De zeperd van het jaar: Nationaal Songfestival

Na een tiental grote en minder grote relletjes rondom het Nationaal Songfestival is het vanavond dan zover. Vijf relatief onbekende artiesten gaan Ik Ben Verliefd (Shalalie) zingen, het nummer geschreven door Pierre Kartner. Tegen de klok van 23.00 uur moeten we dan weten wie Nederland gaat vertegenwoordigen in Oslo. Bij deze nomineer ik het Nationaal Songfestival nu alvast voor de zeperd van het jaar.

Daar kan presentatrice Yolanthe Cabau van Kasbergen niet heel veel aan doen. En de vijf kandidaten die een poging doen ook niet. Zelfs Pierre Kartner valt op zich niet heel veel te verwijten. Ja, hij schreef een ontzettend oubollig en kansloos liedje, maar het is wel een typische Kartner-tune. De Tros had iets dergelijks kunnen verwachten bij het strikken van Vader Abraham.

Coaches
De vijf coaches kun je wel iets kwalijk nemen, die hadden gewoon moeten weigeren. Zoals Edsilia Rombley, Gerard Joling en Gordon hebben gedaan. Zij zijn allen benaderd om een artiest te coachen, maar bedankten voor de eer nadat duidelijk werd in wat voor slangenkuil ze terecht zouden komen. Laten we hopen dat de weerstand van die drie genoeg is om de Tros te overtuigen het volgend jaar anders aan te pakken.

Ja, de Tros heeft er een zooitje van gemaakt. Ik weet niet welke knakker heeft besloten om heel ondemocratisch één artiest te benaderen die één liedje mag schrijven waar het publiek vervolgens 0 zeggenschap over heeft, maar ik stel voor dat deze persoon volgend jaar niets van doen krijgt met het Nationaal Songfestival.

Zonde
Het is echt doodzonde. De Toppers haalden weliswaar de finale niet in 2009, maar ze hebben het Songfestival wel terug op de kaart gezet in Nederland. Het negatieve tij was gekeerd, eindelijk! En die goodwill is nu in één keer vernietigd met Ik Ben Verliefd (Shalalie).

Marlous
Genoeg op de Tros afgegeven. Het is nu een kwestie van roeien met de riemen die je hebt. Ik stel voor dat we bij deze Marlous voor spek en bonen laten meedoen. Haar mediaoptreden van afgelopen week komt op mij over als een combinatie van gelieg, gedraai, onkunde en mediageilheid. Niet de ideale kandidaat om onder de druk van het echte Eurovisie Songfestival te zetten.

Loekz
Blijven over: Vinzzent, Sieneke, Loekz en Peggy Mays. Het lijkt mij dat de meiden van Loekz nog het meest kansrijk zijn. Ik heb inmiddels begrepen dat hier geen een echte zangeres maar vooral danseressen in zitten. Het plaatje van de vijf is in elk geval leuk en tot op heden zijn ze als één brok positiviteit naar buiten gekomen, ondanks de erbarmelijke omstandigheden.

Het is uiteindelijk de jury die bepaalt wie er door mag. Dat zijn: Daniël Dekker, TROS dj en Eurovisie-commentator, Tatjana Simic: Oostblokdeskundige, George Baker: zanger en Johnny Logan zullen de optredens van de artiesten tijdens de live-show beoordelen.

Op hoop van zegen! Enne… allemaal #zappen gebruiken in je tweets over het NSF.

Nationaal Songfestival, 21.15 uur, Tros (NL1)

Zie ook:
- Songfestival-rel Corry Konings en Marlous gesust
- Weer trammelant rondom Nationaal Songfestival
- Songfestival-liedje Pierre Kartner hopeloos oubollig
- Edsilia Rombley trok zich terug voor Songfestival 2010
- X Factor vreest Eurovisie Songfestival niet

11 Reacties // Reageer

11 thoughts on “De zeperd van het jaar: Nationaal Songfestival

  1. Martijn

    Toch ga ik vanavond kijken. Wil deze blamage toch wel ff gezien hebben. En Yolanthe vind ik nou ook niet een topper moet ik zeggen.Dit wordt absoluut een afgang, maar er zal nog veel over nagepraat worden, dat dan weer wel.

