Publieke omroep: 838 miljoen budget, 525 miljoen voor tv

Interessant stukje op de mediapagina’s van De Volkskrant vandaag over de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De krant spitte het jaarverslag van de NPO door en stuitte op de volgende cijfers. De Nederlandse belastingbetaler lapt jaarlijks 798 miljoen euro aan ‘Hilversum’ en de omroepen storten daar nog eens 40 miljoen euro aan eigen middelen bij, waardoor het totale budget uitkomt op 838 miljoen euro. Daarvan gaat 525 miljoen euro naar televisie, 90 miljoen euro naar de radiozenders, 132 miljoen euro naar organisatie, 25 miljoen euro naar internet en 17 miljoen euro naar de themakanalen.

Op jaarbasis komt het neer op 50 euro per Nederlander. Daarmee is het Nederlandse stelsel een van de goedkopere. Alleen Portugal en Spanje betalen per hoofd van de bevolking minder aan hun publieke omroep. Zwitserland is koploper met 140 euro per inwoner.

Het kabinet Rutte-Verhagen wil 200 miljoen euro bezuinigen op de jaarlijkse afdracht. Dit zal gefaseerd gebeuren en volledig van kracht zijn in 2015. Binnen de publieke omroepen is nu een debat gaande over waar de focus moet liggen en waar er gesneden kan worden. De meningen lopen daarbij sterk uiteen.

Zie ook:
- John de Mol pleit voor behoud drie publieke tv-zenders
- Kabinet Rutte-Verhagen houdt flink huis in Hilversum
- Hagoort wil bezuinigen op sport, amusement en digitaal

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Publieke omroep: 838 miljoen budget, 525 miljoen voor tv

  1. Steffan

    Ik vind het belachelijk dat ik 50 euro betaal voor die publieke zenders, die ik NOOIT kijk. 1 publieke zender is genoeg voor NOS nieuws, radar, spoorloos etc..

      /   Reply  / 
    1. Bram Biester

      Omdat JIJ niet kijkt, wil dat nog niet zeggen dat er dan gelijk twee TV-zenders opgeheven moeten worden.

      Omdat JIJ niet kijkt, wil dat nog niet zeggen, dat daarmee de voorgestelde bezuinig überhaupt iets zal opleveren.

      Omdat JIJ niet kijkt, is het gemiddelde bedrag wellicht méér dan het nu hoofdelijk is!

      ALS jij namelijk meer zou kijken, zou de STER-inkomsten stijgen en de afdracht vanuit de politiek omlaag kunnen.

      Ergo, meer kijken betekent minder ‘publiek’ geld.

      Kortom, voordat je domme uitspraken doet, is eerst nadenken helemaal geen slechte optie!

        /   Reply  / 
  2. Sequel

    ……tja die zogenaamde bnn’rs kosten een hoop geld. want het merendeel worden burgers gebruikt om daar omheen een programma te maken. Deze moeten dan aan elkaar gepraat worden door een “presentator” Bij ons inde PC, Rondom 10, spoorloos, je zal het maar zijn,puberruil, Hello goodbye,Het mooiste meisje van de klas, weten zij veel, etc

      /   Reply  / 
  3. Edwin

    Wij moeten trots zijn op onze publieke omroep, en 50 Euro per jaar is zeker niet te veel. Kijk maar eens naar Nederland 3, met een grote verscheidenheid aan programma’s. Het linkse gebral van Paul de Leeuw, wordt meteen gevolgd door het rechtse geluid van Pownews. Het buitenland kan hier op jaloers zijn !

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>