John de Mol bereidt bod op SBS voor

Lange tijd is er over gespeculeerd, maar het hoge woord is er nu uit. John de Mol heeft serieuze belangstelling voor SBS Nederland. Sterker nog, uiterlijk vandaag moeten alle partijen die interesse hebben zich melden bij zakenbank JP Morgan die de verkoop begeleid en daar bevindt De Mol zich tussen. Dat heeft hij verteld in Pauw & Witteman. Het Duitse beursgenoteerde ProSiebenSat.1 Media wil af van zijn Nederlandse activiteiten en zoekt daar nu een koper voor.

De Mol vertelt: “Nee, ik heb nog geen bod uitgebracht omdat het proces nog niet zo ver is. De verkoop van een beursgenoteerd bedrijf gebeurt altijd via vaste regels. JP Morgan begeleidt dat met allerlei bidbooken. Vandaag moeten de eerste brieven binnen zijn. Als het goed is, zit er een brief van mij bij.”

De mediatycoon wil SBS niet alleen kopen, mogelijk werkt hij daarvoor samen met Telegraaf Media Group (TMG). Volgens geruchten heeft ook De Persgroep interesse en ongetwijfeld zijn er nog andere gegadigden. “TMG is een optie, maar nu biedt even iedereen alleen.”

De Mol wil een eigen zendergroep gebruiken als speeltuin voor zijn eigen formats, zoals dat ook de bedoeling was met Talpa/Tien. Daarvan heeft hij wel geleerd. “Een eigen zender moet je nooit volplempen met alleen maar eigen product, dat moet in balan zijn. Maar je kunt niet langer bouwen op de inkomsten uit spotjes. Je moet multimediaal zijn, daar hoort content bij. Dat kun je internationaal exploiteren. Dat is een gezonder businessmodel.”

John de Mol is momenteel grootaandeelhouder bij RTL. “Daar zijn ze niet blij met mijn interesse voor SBS. Maar ik ben daar vrij open in geweest. Nee, ik moet mijn aandelen RTL niet verkopen, maar ik denk wel dat het een gevolg is als we SBS verwerven.”

Dat is allemaal toekomstmuziek. Mocht het zo ver komen, dan blijven de Talpa-formats die door RTL zijn grootgemaakt in principe voor die zendergroep. Zij hebben een optie om als eerste een vervolgseizoen te bestellen. Pas als die opties niet worden verzilverd, kan een producent zijn format ergens anders aanbieden. Een logisch gevolg zou wel zijn dat Linda de Mol met haar broertje meegaat, zoals ze dat ook al deed toen hij aan tv-zender Talpa begon.

Zie ook:
- TMG en John de Mol geïnteresseerd in SBS Nederland
- John de Mol geniet meer van succes The Voice of Holland

19 Reacties // Reageer

19 thoughts on “John de Mol bereidt bod op SBS voor

  1. hans

    Zijn goede Mollen ze graven gestadig door onder TV Land goede zaak en lef ondernemers..daar kom je ver mee in TV land

      /   Reply  / 
  2. anoniem

    Mocht het allemaal echt door gaan, en Linda gaat ook mee, dan hebben ze bij Rtl nu in ieder geval vast Chantal Jansen, die Ik hou van holland kan overnemen.

      /   Reply  / 
  3. JOHN

    Ik hoop het zo.

      /   Reply  / 
  4. NDK

    Het zou nog mooier zijn als er gewoon nieuwe goede presentatoren kwamen. In plaats van een bij elkaar geraapt zooitje zoals Talpa.

    Niet overal presentatoren van weghalen en Talpa herleven. Begin iets nieuws of bouw verder op wat er al is.

      /   Reply  / 
  5. joris

    Linda past zo niet bij het huidige SBS, echt niet.. Ik denk dat maar 1 ding sbs6 kan redden: een andere naam. En daarmee ook net5 en veronica een nieuwe naam geven. Misschien wel Veronica 6, Veronica 9 en Veronica 10

      /   Reply  / 
  6. Zo

    SBS draagt voor altijd de titel campingzender met zich mee, ben benieuwd hoe de mol dat gaat omdraaien. Het is nog nooit iemand gelukt.

      /   Reply  / 
  7. Mark

    Ik zou het zo gaaf vinden !!! al die mensen op mediacourant die alleen maar RTL de hemel in prijzen…. RTL is natuurlijk eigenlijk John de MOL TV !

