Het nieuwe tv-seizoen: de glazen bol

Het is zover: met enkele uitzonderingen (DWDD, Mooi! Weer de Leeuw) daar gelaten, begint het nieuwe tv-seizoen vanavond. Net als twee jaar geleden is de boel behoorlijk opgeschud doordat RTL Talpa inlijfde en zichzelf opnieuw profileerde. De vraag die Hilversum nu bezighoudt, is wie er gaat winnen in de eeuwig durende kijkcijferoorlog. Zappen keek in de glazen bol en kwam tot de volgende conclusie.

DE WINNAARS

RTL 5
Verstevigt zijn vooravond flink door Deal or no Deal en de Gouden Kooi – ook al wil RTL laatstgenoemde nog dit jaar de nek omdraaien. Op prime-time komen veel nieuwe eigen programma's waar wel eens veel kijkers voor te vinden kunnen zijn. Ook komen succesnummers als Holland's Next Topmodel en Beauty & De Nerd terug. Al moet RTL 5 er voor uitkijken dat deze formules niet te snel worden uitgemolken.

SBS 6
Werd jarenlang de campingzender genoemd, maar is inmiddels flink bezig dit imago op te poetsen. Neem een voorbeeld aan Shownieuws, waar alle onzin-items uit verdwenen waardoor het een stuk richting RTL Boulevard opschoof. Maar ook het groot amusement in de weekends trekt veel kijkers. De zender ziet bovendien op tijd in dat amusement met BN'ers niet een blijvende kip met gouden eieren is. Weliswaar keert het ijsdansen terug en staat er voor het voorjaar nog een BN'er-programma in de schema's, maar er is ook nieuw amusement met So You Wannabe a Popstar II en Het Beste Idee van NL. Tot slot heeft de zender enkele Amerikaanse hitseries in huis.

Net 5
De zender leek het afgelopen jaar wat stuurloos, maar de herprofilering krijgt vorm met duidelijke (hit)serie-avonden en veel nieuwe Nederlandse programma's. Art Rooijakkers en Erik van der Hoff zijn duidelijke boegbeelden geworden en van enkele nieuwe shows (Ben Jij Slimmer dan een Kind van 10, De Co-Assistent) zou het wel eens heel goed kunnen aflopen.

Nederland 1
Het vlaggenschip van de Publieke Omroep groeide het afgelopen seizoen al uit tot marktleider en de zender biedt nu rust in het medialandschap waar vrijwel alle andere zenders druk doende zijn om hun profiel aan te scherpen. Nederland 1 vaart ondertussen volle kracht vooruit.

RTL 7
Blijft een onbeduidende zender, maar zal profiteren van alle voetbalprogramma's die erbij komen.

DE VERLIEZERS

RTL 4
De zender blijft het moeilijk houden in de vooravond. RTL Boulevard mikt op te veel verschillende onderwerpen en Albert zelfpromotie Verlinde wekt steeds meer irritatie op. GTST blijft langdradig, traag en onwerkelijk. Op primetime vertrouwt de zender te veel op weinig onderscheidende misdaadseries en de zender blijft zoeken naar vervangers van successen als Baantjer. In het nieuwe seizoen is de reality-show van Wilma Nanninga daar een goed voorbeeld van (daar zit niemand op te wachten) maar ook de spellingsquiz of Gillend Naar Huis van Gordon. Verder zal Idols IV qua kijkcijfers flink inboeten op zijn voorgangers. De redenen: Wendy van Dijk en Gordon en het ontbreken van Henkjan Smits. Evengoed zal het voetbal op zondagavond de gemiddelde cijfers camoufleren.

RTL 8 (tov Talpa/Tien)
Een vrouwelijke zender met een interactief randje? Nog lang niet. Zappen noemde het eerder een herhaalkanaal, het nieuwe RTL 7, en daar blijven we achter staan. Voor veel kabelraden is er volgens mij 0 reden om dit kanaal nog door te geven. Deze zender zal heel snel met wat beters moeten komen.

Nederland 2
De publieke zender met inhoud, maar niet veel mensen weten dat te vinden. Doet het leuk in de vooravond met Max & Catherine (straks Max & Loretta) en That's the Question, maar op prime-time is het allemaal wat onvindbaar geworden.

CONSTANT

Veronica, Nederland 3, kinder- en muziekzenders.

