Overzicht: Nederlandse dramaseries bij NPO 2011/12

Het gaat goed met Nederlands drama op televisie. De publieke omroepen hebben het aantal titels een paar jaar terug al flink opgeschroefd (vaak van behoorlijke kwaliteit) en ook de commerciëlen doen meer en meer een duit in het zakje, komend seizoen bijvoorbeeld met Hart tegen Hard, Moordvrouw, Iedereen Is Gek op Jack en natuurlijk de dagelijkse soap Goede Tijden Slechte Tijden. Bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zijn er komend seizoen zeker elf Nederlandse dramaseries te zien.

Daarbij valt het wel op, dat voor de hoofdrollen vaak dezelfde acteurs worden gestrikt. Anneke Blok en Peter Blok waren deze zomer bijvoorbeeld te zien in In Therapie en duiken ook in de nieuwe dramaseries weer op. Waldemar Torenstra is in twee titels vertegenwoordigd en ook Porgy Franssen betaalt de huur danwel hypotheek van publieke opdrachtgevers. Wat natuurlijk geen schande is, het zijn verdienstelijk acteurs, maar iets meer variatie had misschien wel leuk geweest?

Overspel (Vara (NL1), vanaf 8 september)
Psychologische thriller over een onmogelijke liefde. Van de makers van Vuurzee. Met rollen voor Sylvia Hoeks, Fedja van Huêt, Kees Prins, Ramsey Nasr en Rifka Lodeizen. De trailer is extreem veelbelovend. Acteerspel op niveau, hoogwaardige verhaallijn en heel mooi gefilmd.

Lijn 32 (KRO/NCRV (NL2), vanaf 20 november)
Tien ogenschijnlijk willekeurige passagiers stappen op een cruciaal moment in hun leven in dezelfde bus, met noodlottige gevolgen. Met hoofdrollen voor Waldemar Torenstra, Marcel Musters, Peter Blok, Tobias Nierop, Annemarie Prins en Porgy Franssen. Lijn 32 is een psychologische thrillerserie over terreur en complottheorieën.

Seinpost Den Haag (KRO (NL3), vanaf 4 september)
Tiendelige politieserie over de lotgevallen van een groep jonge agenten in Scheveningen. Hoofdrollen voor Victor Löw, Stephan Evenblij, Egbert Jan Weeber en niet-acteurs Jim Bakkum en Saar Koningsberger.

Mixed Up (NCRV (NL3), vanaf 14 november)
Bij het vrouwenblad Zij komt opeens een man aan de macht als hoofdredacteur met bepaald niet gebruikelijke ideeën voor het blad. Dat zet hier en daar kwaad bloed op de redactie, waar de constante druk van de deadline en oplagecijfers voelbaar is. Met rollen voor Waldemar Torenstra, Anneke Blok en Georgina Verbaan. De trailer op de najaarspresentatie zag er leuk uit, Mixed Up kent bovendien een originele arena met een tijdschriftenredactie.

Beatrix (VPRO (NL1), januari 2012)
Gefingeerde historische serie over de jonge Beatrix, vanaf het moment dat ze gaat studeren tot zo ongeveer haar kroning. De serie verhaalt vooral over de verschillende crises uit die jaren. Willeke van Ammerlooy speelt Beatrix, Bastiaan Ragas wordt Willem Alexander.

Dokter Deen (Omroep Max (NL1), februari 2012)
Monique van de Ven speelt huisarts Deen. Pleuni Touw speelt haar dementerende moeder en Liz Snoijink is haar rivale in de liefde. De serie speelt zich af op waddeneiland Vlieland en werd geschreven door Van de Ven en manlief Edwin de Vries.

De Wonderen van Barslet (NCRV/NTR (NL2) voorjaar 2012)
Het dorp Barslet is ogenschijnlijk een doodgewoon, vredig dorp. Maar onder het oppervlak borrelen drama’s, geheimen, verdriet, en bovenal schuld. Met Martijn Lakemeier, Dragan Bakema en Loek Peters.

Eileen (VPRO, 2012)
De serie Eileen vertelt het verhaal van een studente Spaans uit Groningen die zich aansluit bij de FARC om te vechten voor de rechten van de arme en de verdrukte bevolking aan de onderkant van de Colombiaanse maatschappij. Met Sophie van Winden, Joke Tjalsma en Kees Hulst.

Feuten (BNN, (NL3), voorjaar 2012)
Vervolg op deze serie rondom een studentencorps.

Flikken Maastricht (Tros (NL1), voorjaar 2012)
De populairste politieserie van de jaren ’00, wekelijks goed voor meer dan 1,5 miljoen kijkers. Met Angela Schijf en Victor Reinier.

Van God Los (BNN (NL3), voorjaar 2012)
Losstaande afleveringen à la 12 Steden, 13 Ongelukken. Maar nu niet met verkeersongelukken maar misdrijven waarbij minstens een dode valt. Wat beweegt de dader, waarover het publiek vaak niet meer leest dan een eenkolomsberichtje in de krant?

Mogelijk komen er nog meer dramaseries bij. Want er wordt ook gewerkt aan nieuwe scripts van series als ‘t Schaep, A’dam – E.v.a. en Bellicher. En wie weet komt In Therapie volgende zomer ook weer terug bij de NCRV.

Bij de jongerenafdeling komen ook dramaseries, zoals Doctor Cheezy (VPRO, 8 oktober), Het Gordijnpaleis van Ollie Hartmoed (VPRO, 17 december), Hoe Overleef Ik… (Avro, 30 oktober), Koen Kampioen (Avro, 14 april 2012), SpangaS (NCRV, 5 september) en Vrijland (KRO, oktober).

Zie ook:
- Overzicht: Nederlandse dramaseries bij NPO 2010/11

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Overzicht: Nederlandse dramaseries bij NPO 2011/12

  1. Err

    Waarom word erop deze blog steeds gezegd dat ze een niet actrice Is terwijl ze eerder acteerde dan presenteerde

      /   Reply  / 
  2. Levi

    Je bent bloedverwanten trouwens vergeten. Dat komt geloof ik in januari terug voor een tweede seizoen, althans dat waren de woorden van Victoria Koblenko

      /   Reply  / 
    1. Flakin

      Ohh dat zou echt fijn zijn,, mn favo serie destijds

        /   Reply  / 
  3. Joska

    Penoza komt ook in het voorjaar terug.

      /   Reply  / 
  4. alex

    Ik kijk erg uit naar Overspel, Lijn 32, Mixed Up en Dokter Deen!

      /   Reply  / 
  5. M

    Volgens de producent wordt er op dit moment in de Bellicher serie gewerkt aan ‘Cel’, dat is ook een van de boeken van Charles den Tex over Michael Bellicher.

    Veel goede drama, en inderdaad, Bloedverwanten en Penoza komen zeker terug.

      /   Reply  / 
  6. Martijn

    @Herman: Geen glazenbol dit jaar Herman?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>