Column Bert Brussen – Van Zon op Zaterdag

Bert Brussen Me toch maar even gewaagd aan Van Muiswinkel’s Van Zon op Zaterdag (zaterdag, 21:25 uur, Ned1). Aangezien de kijkcijfers in een week tijd met 200.000 stuks zijn gekelderd is het analyseren van dit Vara-zaterdagavondprogramma de moeite vast wel waard. Bovendien schijnt het enorm beledigend en kwetsend te zijn voor de rechtse medemens. Dat is altijd leuk, programma’s die beledigend en kwetsend zijn.

Maar dat beledigen en kwetsen viel tegen. De creatie Van Zon is behoorlijk mislukt, Van Muiswinkel onwaardig zelfs. Die had natuurlijk gedacht dat na zijn eclatante succes met de Janmaat-persiflages in de jaren negentig het persifleren van rare rechtse mannetjes een koud kunstje blijft. Verkeerd gedacht: meneer Van Zon is niet alleen erg flauw, meneer Van Zon is vooral niet persiflerend, ironisch, beledigend en kwetsend genoeg. Als je een rechts populist wilt neerzetten ga dan ook over the top. Het lijkt er nu meer op dat Van Muiswinkel gas probeert te geven met zijn voet op de rem.

Dat geldt trouwens voor meer items in het programma: een televisiekok persifleren is leuk zolang het een persiflage is, maar een televisiekok natuurgetrouw nadoen zonder verdere ironie levert gewoon een televisiekok op.

De elementen die wél leuk zijn in dit typische zaterdagavondcabaret zijn dan ook de grappen die verder niets met rechtse politieke van doen hebben. Het zijn de Koefnoen-typetjes en de sneren naar televisieland. Cabaret zoals we dat kennen van, juist, Koefnoen dus.

Van Zon op Zaterdag komt 15 jaar te laat, duurt zeker twintig minuten te lang en is onbedoeld ironisch. Cabaret dat onbedoeld ironisch is, is dodelijk cabaret.

Deze column verscheen eerder in weekblad Revu.

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Column Bert Brussen – Van Zon op Zaterdag

  1. D

    Eerste aflevering vond ik wel ok, zelfde als deze Column trouwens…

      /   Reply  / 
  2. Frenk

    Van Zon is kut. Deze column niet, ik vind zo’n persoonlijke mening leuk tussen al dat nieuws. Weer eens wat anders.

      /   Reply  / 
  3. Ricardo

    Ik ben het wel eens met Bert, ik vind persoonlijk Van Zon ook een gemiste kans van Van Muiswinkel. Hij kan veel beter. Overigens vind ik die tv kok, dan wel weer grappig.

      /   Reply  / 
  4. Laila

    Ik heb het programma niet eens uitgekeken, zo dodelijk saai!

      /   Reply  / 
  5. JJ

    Ik heb sowieso het idee dat tv onder het kopje ‘humor’ op het moment zwaar tegenvalt. Begin vorig decennium (opa vertelt) hadden we Kopspijkers, Dit Was Het Nieuws en Studio Spaan, allen scherp en geestig met sterke grappen, parodieen en imitaties. Toen Spijkerman naar goed links gebruik ging cashen bij Talpa begon de rot in te zetten, en kregen we de een op de andere mislukking: Draadstaal, Lama’s, Koefnoen, Nieuw Dier… en nu deze doffe ellende. Als zelfs Herman Finkers en Pierre Bokma je show niet kunnen redden, wordt het tijd om de stekker eruit te halen.

      /   Reply  / 
    1. Ariane

      Ik heb het twee weken een kans gegeven, maar ik ben bang dat dit het niet gaat worden. Als je idd met cabaretiers en acteurs van dit kaliber zo’n teleurstellend programma weet te produceren,is er weinig hoop dat het nog bij gaat trekken.

        /   Reply  / 
  6. Chris

    bert brussen is een mislukte lolbroek die hopelijk na zijn achterlijke doodsbedrijging heel erg lang in de bajes komt te zitten, waar hij heel erg hard en diep in zijn kont wordt geneukt door een paar moeilijk grote extreem rechtse neo nazi skinheads.

    Dat zou dus echt focking vet zijn en ironisch en bovendien erg rechtvaardig, want iemand die zo’n triest persoon is en zo niet grappig verdient het gewoon om hard in zijn reet geneukt te worden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>