Zie ook:
- RTL 4 blijft vasthouden aan CSI
- Stevige impuls aan vooravond en primetime-slot RTL 5
- RTL 7 mannenzender, RTL 8 herhaalkanaal
- Joling toch presentator Popstar en exclusief contract SBS 6

15 Reacties // Reageer

15 thoughts on “Het nieuwe tv-seizoen: de glazen bol

  1. Brian

    Volgens mij moet je je glazen bol laten nakijken, mijn tarotkaarten voorspellen hele andere dingen ;)

      /   Reply  / 
  2. Herman

    Vertel eens Brian, wat zie jij in de toekomst?

      /   Reply  / 
  3. Mark

    Wat een onzin weer. Duidelijk weinig verstand van de televisiewereld. Ik zie het net als Brian totaal anders.

      /   Reply  / 
  4. Kokstra

    Ben het wel eens met de analyse, maar RTL8 had misschien beter bij constant kunnen staan, minder kijkers dan nu is volgens mij niet mogelijk :P

      /   Reply  / 
  5. Brian

    Neem bijvoorbeeld RTL 8. We weten nog niet wat er te zien zal zijn, dus een voorspelling is slecht te maken. RTL 4 hoort denk ik thuis in de constanten, niet de verliezers.

      /   Reply  / 
  6. Brian

    Trouwens, volgens mij is niet iedereen zich er van bewust dat de uitzendingen van Oprah, Dr. Phil en ATWT op RTL 8 NIEUWE uitzendingen zijn, en geen herhalingen van de dag daarvoor op RTL 4. De uitzendingen in de middag op RTL 4 zijn juist herhalingen van wat er de dag daarvoor op RTL 8 is uitgezonden. Misschien kan je hier een nieuw item over maken Herman? Aangezien niet iedereen de reacties leest.

      /   Reply  / 
  7. Simon

    @ Herman
    Je bent wel heel erg negatief over RTL 4. Ik verwacht niet dat RTL alles en iedereen aan de kant blaast. Maar ik verwacht, vooral dankzij het voetbal, maar ook dankzij andere Talpa-programma’s, CSI en Bones toch een beter marktaandeel dan afgelopen jaar.

    En waarop heeft RTL 8 verloren t.o.v van vorig jaar?! Toen bestond het ja nog helemaal niet!

      /   Reply  / 
  8. Herman

    RTL 8 onder de verliezers is misschien niet de gelukkigste keuze. Ik had het wat duidelijker moeten omschrijven, maar ik vergeleek het marktaandeel van RTL 8 in deze met Talpa/Tien, aangezien die frequentie is overgenomen.

      /   Reply  / 
  9. IRik

    RTL8 is idd moeilijk te voorspellen wat het wordt, maar aangekondigd is dat het vooral een low-budget zender zal zijn, dus veel kan t niet worden. Ook al zijn Oprah en Phil zijn eingelijk een soort pre-herhaling, het zijn nieuwe uitzendigen, maar voegt eigenlijk niets toe en de echte herhalingen overdag op 4 en 5 worden beter bekeken :)

      /   Reply  / 
  10. IRik

    Veel verwacht ik ook niet van RTL4, ze hebben teveel Amerikaanse series. Dat vergroot niet echt het “familiezendergevoel.” ALs je niet van CSI houdt, dan kijk je al 3x per week al niet naar RTL4. Ze hebben de meeste sterren in huis, maar daar zie ik toch weinig van terug.

      /   Reply  / 
  11. marco

    Vooravond RTL4 blijft ijzersterk met Editie nl en Boulevard.
    Jammer van twee avonden met alleen maar Amerikaanse series daar verlies je veel mee.
    Dat idols het zonder Henk Jan Smits moet doen is louter positief te noemen, het programma zal er alleen maar beter van worden.
    Voor de rest blijft Nederland 1 de grote winnaar

      /   Reply  / 
  12. reader

    RTL8 zal het extreem moeilijk krijgen omdat na de toestemming van de media autoriteiten in Luxemburg alsnog 17 uur homeshopping op deze zender is te zien en hij derhalve niets noppes nada toevoegd.
    Programma leden staan al klaar om deze zender bij eerste gelegenheid te skippen van de analoge kabel zodat er een eng digitaal plekje over blijft om te verschrompelen

      /   Reply  / 
  13. frank

    wat een gezeik

      /   Reply  / 
  14. Jordy v. Eijndhoven

    Reader, je hebt gelijk. Op de frequentie van Talpa en RTL8 zijn al zoveel zenders gestorven, echt raar…

      /   Reply  / 
  15. C. Bakker

    Jullie zijn nu toch wel echt aan een opdate toe, het is notabene inmiddels 30 augustus 2010

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>