‘Mysterie’ rondom kijkcijferkastjes bijna ontrafeld

Heel Hilversum ligt er elke dag wakker van: de kijkcijfers. Stichting Kijkonderzoek meet deze cijfers door kastjes te plaatsen bij 1245 huishoudens. Die deelnemers moeten hun kastje geheim houden. Veel media hebben al eens geprobeerd het mysterie te ontrafelen. Tevergeefs, maar GeenStijl is nu dichtbij de ontknoping.

De website plaatste onlangs een oproepje voor deelnemers om zich kenbaar te maken. Stichting Kijkonderzoek meldde al snel dat dit overbodig was en nodigde de website uit om eens poolshoogte te komen nemen. Die uitnodiging werd afgeslagen. En nu zouden er 117 huishoudens (12% volgens GeenStijl) zijn die wel mee willen werken aan dit experiment.

Deelnemers kunnen voor een gelimiteerde tijd meedoen en ontvangen daarvoor een kleine vergoeding. Ze moeten daarvoor wel bij elk moment dat de tv aanstaat, invoeren met hoeveel mensen er wordt gekeken, of ze man of vrouw zijn en hun leeftijd invoeren. Het gaat om deelnemers uit alle lagen van de bevolking, zodat de meting representatief is voor heel Nederland.

“Wij gaan aantonen dat het systeem vooroorlogs is, de selectie van de doelgroep niet deugt en de meting bovendien zeer fraudegevoelig is. De eerste bevindingen hiervan ziet u vrijdagavond in PowNed. Het aangekondigde experiment volgt later volgende week”, aldus GeenStijl.

Heel spannend dit. Ik zit vrijdag voor de buis! Dit filmpje is in elk geval veelbelovend en – indien 100% waar – vrijwel zeker het waterloo van de kijkcijfermeting zoals we deze nu kennen.

Zie ook:
- PowNed op Veronica: de opstart van een publieke omroep
- Eerste aflevering PowNed begint met ruzie Rob Kamphues
- Column Thomas van Aalten: Laten we GeenStijl fucken en lid worden van Llink

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “‘Mysterie’ rondom kijkcijferkastjes bijna ontrafeld

 1. bart

  Ik ben benieuwd… Heb altijd al vraagtekens gezet bij het SKO. Als je bij ”totaal zenders” in tijdvakken (primetime) kijkt staan daar altijd getallen in de orde van 4,5,6,7 miljoen. Mij lijkt dit erg laag. Min of meer 2 op 3 nederlanders kijkt dan dus niet. (Misschien klopt het wel en ligt aan mijn bijzonder treurige leventje!)

    /   Reply  / 
  1. H. Houwdegen

   Dat laatste bart, dat laatste.

     /   Reply  / 
 2. Flakin

  Ja, als je een beetje nadenkt, kun je nooit echt te weten kijken hoeveel mensen er naar kijken. Misschien kijkt naar SBS6 juist helemaal geen hond! Gewoon een paar mensen omkopen en voilá.

    /   Reply  / 
 3. Zo

  als iedereen nou digitaal ging kijken zouden de kijkcijfers op de milimeter naukeurig gemeten kunnen worden.

    /   Reply  / 
 4. Jordy van Eijndhoven

  Ik snap het niet eerlijk gezegd. Wil dit met die 1265 huishoudens zeggen dat als al die kasthouders kijken, het programma dus een topper is? :P Zal je net hebben dat de rest van nederland dan niet kijkt, maakt toch geen bal uit XD

  Wat een suf gedoe zeg. Ook lomp dat GeenStijl het weer moet ‘oplossen’.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>