John de Mol wil Sanoma uitkopen bij SBS

john de molHet is definitief: John de Mol wil Sanoma lozen bij SBS Nederland. Hij heeft het uitgeefconcern een bod gedaan om diens belang over te nemen, primeurt het FD vandaag. Voor het belang van 67 procent zou hij 373 miljoen euro over hebben.

Talpa en Sanoma hebben in het voorjaar van 2011 de Nederlandse tak van SBS gekocht voor ruim 1 miljard euro. Sindsdien is er flink afgeschreven op het bedrijf wegens tegenvallende resultaten. Met het bod waardeert De Mol het bedrijf nu op 520 miljoen euro.

Sanoma laat al weten dat zijn aandeel niet te koop is, al zou dit ook onderhandelingstechniek kunnen zijn. Het is geen geheim dat het Finse bedrijf zich heeft verkeken op het runnen van een tv-bedrijf. De Mol heeft Sanoma tot afgelopen maandag de tijd gegeven om het bod te accepteren, nu is deze informatie dus op straat komen te liggen.

Het FD schrijft: “Volgens ingewijden is er bij De Mol frustratie ontstaan over de intenties van Sanoma met SBS. Er zou de afgelopen jaren te weinig zijn geïnvesteerd in de ontwikkeling van digitale activiteiten. Nu stuurt Sanoma aan op integratie van het tv-bedrijf met zijn uitgeefactiviteiten. Daarbij zou een kostenreductie voorop staan, terwijl er volgens De Mol juist in de zenders moet worden geïnvesteerd om het gevecht met de concurrentie te winnen.”

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “John de Mol wil Sanoma uitkopen bij SBS

  1. Bart

    Lekker voor de samenwerking, dit soort biedingen.

    De Mol wil investeren en kan dit nu doen middels Utopia. Tis voor zijn grote bek te hopen, dat het slaagt, anders weet Sanoma hem direct te vinden….

      /   Reply  / 
  2. Nieuws!

    Sanoma wil programmadirecteur SBS lozen

    Sanoma wil de controle over de zenderfamilie van tv-bedrijf SBS meer naar zich toe trekken door programmadirecteur Remko van Westerloo op een zijspoor te zetten.

    De Finse uitgever Sanoma, die vastbesloten is SBS te behouden, is ontevreden over de zwakke kijkcijfers. Volgens betrokkenen hebben Sanoma’s commissarissen vorige week ‘formele stappen gezet’ om meer grip op de dochter te krijgen. Wat die zijn, willen zij niet zeggen.

    ‘Mandaat van De Mol vervalt’

    Van Westerloo is een vertrouweling van John de Mol, die via Talpa een minderheidsbelang van 33% bezit in SBS Nederland. Hoewel Sanoma de meerderheidsaandeelhouder is, houdt De Mol de controle over de zenderprogrammering van SBS 6, Net5 en Veronica via Van Westerloo. De relatie tussen Sanoma en De Mol is echter steeds meer onder druk komen te staan naarmate de SBS-resultaten verslechterden. Deze krant meldde gisteren dat de tv-producent de Finnen wil uitkopen.

    Het is nog geen uitgemaakte zaak dat Van Westerloo het veld ruimt. Contractueel is vastgelegd dat De Mol het alleenrecht heeft om de programmadirecteur voor te dragen en hij wil Van Westerloo handhaven. De Finnen beargumenteren echter dat de directeur niet presteert. Qua kijkcijfers zou SBS door een contractueel afgesproken ondergrens zijn gezakt. Daarmee vervalt het mandaat van De Mol, redeneren ze. Hun onvrede richt zich ook op het feit dat Talpa niet alleen partner is, maar ook hofleverancier van de programma’s die SBS afneemt.

    Meer grip op het bedrijf

    Hoe de nieuwe bestuursstructuur er volgens Sanoma zou moeten uitzien, is nog onderwerp van gesprek. Een veelgenoemde optie is dat de zenderdirecteuren van Veronica, SBS6 en Net5 direct gaan rapporteren aan Hans Edin, de ceo van SBS. Edin is al eerder door Sanoma geparachuteerd om meer grip te krijgen op het bedrijf. Ook wordt overwogen om het takenpakket van Van Westerloo uit te kleden. Een besluit daarover zou vallen in januari. Sanoma en Talpa wilden gisteren niet reageren.

    Bron: Financieel Dagblad

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>