Geringe kans op kijkcijferrecord dit WK Voetbal

Vanmiddag barst in Zuid-Afrika het WK Voetbal 2010 los. Voor de publieke omroep een mooie gelegenheid om de concurrentie omver te blazen met torenhoge kijkcijfers. Wanneer Oranje speelt, lijkt een score van 5 miljoen kijkers een peulenschil. Toch is het volgens kijkcijferexpert René van Dammen lang niet zeker dat er dit wereldkampioenschap een kijkcijferrecord wordt neergezet. Het laatste record stamt uit 1998, toen er 11,7 miljoen Nederlanders keken.

“Of het mondiale voetbaltoernooi records gaat breken, hangt vooral af van de oranjekoorts die er heerst en de prestaties van het elftal”, blikt directeur Bas de Vos van de Stichting KijkOnderzoek (SKO) vooruit in gesprek met persbureau ANP.

Van Dammen vult aan: “Alleen als het Nederlands elftal de halve finale haalt en een interessante tegenstander treft als Duitsland of Argentinië. Dan bestaat de kans dat we het kijkcijferrecord uit 1998 van 11,7 miljoen kijkers (Nederland-Brazilië) kunnen breken. Overigens wordt de finale gespeeld op 11 juli als de schoolvakanties zijn begonnen. Veel Nederlanders zijn dan simpelweg al het land uit. Een record zit er dan niet meer in, zelfs niet als Nederland de finale haalt.”

De kijkcijferexpert vervolgt: “Kijkcijferrecords zijn ook afhankelijk van de Oranjekoorts. Naar mijn mening kleuren de straten dit jaar minder oranje dan bij voorgaande EK’s en WK’s. Wellicht gaat het toernooi pas vanaf maandag leven, maar dat zal alleen gebeuren bij een overwinning op Denemarken. Bij een teleurstellend resultaat haken grote groepen kijkers al meteen af.” Wat ook niet helpt, is dat veel wedstrijden van Oranje ‘s middags worden gespeeld. Terwijl vorige kijkcijferrecords juist ‘s avonds of in het weekend werden bereikt.

Van Dammen: “In het weekeinde zijn hoge kijkcijfers wel erg weersafhankelijk. Als de zon schijnt en het is 26 graden, dan zitten niet-fanatieke kijkers liever in de tuin dan voor de tv. De oefenwedstrijd tegen Hongarije trok afgelopen zaterdag nauwelijks meer dan een miljoen kijkers, onder meer omdat het erg mooi weer was.” Op 24 juni, als Nederland ‘s avonds tegen Kameroen speelt, zou er een score van 10 miljoen kijkers of meer kunnen worden bereikt, denkt de kijkcijferexpert.

De top 10 best bekeken voetbalwedstrijden:

1. Nederland-Brazilië, 11,7 miljoen kijkers, halve finale WK 1998
2. Portugal-Nederland, 11,5 miljoen kijkers, halve finale EK 2004
3. Italië-Nederland, 11,5 miljoen kijkers, halve finale EK 2000
4. Nederland – Frankrijk, 11,2 miljoen kijkers, groepsfase EK 2008
5. Portugal – Nederland, 11,1 miljoen kijkers, achtste finale WK 2006
6. Nederland – Rusland, 11 miljoen kijkers, kwartfinale EK 2008
7. Nederland – Letland, 11 miljoen kijkers, groepsfase EK 2004
8. Nederland – Argentinië, 10,9 miljoen kijkers, groepsfase WK 2006
9. Zweden – Nederland, 10,9 miljoen kijkers, kwartfinale EK 2004
10. Nederland – Roemenië, 10,8 miljoen kijkers, groepsfase EK 2008

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Geringe kans op kijkcijferrecord dit WK Voetbal

  1. Jordy

    Voetbalwedstrijden in de middag is als Koffietijd op primetime; Het werkt niet! :P Mensen hebben ook een baan, kinderen gaan naar school…

      /   Reply  / 
  2. Tom

    Onzin om te zeggen dat het record er niet in zit omdat het vakantie is. De bovengenoemde wedstrijden werden ook allemaal in de zomervakantie gespeeld.

      /   Reply  / 
  3. Pingback: Kameroen – Nederland in top 10 best bekeken voetbalwedstrijden | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>