DWDD op NL1: Omroepen vrezen te dominant Vara

De verhuizing van De Wereld Draait Door naar Nederland 1 valt niet bij alle omroepen even goed. Gisteren meldde deze blog dat de voorbereidingen in gang zijn gezet en DWDD mogelijk al in januari de overstap maakt. Het blijkt dat de Vara zelf en bijvoorbeeld de NOS enthousiast zijn, andere omroepen vrezen een te dominant Vara op Nederland 1 doordat zij ook al Pauw & Witteman maakt. Ook wordt gevreesd voor Nederland 3, dat zonder DWDD lijkt in te storten.

De vrees voor een te dominant Vara is niet nieuw. Toen het gerucht ging dat Pauw & Witteman het bijltje er bij neer zou gooien, opperde de KRO meteen met een late night show te willen komen op Nederland 1. Ook toen klonk al het geluid dat het niet vanzelfsprekend zou moeten zijn dat de Vara alle dagelijkse actualiteiten- en opinieprogramma’s levert.

Het AD meldt dat de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) al een rondgang heeft gemaakt bij de afzonderlijke omroepen. Vooral voor de vorm, schrijft de krant. “Die rondgang langs de omroepen was een formaliteit. Die verhuizing komt er gewoon”, aldus een ingewijde.

“De KRO is er niet blij mee als de Vara zo’n belangrijke rol krijgt op de best bekeken zender van Nederland”, zegt mediadirecteur Taco Rijssemus van de KRO in De Telegraaf. “Ik heb niets tegen De Wereld Draait Door en ook niet tegen Pauw & Witteman, maar het kan niet zo zijn dat Nederland 1 straks links-progressief begint en ook eindigt. Dan komt de zo gewenste pluriformiteit wel in het geding. Die dominantie in opiniering brengt ook veel politieke macht met zich mee en het is nooit goed als deze in één hand is.”

Bert Huisjes vult aan: “Deze plannen weerspiegelen precies waarom WNL is opgericht: er moet ook een ander geluid te horen zijn bij de publieke omroep.” En natuurlijk laat ook Jan Slagter van Omroep Max zich horen. “We moeten de balans niet uit oog verliezen. Het kan niet zo zijn dat de Vara het alleenrecht op opiniërende programma’s heeft. Dan geef je de mensen die de publieke omroep links vinden alleen maar gelijk.”

Marcel Peek, netmanager van Nederland 1, bevestigt in het AD dat er wordt gekeken naar de overstap. “Maar het zal zeker niet per 1 september gebeuren. Per 1 januari? Daarover zijn we nog druk aan het overleggen. Er zijn voors en tegens.” Nederland 1 zou een vooravond vol actualiteit krijgen, met het Zes Uur Journaal, EénVandaag, DWDD en het Acht Uur Journaal.

Roek Lips, de man van Nederland 3: “We zijn ontzettend blij met DWDD op 3. Elk woord dat ik meer zeg, is nu teveel. We zitten in een bestuurlijk proces en vergaderen over het genreschema. Dat soort beslissing vergt tijd. Maar het is duidelijk dat we echt op zoek moeten naar een fantastische nieuwe trekker.” Met die laatste woorden lijkt hij te laten doorschemeren Matthijs te verliezen aan Nederland 1.

De krant vraagt ook Bert van der Veer naar zijn mening. Hij denkt dat DWDD zo’n 10 procent aan kijkers kan winnen op het nieuwe tijdstip, van 19.00 tot 20.00 uur. “Na al die jaren heeft hij al een vaste schare aanhangers. Heel veel meer gaan dat er niet worden. Maar ik snap best dat hij niet op het slechtst bekeken net wil blijven. Het is alsof je Boulevard niet op RTL 4, maar op RTL 5 zou uitzenden. Waar het nu om gaat, is: hoe erg zal de demontage van Nederland 3 zijn?”

RTL Boulevard zegt een half uur rechtstreekse concurrentie met het Vara-programma niet te vrezen. “We gaan uit van onze eigen kracht”, zegt Albert Verlinde. “Ik ben daar niet zo mee bezig. Eigenlijk weet ik niet of het wel zo goed is voor DWDD. Voor veel mensen is het vaste prik om na Boulevard naar Nederland 3 te zappen. Om aan zo’n ingebakken tijdstip te sleutelen, is heel riskant. Dat kan kijkers kosten. En wat gaat de Lingo-fan doen? Dat is een heel andere doelgroep. Wie weet komen die juist bij ons terecht.”

Zie ook:
- Verhuizing DWDD naar Nederland 1 in voorbereiding
- Kijken we straks naar NPO 1, NPO 2 en NPO 3?
- NPO bezuinigt op sport, amusement en human interest
- Matthijs stopt met DWDD bij vertrek Dieuwke Wynia
- NOS-baas: Niet GTST maar DWDD in ons vaarwater
- KRO en NCRV azen op tijdslot Pauw & Witteman

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “DWDD op NL1: Omroepen vrezen te dominant Vara

  1. Cyril

    Dat ‘uitgaan van eigen kracht’ van Albert Verlinde zou een goede tip zijn voor die klagende omroepbazen. Maak gewoon zelf een beter (bekeken) programma in plaats van jammeren over de programmaschema’s.

      /   Reply  / 
  2. Martin

    De typische Nederland 3 kijker krijgt straks op dit timeslot op Nederland 3 een alternatief. Het zou dus ook wel eens kijkers kunnen gaan kosten.

      /   Reply  / 
  3. Jan

    Vervalt Lingo dan gewoon of komt dat op een ander net terecht?

      /   Reply  / 
  4. Martijn

    Ik vermoed dat Lingo naar Nederland 2 gaat en daar de plek van Wat Weet Nederland zal innemen.

      /   Reply  / 
  5. Anja

    Kan DWDD best nog eens een hoop kijkers kosten, DWDD is de laatste jaren een beetje hetzelfde niveau als RTL Boulevard.

    Maar een beetje inhoudelijk programma rond die tijd op Ned 3 zou niet verkeerd zijn. En dat bijt dan weer niet met DWDD en RTL.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>