NMa heet Murdoch welkom; sportkanaal Fox op komst?

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) geeft zijn zegen aan de samenwerking tussen Eredivisie en Fox International Channels. Rupert Murdoch betreedt dus definitief de Nederlandse sporttelevisiemarkt en volgens De Telegraaf kan dat maar één ding betekenen: in 2014 ziet de tv-zender Fox het levenslicht. Hierop zal een berg sport worden vertoond, samen met films en series.

“Fox staat voor sport en entertainment’’, vertelt de Nederlands directeur Raymond van der Vliet. “Het voetbal speelt daarin een grote rol. Kijk je naar entertainment, dan denkt de zender aan series en films. We zullen er niet voor weglopen om ook Nederlandse series of films aan te schaffen. Maar grote spelshows ontwikkelen, zoals een aantal tv-makers dat hier doet, past niet bij Fox.”

De samenvattingen van het Eredivisie Voetbal moeten wel toegankelijk blijven op het open net. De NOS heeft een contract hiervoor dat tot 2014 loopt. Het contract is onlangs opengebroken en met een jaar verlengd, om de overgangsfase zo rustig mogelijk te laten verlopen. Het is de verwachting dat de samenvattingen vanaf 2014 naar Fox gaan. De NMa heeft wel vastgelegd dat dit voor een periode van maximaal zes jaar mag zijn, bericht De Telegraaf.

In het persbericht zegt Van der Vliet: “Samen gaan we nu eerst alle mogelijkheden onderzoeken om de mediarechten van de Eredivisie clubs zo optimaal mogelijk te exploiteren en de voetbalfans een nog betere beleving te bieden. We hebben een gezonde ambitie en zullen tevens onderzoeken of het creëren van een extra tv-zender ook tot die mogelijkheden behoort. We zien er in ieder geval enorm naar uit om een positieve bijdrage te leveren aan de spannende en aantrekkelijke Eredivisie die we in Nederland hebben.”

Zie ook:
- Murdoch ontketent mediarevolutie met Eredivisie-deal
- NOS wil weer bord op schoot met Studio Sport Eredivisie

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “NMa heet Murdoch welkom; sportkanaal Fox op komst?

  1. Trein

    Ben benieuwd wat hij ons gaat brengen op de Nederlandse televisie. Hij heeft al aangekondigd dat de sportkanalen iets weg gaan hebben van de Amerikaanse sportkanalen.

      /   Reply  / 
  2. Timo H

    @Herman Roggeveen: FOX Internationals Channes Benelux is al actief in NL met o.a. FOXlife, NatGeo en Kitchen24, en betreed dus niet nu pas de NLse tv-markt.

    Een FOX Sports of FOX zender zie ik graag komen. Op FOX Sports kunnen wellicht de kleinere sporten in NL wellicht ook wat meer exposure krijgen zoals de NLse basketbal, honkbal, hockey etc. competities. En een meer general entertainment zender als FOX met meer US en wellicht NLse series zie ik ook graag, en dan het liefst met dezelfde uitzendstrategie zoals HBO NL die hanteert met fast-tracking uit de US. Zodat het niet weken/maanden/jaren duur voordat nieuwe 20th FOX series in NL op de buis komen. Zou mij in ieder geval helpen dat ik minder hoef te downloaden.

    V.w.b. Eredivisie Live voor de live wedstrijden en de samenevattingen is dit een zeer positive ontwikkeling ook. Het zal de verslaggeving verder verbeteren, een commerciele impuls geven en de clubs meer geld voor tv-rechten opleveren. En dat laatste kan weer resulteren in betere teams/spelers zodat we beter kunnen concureren met de grote Europese clubs en sterspelers NL als een aantrekkelijk land zien om te spelen.

      /   Reply  / 
  3. gtstfites

    Nu Fox Kids nog terug :D

      /   Reply  / 
    1. Jasper

      Dat was niet van hem, maar van saban ofzo

        /   Reply  / 
      1. Jasper

        Het was inderdaad ook van hem zie ik net. Als dat terug zou komen zou het denk ik ook niets meer voorstellen zoals alle andere kinderzenders.

          /   Reply  / 
        1. gtstfites

          Ik dacht meer voor digitaal

            /   Reply  / 
  4. Nils

    Zolang ze maar niet met Fox Nieuws komen.

      /   Reply  / 
  5. Zayn

    Ik hoop op een zender als FOX in de US met goede series enzo. Zet de concurrentie op scherm en san eindelijk eens een zender in NL die US series op normale manier uitzend en niet zomaar stopt in een seizoen of drie jaar achterloopt…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>