Verhuizing DWDD naar Nederland 1 in voorbereiding

Matthijs van Nieuwkerk gaat eigenhandig voor een aardverschuiving in televisieland zorgen. Zijn gedroomde verhuizing van De Wereld Draait Door naar Nederland 1 lijkt er van te gaan komen. Het is de bedoeling om in het nieuwe seizoen de overstap te gaan maken, zo melden bronnen aan deze blog. En dat zal enorme gevolgen hebben.

Nederland 1 krijgt straks een enorme impuls doordat De Wereld Draait Door van 19.00 tot 20.00 uur geprogrammeerd staat. Het betekent een betere lead-in voor het Acht Uur Journaal, dat bovendien niet meer hoeft te concurreren met DWDD. En daardoor ontstaat voor andere zenders ruimte om iets om 20.00 uur uit te proberen, waar nieuwe initiatieven nu vrijwel altijd mislukken. DWDD moet dan wel gaan concurreren met RTL Boulevard, waar het nu lijkt alsof de Boulevard-kijker na afloop keurig overstapt naar Nederland 3.

Geen late night
Matthijs wilde lange tijd het tijdslot van Pauw & Witteman vullen. Maar zij gaan voorlopig nog even door. “Bovendien, bij de publieke omroep hebben Jeroen en Paul terecht veel succes en als zij er ooit mee zouden stoppen, moet er misschien wel zo’n soort talkshow voor terugkomen; strenge journalistiek, zonder toeters en bellen. Dat programma wil ik niet maken”, vertelde hij eerder dit jaar in Broadcast Magazine.

“Ik wil naast kritische ondervraging ook graag wat ophef en vertier, humor, muziek; vaudeville zoals DWDD dat allemaal in zich verenigt. Nee, late night bij de publieke omroep zal niet snel lukken. ik heb mijn pijlen nu op de verhuizing van DWDD naar Nederland 1 gericht.” Matthijs vindt dat DWDD op het erepodium van de publieke omroep thuis hoort. Bovendien ontkomt hij dan aan het inkorten van zijn show ten faveure van Champions League voetbal.

De Vara ontkent de verhuizing niet. “Er is op dit moment nog niets over te zeggen”, laat de Vara aan deze blog weten. “De uitzendschema’s zijn nog volop in ontwikkeling en alles is nog in overweging.”

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) ontkent stellig dat de verhuizing in september al zou plaatsvinden. “Daar is absoluut geen sprake van. De schema’s staan al vast, DWDD blijft 19.30 uur op Nederland 3.”

Herprofilering
Toch zou het wel degelijk kunnen dat De Wereld Draait Door na de winterstop in januari op Nederland 1 opduikt. “Vanaf januari zijn Nederland 1, 2 en 3 geherprofileerd. Dat doen we elke vijf jaar bij een nieuwe concessie. Het valt nu bovendien samen met de bezuinigingen”, laat de woordvoerder weten. Hij benadrukt dat er nu nog volop wordt vergaderd over hoe de publieke netten er uit moeten komen te zien, waardoor het te vroeg is om te stellen dat DWDD naar Nederland 1 verhuist.

Het is vooral Nederland 3 dat een vertrek van DWDD tegenhoudt. “Zonder DWDD stort Nederland 3 in”, vertelt een insider. “Toch is al heel lang bekend dat Matthijs weg wil en zijn er weinig pogingen gedaan een alternatief voor DWDD te vinden.” Volgens hem zijn de voortekenen voor een verhuizing naar Nederland 1 ‘gunstig’.

Acht Uur Journaal
Daarnaast is ook de NOS niet gelukkig met de huidige constructie, erkent ook de NPO. De NOS ziet DWDD als felle concurrentie voor het Acht Uur Journaal. “We slagen er minder goed in een breed publiek te bereiken: het aantal kijkers in de groep 20-49 jaar neemt af”, vertelde directeur Jan de Jong afgelopen februari. “Het Acht Uur Journaal en DWDD zijn misschien wel de meest succesvolle programma’s van de publieke omroepen. Ik denk dat het op termijn verstandig is om DWDD om 19.00 uur te laten beginnen. Dan hoeven kijkers om acht uur niet te kiezen. Beide programma’s zullen dan ongetwijfeld meer kijkers trekken.”

DWDD probeert nu Nederland 1 al uit de weg te gaan doordat de laatste gast vaak uit de showbizz komt. Dat bijt het minst met het NOS Journaal terwijl kijkers van dat gesprek ook potentiële kijkers voor de commerciële zenders zijn.

De NPO verwacht in de zomer meer duidelijkheid te kunnen geven over de nieuwe profielen van Nederland 1, 2 en 3 (straks NPO 1, 2 en 3). Dan moet ook duidelijk worden of DWDD in januari naar Nederland 1 gaat. En wat er met Nederland 3 gaat gebeuren. De plannen voor die zender zijn: een jongerenkanaal zoals nu het geval is – maar met minder budget, een cultuurzender of een evenementenzender.

Zie ook:
- Kijken we straks naar NPO 1, NPO 2 en NPO 3?
- NPO bezuinigt op sport, amusement en human interest
- Matthijs stopt met DWDD bij vertrek Dieuwke Wynia
- NOS-baas: Niet GTST maar DWDD in ons vaarwater
- Vrees Paul de Leeuw blokkeerde RTL-transfer Matthijs

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Verhuizing DWDD naar Nederland 1 in voorbereiding

  1. k:Alex

    Dan kan je vanaf dan Ned3 volledig afschrijven, bezuinigt ook lekker.

    Al zit ik niet te wachten op een eerder tijdstip, het is de perfecte vervanger voor GTST.

      /   Reply  / 
  2. Olav

    Interessant materie! Al ben ik ervan overtuigd dat een goed programma overal goed scoort!!!

      /   Reply  / 
  3. Martin

    Maar waarom moet het ‘beste’ programma op de ‘beste’ zender? Het is toch juist goed om op NL3 ook iets te hebben dat scoort. Dit draait weer allemaal om ego: “ik wil op het erepodium van de PO…”
    Ik dacht overigens dat de indeling van de zenders op basis van inhoud gedaan werd: welk programma past inhoudelijk het best op welke zender? DWDD past heel goed bij NL3!

      /   Reply  / 
  4. tim20

    Eén Vandaag – DWDD – NOS-journaal… Pfff het wordt een zware avond bij NPO1

      /   Reply  / 
  5. Martin

    elke dag dezelfde line up… saai!

      /   Reply  / 
  6. Alex

    Lijkt inderdaad een beetje op een ego-kwestie zoals hierboven al werd vermeld. Matthijs vindt dat hij op de “beste” zender thuis hoort..

    Ik zou het lekker laten staan, het loopt gewoon goed en ik vind het qua imago beter bij NL3 passen.

      /   Reply  / 
  7. Ed

    Twee dagelijkse opiniërende programma’s op nl1 van 1 omroep? Wat denk je zelf Herman…

      /   Reply  / 
  8. Jordy

    Wat nou ‘Iedere vijf jaar herprofilering’, dit is enkel nog de laatste zet uit hun herprofileringsplannen uit 2006 (waar zo’n ophef over was, ja) om alle kijkcijferkanonnen naar Nederland A te sturen, de diepgang op Nederland B in te parkeren en de sport en jongerenmeuk op Nederland C in te delen. Alleen is dat nu dus gewoon de naam Nederland 1, 2 en 3 gebleven.

    En NPO1, NPO2 en NPO3 zijn geen namen voor publieke zenders. TV2 ging nog. Nu lijkt het net een vlaggenschip van RTL. TV wordt een afkortingsoorlog.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>