Overzicht: nieuwe Nederlandse dramaseries bij publieke omroepen

In het nieuwe tv-seizoen 2009/10 is er weer heel wat Nederlands drama bij de publieke omroepen te zien. Enkele vertrouwde titels als Deadline, We Gaan Nog Niet Naar Huis, Kinderen Geen Bezwaar en Flikken Maastricht. Maar ook veel nieuwe series, waarvan de komst van de meesten overigens al bekend was. Waar nieuwe series komen moeten anderen gaan. In de schema’s is onder andere geen ruimte mer voor Gebak van Krul, Het Schnitzelparadijs, Shoef Shoef de Serie en Suzanne & De Mannen.

Hieronder nog een kort overzicht van alle nieuwe dramaseries:

Nederland 1:

Bloedverwanten (Avro, februari 2010)
Handelt over de verhouding tussen ouders en kinderen, ex-familie en schoonfamilie. En over alle problemen en uitdagingen die ze tegenkomen. Met rollen voor Henriëtte van Tol, Derek de Lint en Michiel Huisman.

Bernhard, Schavuit van Oranje (VPRO, voorjaar 2010)
Prins Bernhard vertelt in vier delen het verhaal aan zijn leven aan prinses Máxima. Zij zal straks immers, als koningin naast Willem-Alexander, min of meer dezelfde positie innemen als Bernhard naast Julia. Daan Schuurmans is de jonge Bernhard, Eric Schneider de oude.

Therapie (NCRV, mei 2010)
Over een praktijk van psychiaters en alle sores die daar bij komen kijken. Met sterrencast bestaande uit Carice van Houten, Halina Reijn, Kim van Kooten en Jacob Derwig.

Nederland 2:

Annie MG (Vara/NPS, januari 2010)
Een liefdesepos over het leven van Annie M.G. Schmidt. Een schuchtere domineesdochter uit Zeeland die uitgroeit tot één van de meest geliefde schrijfsters van de twintigste eeuw. Annie laat met haar geestige en relativerende werk een nieuwe wind waaien in het naoorlogse Nederland. Privé is Annie een zoekende, hartstochtelijke vrouw, die verliefd wordt op een getrouwde man. Jarenlang is ze zijn minnares en op latere leeftijd de moeder van zijn kind.

Nederland 3:

Sorry, Minister (VPRO, 7 september)
Elfdelige serie gebaseerd op de BBC-klassieker Yes, Minister. In de serie wordt op satirische wijze het reilen en zeilen in de Nederlandse politiek blootgelegd. Hoofdrollen voor Jeroen Spitzenberger, Lies Visschedijk, Peter Heerschop, Sara Kroos en Mohammed Azaay.

Z@pp:

13 in de Oorlog (NPS, oktober)
Jeugdserie over de Tweede Wereldoorlog. Lisa Wade (Het Klokhuis) presenteert vanaf historische lokaties dit programma, omlijst door authentieke archiefbeelden en aangrijpende dramascenes. Telkens staat één kind centraal. Door elk gedramatiseerd verhaal af te wisselen met archiefbeelden moet de serie toegankelijk worden voor een nieuwe generatie. Die zo inzicht kunnen krijgen in wat er zich afspeelde in de Tweede Wereldoorlog.

2012 Het Jaar Nul (Avro, oktober)
Het leven van vier tieners verandert volledig als de opa van de jongens Hidde en Twan in Mexico een Maya Codex vindt. Daarin staan voorspellingen over de veranderingen op aarde vanaf december 2012. Als opa wordt ontvoerd, begint voor de jongens een spannend avontuur.

Ik Ben Willem (VPRO, 30 augustus)
Derde deel van deze kinderserie met lange intervallen. Willem is geen kleine jongen meer, maar een puber van vijftien. Sinds de scheiding van zijn ouders woont hij doordeweeks in de grachtengordel en in het weekend in de Bijlmer bij zijn vader.

Tien Torens Diep (Avro, januari)
Nieuwe jeugdserie over de mijnen in Limburg. Gebaseerd op het boek van Jacques Vriens. De jongens die opgroeien in Brunssum willen dolgraag mijnwerker worden. Met onder andere Levi van Kempen.

Verborgen Verhalen (EO, oktober)
Kinderserie gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen, nagespeeld door acteurs. Telkens staat een spreuk uit de bijbel centraal.

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Overzicht: nieuwe Nederlandse dramaseries bij publieke omroepen

  1. Suzannne

    Ik heb ergens gelezen/gehoord dat er ook een serie in de maak was over een psychiaterspraktijk met o.a. Carice van Houten, Halina Reijn en Jacob Derwig (misschien pas voor 2010?).
    Nederlandse comedyseries zijn zelden echt grappig en het lijkt me erg lastig om een serie van het niveau van Yes Minister te ‘kopieren’, maar met deze acteurs heb ik zeker goede hoop. Ben ook erg benieuwd naar de serie over Annie M.G. Schmidt.

      /   Reply  / 
  2. el-g

    klopt het dat Deadline eerst met het eerste seizoen word herhaald? is al bekend op wel dag t word uitgezonden?

      /   Reply  / 
    1. Herman Roggeveen Auteur

      Het zou raar zijn om Deadline 1 niet te herhalen. Denk dat ze daarvoor de kerstvakantie gebruiken en dan daarna Deadline 2. Maar exacte data staan niet vermeld in persmappen.

        /   Reply  / 
  3. Martin

    Is Bloedverwanten de vervanger van Vuurzee?

      /   Reply  / 
    1. Herman Roggeveen Auteur

      Weet niet of je het zo moet zien. Sowieso andere omroep die de serie maakt. En tussen Vuurzee 1 en 2 zat ook bijna 2 jaar… misschien komt er wel Vuurzee 3 in 2011 ofzo

        /   Reply  / 
      1. Mark

        Maak daar maar 3 jaar van. Seizoen 1 werd in 2005/2006 uitgezonden (Nov-Dec-Jan-Feb). Seizoen 2 startte eind januari dit jaar.

          /   Reply  / 
  4. Martin

    O ja, Vuurzee was van VARA, niet van Avro. Dom!
    Er zitten overigens interessante dingen tussen.

      /   Reply  / 
  5. hoi

    weet iemand wanneer “we gaan nog niet naar huis komt”??

      /   Reply  / 
  6. Marcel

    Gebak van Krul, Het Schnitzelparadijs, Shoef Shoef de Serie en Suzanne & De Mannen.

    Van de genoemde series die volgend jaar niet doorgaan was ook alleen de laatste een beetje de moeite waard. De eerste maakte de verwachtingen niet waar en de andere twee vond ik bij voorbaat al niet leuk.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>