      /   Reply  / 
  2. Pauk

    Wel lachen hoor al dat gezeik over het songfestival. En zo gaat het al jaren. Gordon met zijn kritiek (wat een afgang vorig jaar) die moet helemaal zijn mond houden. Alleen al door het geheel afbranden van het nationaal songfestival hoop ik van harte dat dit lied wel de finale haalt. Kijken wat er dan allemaal geroepen wordt.

      /   Reply  / 
    1. Kees

      Ik help het je hopen, Pauk. Met dit lied de finale halen lijkt me de stunt van het jaar.

        /   Reply  / 
  3. Topmodel

    Drama dit. Ik wist niet dat ze allemaal geweigerd hadden. Is natuurlijk zeer logisch met een beperkt nummer als shalalie. Het lied is totaal niet geschikt om op heel verschillende manieren naar voren te brengen. Voor z’n genre is het uitermate geschikt, voor de rest niet. Had dan een popartiest gevraagd ofzo. Kan je een ballad, shlager, rap, house of desnoods een reggae van maken, van shalalie kan je niets maken.

      /   Reply  / 
  4. Jan

    Dan mogen de Toppers het songfestival op de kaart hebben gezet.. In Nederland is er ook weer heel wat aandacht aan geschonken!

    Ik denk dat de kijkcijfers nog wel eens verrassend kunnen zijn!

      /   Reply  / 
  5. Wim

    Wat een afgang. Dit was zeker de zeperd van het jaar. Een hakkelende presentatrice, een kop of munt actie en ….. van blunder op blunder. Heel erg.

      /   Reply  / 
  6. elisabeth

    ik vind het hele gedoe om het songfestifal 1 grote ellende, wat een aanfluiting voor het nederlandse lied en uitzending naar Oslo.hoe kon het gebeuren dat Pierre Kartner ook nog eens mag kiezen wie er gaat. hopeloos gedoe. weet nu zeker dat ik nooit meer ga kijken. zonder van je kostbare tijd. geef het geld elders aan uit dan krijg je meer voldoening.!!!!!!!!!!!!

      /   Reply  / 
  7. Michel

    Kappeeee met die onzin. Weggegooit geld… (onze belasting centen)

      /   Reply  / 
  8. Dick

    Het was meer een schlagerfestival. Ik schaam me dat ik nederlander ben met zo’n inzending. En dan nog niet een beetje interessante vesie kiezen ook nog. Had meer naar J. Logan en Tatjana geluisterd. De versie van Loekz bv. had wat mij betreft meer kans gehad. Stoppen met deze onzin is misschien het beste. Ik dacht niet dat het erger kon, maar dit jaar heeft Nederland weer een nieuw dieptepunt bereikt wat Nationaal Songfestival betreft. En dan die vreemde uitslag waarbij Pierre Kartner de knoop moest doorhakken. Dat doe je toch niet? Je laat toch niet 1 man de keuze over bij het kiezen van zo’n lied. Als het echt doorgestoken kaart is dat begrijp ik waarom de uitslag zo heel erg vreemd verliep. Echt een waardeloos festival.

      /   Reply  / 
  9. Rienk

    Een waardeloze versie geschikt voor een regionaal “piraten” festival, maar om NL te vertegenwoordigen in Europa is dit not done! Ik kan geen noot lezen, maar is het nu zo moeilijk om in een jaar tijd een gelikt nummer/act te produceren?

      /   Reply  / 
  10. Elly

    Was Dinge Dong in 1975 ook niet vergruisd door vele Nederlanders. Velen zagen het liedje toen ook niet zitten en zie een wonder geschiedde………………

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>