TV-cyclus: Reality-tv uit, quizjes en series in

Lost in Tokyo, From Alaska with Love, Undercover Lover, Outback Jack, Beauty en de Nerd… stuk voor stuk programma's die dit seizoen niet het beoogde aantal kijkers scoorden. De titels hebben één ding gemeen: het zijn stuk voor stuk reality-programma's. Dat geeft te denken. Nadert de uiterste houdbaarheidsdatum voor het genre? En als dat zo is, wat gaan we dan straks op televisie zien?

Het is algemeen bekend dat Big Brother eind jaren '90 voor een totaal nieuw tv-genre zorgde. In eerste instantie werden mensen in een natuurlijke habitat gevolgd, al snel werden andere omgevingen uitgezocht en verzonnen tv-makers allerlei spelletjes rondom het genre. Het leverde boeiende televisie op.

Natuurlijk zijn nu niet alle titels in één klap uitgewerkt. Expeditie Robinson op RTL 5 scoort 's zondags driekwart miljoen kijkers en ook Het Blok op Net 5 is met bijna een half miljoen volgers weer een succes te noemen.

Sleetsheid
Maar de sleetsheid begint zich wel te tonen. Van Peking Express is bijvoorbeeld geen nieuw seizoen meer opgenomen. En eerder genoemde voorbeelden scoren allemaal lager dan verwacht. Dat belooft weinig goeds voor nieuwe series van Holland's Next Topmodel, Dames in de Dop en het nieuwe Slag om Pampus.

Cyclus
Ze zeggen wel eens dat televisie een cyclisch medium is, wat betekent dat bepaalde genres opkomen, een tijdje goed scoren, een dip inzetten om vervolgens een aantal jaar van de buis te verdwijnen. En na een jaar of vijf bloeit het genre weer op. Natuurlijk zijn er een paar oertitels die de cyclus overleven, zoals in dit geval misschien Big Brother (en afgeleiden), Expeditie Robinson en Wie is de Mol?. Maar over het algemeen gaat het met golfbewegingen.

Hitseries
Wie kijkt naar het huidige tv-aanbod, kan dat wel beamen. Het afgelopen jaar zijn vooral quizjes en (buitenlandse) tv-series sterk opgekomen. Vooral SBS Broadcasting is daar snel op ingesprongen door hitseries als House, Desperate Housewives, Lost, Medium, Grey's Anatomy, What About Brian en Ugly Betty in een vroeg stadium aan te kopen. RTL doet het vooral met CSI, Prison Break, Brothers & Sisters, Shark en in mindere mate ook Heroes.

Quiz
Dan de quizjes. Ook daar een aantal mammoet-formats die de tand des tijds doorstaan, zoals 2 voor 12, Per Seconde Wijzer, Lingo en Weekend Miljonairs. Maar ook daar zagen we de afgelopen maanden veel nieuwe titels opdoemen, zoals De Slimste, Deal or no Deal, 1 Miljoen Wat, Jong Geleerd, Ben Jij Slimmer Dan Een Kind en Kies de Kluis.

Bovendien komen er nog nieuwe spelletjes aan; RTL is bezig met een spellingsquiz, SBS verwierf recent de uitzendrechten voor Identity en ook Win My Wage en Beat the Blondes komen naar Nederland.

Internationaal gezien is het quiz-genre ook aan een sterke opmars bezig, met Deal or no Deal als grote voorloper. Op zich niet heel verwonderlijk; net als reality-tv zijn quizprogramma's relatief goedkoop te maken. Het is in elk geval een stuk voordeliger dan het in elkaar draaien van een dramaserie.

Spelshow
Als televisie dan zo'n cyclisch medium is, wat kunnen we dan na de series en quizzen verwachten? Tja, als ik nu naar het tv-aanbod kijk, zijn er enkele genres die we al een tijdje niet of nauwelijks zien: personality-shows en grote spelshows. Dus wie nu geld wil verdienen door een briljant tv-programma te bedenken… mijn tip is om het te zoeken in de hoek van Now or Never, Love Letters, de Staatsloterijshow, Wedden Dat? of De Tandenborstelshow.

Zie ook:
- RTL 5 en Net 5 grijpen weer in bij tv-flops
- RTL 5 haalt flops Lost in Tokyo en Alaska van de buis
- RTL-topman: Er heerst geen paniek ofzo
- Net 5 schuift met datingshow Outback Jack

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “TV-cyclus: Reality-tv uit, quizjes en series in

  1. clara

    Outback Jack is niet mislukt hoor! Alleen verplaatst en best succesvol mag ik wel zeggen.
    Van Peking express komt ook een nieuw seizoen.
    Quizjes zijn eerder mislukt, ben jij slimmer dan een kind en jong geleerd zie ik beiden niet snel terugkeren op de buis in NL.

      /   Reply  / 
  2. Jeffrey

    Wedden Dat mag zo terug op televisie van mij!

      /   Reply  / 
  3. Valpa

    Gewoon weer zoals vroeger op RTL4: De Kans van je Leven.. maar wel zonder Brandsteder! Denk dat Ten Brink hier een goeie voor zou zijn.. Lees je effe mee Fons?

      /   Reply  / 
  4. Martijnjdd

    Van Peking Express komt inderdaad een nieuw seizoen:

    http://www.pekingfan.be/?p=207

    Na afloop van de PE-finale werd direct al een promo met kandidatenoproep uitgezonden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>