Nu al trammelant rondom RTL’s De Boerenbruiloft

De kandidatenoproep van het nieuwe RTL-programma De Boerenbruiloft heeft kwaad bloed gezet bij de KRO. De omroep van Boer Zoekt Vrouw vindt het leentjebuur van Erland Galjaard niet door de beugel kunnen. In niet mis te verstane woorden briest KRO-baas Taco Rijssemus in De Telegraaf: “Het lijkt erop dat RTL schaamteloos mee probeert te liften op het succes van Boer Zoekt Vrouw. Wij gaan dit bespreken met Fremantle, de producent van Boer Zoekt Vrouw. We zullen RTL hier zeker op gaan aanspreken. Afhankelijk van hun antwoorden gaan wij ons beraden over juridische stappen.” In de krant bestrijden Galjaard en John de Mol van producent Talpa dat het gaat om formatdiefstal.

De Mol stelt dat er nu eenmaal varianten ontstaan op een succesvol format, zoals dat toentertijd ook met zijn Big Brother gebeurde. “Wij zijn op verzoek van RTL gaan nadenken over datingshows en toen kwam uiteindelijk dit uit de bus. Ik kan wel twintig verschillen met Boer Zoekt Vrouw noemen en één daarvan is dat dit programma om slechts één boer en twaalf vrouwen draait.” Ook zegt hij over De Boerenbruiloft: “We beginnen de komende dagen met de zoektocht naar een volwassen boer, de hunk op klompen en daarna kunnen de dames zich aanmelden. Dus geen meisjes, maar vrouwen vanaf begin dertig.”

Galjaard: “Wij werken al enkele jaren vanuit bepaalde thematieken, bijvoorbeeld koken, wonen, helpen en coachen. Relaties en daten zijn ook een belangrijk onderdeel van de belevingswereld van onze kijkers”, doelt hij op recente aanwinsten als De Bachelor en Wie Trouwt Mijn Zoon. “Het vertrekpunt is niet dat wij een variant van Boer Zoekt Vrouw moeten hebben, maar meer willen doen op gebied van relaties. De Boerenbruiloft is geen boerenprogramma, maar een datingshow.”

Gisteren schreef ik hier al dat De Boerenbruiloft meer weg heeft van het Amerikaanse Farmer Wants a Wife dan van het Nederlandse Boer Zoekt Vrouw. Verder denk ik dat eventuele juridische stappen zouden moeten worden ingegeven voor producent Blue Circle (volle dochter van Fremantle) en niet de KRO, die het Boer Zoekt Vrouw alleen afneemt.

Los daarvan: alsof KRO-titels als De Reünie, De Rekenkamer, Jullie Slapen Hier of Seinpost Den Haag nu zo grensverleggend vernieuwend of origineel zijn. Daarvan hebben we ook al (talloze) varianten gezien, maar de KRO steekt het in een ander jasje. Zo gaat dat in televisie. Ik denk dat Boer Zoekt Vrouw en De Boerenbruiloft prima naast elkaar kunnen bestaan.

Zie ook:
- KRO heeft Boer Zoekt Vrouw, RTL De Boerenbruiloft
- Robert ten Brink hoopt op homo in Wie Trouwt Mijn Zoon?
- Galjaard: Kijker verwacht Robert ten Brink bij De Bachelor
- Robert ten Brink doet Wie Trouwt Mijn Zoon
- Weer datingshow op RTL 4: Wie Trouwt Mijn Zoon?

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Nu al trammelant rondom RTL’s De Boerenbruiloft

  1. GK

    Gewoon een variant , maar iedereen kan zien dat het gewoon boer zoekt vrouw is maar dan verrampeneerd door de Mol .

      /   Reply  / 
    1. mark

      Zien? Heb jij al een uitzending gezien om dat te vinden?

        /   Reply  / 
  2. Levi

    Ben ik het niet mee eens. RTL en SBS hebben al eerder aangegeven graag populaire programma graag te willen bezitten en dan nu waagt RTL toch een poging met een programma dat lijkt op Farmer searches wife. Dat is gewoon verkapt boer zoekt vrouw. Natuurlijk kun je van alle programma’s een nieuw variantsoort maken maar in dit geval gewoon niet. Ze proberen hier inderdaad schaamteloos mee te liften op het succes van boer zoekt vrouw.

      /   Reply  / 
  3. Judith

    Ik vind het wel grappig, want in rtl boulevard zeggen ze altijd dat sbs 6 veel kopieert/na-aapt. En zelf kunnen ze er ook wel wat van.

      /   Reply  / 
  4. joris

    inderdaad judith, beetje kopiëren plakken. Maar dat is the voice in feite ook, en alle andere talentenshows… en ook alle reality huizen (SecretStory, Goudenkooi).. echt originele formats worden op dit moment niet meer verzonnen

      /   Reply  / 
  5. $ Dollar Bill $

    Maar Blue Circle is RTL dan zou RTL zichzelf of Talpa moeten gaan aanklagen?

      /   Reply  / 
  6. Zo

    CITAAT: “Wij zijn op verzoek van RTL gaan nadenken over datingshows en toen kwam uiteindelijk dit uit de bus. Ik kan wel twintig verschillen met Boer Zoekt Vrouw noemen en één daarvan is dat dit programma om slechts één boer en twaalf vrouwen draait.”

    RTL gaat gewoon de Amerikaanse variant van BZV op de buis brengen waar ipv 12, 10 meiden strijden voor 1 boer. Het enige wat Talpa doet is 2 meiden meer toevoegen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>