      /   Reply  / 
    1. Liam

      Dat er een paar hits van John de Mol zijn betekent echt niet dat het John de Mol TV is.

      Verder moet John doen waar hij goed in is. TV programma’s maken. Zeker dat hele Talpa drama vergeten? SBS is al de campingzender van Nederland dan ook nog effe John de Mol met zijn Talpa imago erbij denken ze nou echt dat ze kunnen opbotsen tegen RTL?

      Ik denk trouwens dat veel TV sterren wel 2x nadenken voordat ze weer naar John de Mol overlopen.

      Denk trouwens dat SBS gewoon door een of andere Amerikaanse investeerder in z’n geheel wordt overgenomen.

        /   Reply  / 
      1. Remko

        Voor amerika is de nederlandse TV markt niet interessant.

        Daarbij denk ik dat de Mol uiteindelijk samen met de Telegraaf een bod gaat doen en de Telegraaf heeft hele goede connecties bij de huidige eigenaar heeft daar zelfs een aandeel in. Ik blijf erbij dat het mooi zou zijn als de Tros zich er uiteindelijk bij aansluit. Dan kan je de SBS naam overboord gooien en heb je het goede merk Tros en het merk Veronica.

          /   Reply  / 
  8. Sandra

    Geloof mij, John de Mol koopt SBS.

      /   Reply  / 
  9. Lina

    Leuk! Wordt SBS 6 dan RTL 6 9groen), NET5 wordt dan RTL 9 (roze) en Veronica wordt dan zeker RTL 10 (geel)..mooi :) dan kunnen alle tiener series van NET5 naar RTL 5 en lekekr alle amusement shows op RTL 4 & 6!!!

      /   Reply  / 
  10. GK

    Gadver , krijgen we er een rechtse Telegraaf zender bij.

      /   Reply  / 
    1. stef

      nou, nu is sbs alleen maar bagger,
      het kan dus alleen maar beter worden.

      hoop alleen niet dat linda naar sbs gaat…

      en jij bent cker zo links als de tering…kijk lekker naar die stomme linkse publieke zooi…

        /   Reply  / 
      1. Liam

        Tien was ook bagger niemand keek er naar! John kan goede programma’s maken maar hij is geen programma directeur!

          /   Reply  / 
        1. stef

          ik zeg ook niet dat hij programma directeur word,
          maar miss komen er in ieder geval betere programmas,
          dat zal wel een hoop schelen.
          al die zooi zoals popstars eruit!

            /   Reply  / 
  11. RTL

    RTL 6 klinkt ook wel lekker.

      /   Reply  / 
  12. Steffan

    Ik hoop dat SBS wordt overgenomen door John de Mol. John moet wel zijn aandelen in RTL houden, zo heeft hij veel invloed op de programmering.

    Grote amusementsprogramma’s hoeven dan eindelijk niet meer tegenover elkaar. Gaat de televisie eindelijk een beetje lijken op die van Amerika, daar staan grote programma’s wel goed geprogrammeerd.

      /   Reply  / 
  13. Markus

    Zo zie je maar weer dat John de Mol gewoon de macht bezit over de gehele commerciele televisie. RTL stort in zonder de hulp van John en John kan zelfstandig geen televisiezenders onderhouden.
    Ik denk echt dat het beter is als alles volledig in het bezit is van RTL samen met John en ook SBS zou kunnen meeinvesteren in de zenders. SBS6 kan RTL6 worden, een soort FOX waarbij een groot aantal programma’s van Veronica, Net5 en sbs6 op kunnen met daarbij goede series en films. En dan op zo’n manier dat er geen strijd wordt gevormt met RTL4.
    NET5 kan het nieuwe kanaal worden voor RTL8 zodat die ook dichterbij komt. Bovendien hebben veel mensen NET5 op 8 staan, althans bij mijn UPC en analoge tv is dat wel zo. Veronica kan Disney XD 24/7 worden en het oude RTL8/Talpa kanaal kan verkocht worden aan Comedy Central, FoxLife of Discovery. Die zullen vast wel blij zijn met een mooiere positie. Bij UPC staat Comedy central op 19, dat kan ook makkelijk op kanaal 10. Zo hebben ze ook meer kijkers.

    Ik denk dat dit absoluut goed zal zijn.

      /   Reply  / 
    1. stef

      goed idee ;)
      ik denk alleen niet dat het gaat lukken…:p

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>