ome Willem’
- RTL meldt product placement bij GTST
- GTST-blog Veronica: Jonge lichting acteurs grote aanwinst
- GTST: Sjoerd en Edwin Bouwhuis duiken op in Meerdijk

17 Reacties // Reageer

17 thoughts on “GTST: Homorelatie Lucas en Edwin taboe in Meerdijk

  1. Martijnjdd

    De vele negatieve reacties gisteren op Twitter (#gtst) geven aan dat deze verhaallijn ook noodzakelijk is. Zo ruimdenkend is NL niet als ze 2 jongens zien zoenen op tv.

      /   Reply  / 
    1. Robin

      Precies, die reacties waren echt krom voor woorden! Men doet wel of NL homoseksualiteit accepteert maar de reacties laten heel wat anders zien.

        /   Reply  / 
      1. Erik Stotijn

        Helemaal mee eens Robin!
        Alhoewel ik al jaren een vaste kijker van GTST ben, boeien de laatste afleveringen mij bijzonder, waar de relatie tussen Edwin en Lucas steeds meer wordt uitgediept,.
        Wat mij zo treft is niet alleen het feit dat RTL het lef heeft om homosexualiteit in GTST te verwerken, maar zeker ook de integere manier waarop RTL homosexualiteit in al z’n facetten laat zien. Acceptatie, non-acceptatie, schaamte, niet uit de kast kunnen of durven komen, verborgen liefdes en ware liefde.
        GTST laat homosexualiteit en heterosexualiteit en de relaties en liefdes tussen mensen naast elkaar zien en dat is gewoon realiteit.
        Ik ben RTL in ieder geval dankbaar voor hun bijdrage aan de acceptatie van homosexualiteit en dat zij het zo belangrijke medium televisie daarvoor gebruiken en benutten.

          /   Reply  / 
  2. rtd

    wat we ook niet moeten vergeten is dat van onze leeftijd ( 20 jarige ) de ouders nog van de oude stempel zijn, en het daar moeilijk mee hebben als hun zoon of dochter op het zelfde geslacht valt. Dus ergens is het wel goed dat het door anton niet geaccepteerd wordt. Vele jongeren kunnen zich denk ik daar wel in verplaatsen.

      /   Reply  / 
  3. Callan

    @rtd

    Persoonlijk denk ik dat je dat héél snel moet vergeten..! Ik ben 34 en de generatie ouders bij die leeftijd heb ik nog nooit negatief over homoseksualiteit gehoord!

    Ik heb juist het idee dat jongere generaties er moeilijk over doen. Door ‘homo’ als scheldwoord te gebruiken (en dat ook heel normaal vinden) en vooral te laten blijken dat je het ‘vies’ vindt.

    Waarom een man en een vrouw elkaar op tv mogen zoenen en twee mannen of vrouwen niet is me echt een raadsel. Dat je het niet gewend bent – ok – maar dat is toch geen reden om het gelijk af te keuren?

    Ik vind veel reacties op Twitter echt verschrikkelijk. Zo tolerant zijn we dus helaas niet meer.

      /   Reply  / 
    1. rtd

      i scheer ook niet alles over een kam!! zeker niet. want er zijn idd oudere mensen die het de normaalste zaak van de wereld vinden. maar het gros van nederland blijft het raar vinden.. en dat bedoel ik er mee te zeggen. ( vooral gelovige gezinnen )

        /   Reply  / 
  4. Tim20 MJ

    Off topic:
    De 10 groepen van The Sing Off zijn bekend. Betekent dat dat we als kijker zijnde de audities niet te zien krijgen? Is er dan ook geen jury?

      /   Reply  / 
    1. Martijn

      Dat zou nog eens een verademing zijn, maar volgens mij komt er gewoon weer een jury, helaas..

        /   Reply  / 
    2. Anoniem

      Ja, het zijn gewoon 10 groepen die meedoen in de show, en elke week valt er gewoon een groep af. Er komt als het goed is wel een jury bij (is in Amerika ook). Maar dan mogen ze wel snel bekend maken wie dat zijn.

      (tijdje geleden stond er trouwens een bericht op zappen wie er al gevraagd was voor de jury, maar die niet konden of wilden)

        /   Reply  / 
      1. Tim20 MJ

        Ik hoop op grote namen. Lijkt me ook leuk Marian v. Wijnkoop terug te zien in een tv-jury ;)
        En misschien een Edsilia Rombley of John Ewbank, die zijn echt deskundig. In tegenstelling tot zo`n vaag persoon als Simone Walraven….

          /   Reply  / 
  5. Ralph

    Uit de twitter-berichten gisteravond blijkt inderdaad dat het nog steeds hard nodig is dat er organisaties zijn die zich inzetten voor de acceptatie en emancipatie van homo-jongeren. Denk aan PANN, Jong & Out, COC, enz.

      /   Reply  / 
  6. Arie

    Een beetje boter op het hoofd hebben we wel. Alle bevolkingsgroepen hebben te maken met onbegrip. Van Joden tot Moslims en van boeren tot de ‘elite’. En homo’s ook. Niemand zal ooit volledig geaccepteerd worden door ieder individu in de samenleving.
    Maar wel goed dat er instanties zijn die kennis over de verschillende bevolkingsgroepen verspreiden om meer begrip te kweken. Hopelijk helpt GTST daarbij wat betreft homosexualiteit. Maar homofoben zullen altijd blijven bestaan.

      /   Reply  / 
  7. Pingback: GTST-blog Veronica: Homoliefde in Gay-TST juist mooi! | Zappen

  8. Lisa

    OMG! Waarom zeurt Nederland hier over. dat doen we nooit. :S Amerika doet dat altijd…normaal zeuren wij hier nooit over.

      /   Reply  / 
  9. Pingback: ‘Lucas en Edwin’ onder indruk van gedoe homoscene GTST | Zappen

  10. Levi

    Het inderdaad een groot probleem bij de jonge generatie. Daar wordt het gewoon niet volledig geaccepteerd, maar dat zal nooit gebeuren en je hebt eerder grote kans dat het alleen maar erger zal worden

      /   Reply  / 
  11. Siet

    Ik vind het helemaal niet erg dat ze een homorelatie op gtst hebben, maar dat gezoen en geflikflooi hoeft voor mij niet, ik vind het too much!

      /   Reply  / 
    1. richard

      Ik vind dat eigenlijk nergens op slaan, want hetro’s vreten elkaar bijna op als ze zoenen!dat moet dat geslijm op de tv maar ook ingedamd worden.Ik vind dat mensen maar wat verder moeten kijken dan hun neus lang is. Het bestaat al sinds de mens bestaat en er is niks nieuws onder de zon.Je hebt van de die rel nichten er bij, maar ja je hebt ook vreselijke monsters bij de hetro’s en ja daar mekker ik ook niet over en laat ik ook in zijn of hun waarde.

      gr, Richard

        /   Reply  / 
  12. florian

    ik vind het JUIST goed dat dit soort onderwerpe bij gtst komen
    ik zelf vind het helemaal geweldig nu lucas en edwin erin spele als homo,s :D
    ben er helemaal weg van die 2 zoo sgattig:D
    dusse hopelijk dit soort dinge blijvend in gtst!
    greetzzz florian

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>