Kredietcrisis leidt tot steeds meer Nederlands-Vlaamse co-producties

De kredietcrisis slaat nu ook stevig om zich heen in Hilversum. Weliswaar blijven de reclameblokken gevuld (tegen welke prijzen?), het lukt vooral de commerciële zenders steeds minder goed om voldoende sponsoren bij een programma te betrekken. Verder wordt er stevig in het budget gesneden. Op televisie steeds meer knip-en-plak-programma’s als Rude Tube en We Love the 90′s met Nikkie. De nieuwste kostenbesparing is gevonden in het nog meer samenwerken met België.

De co-productie wordt al tijden gedaan met dure programma’s als Expeditie Robinson en Peking Express. Daarvoor moet een hele Nederlandstalige crew afreizen voor langere tijd naar een buitenlandse bestemming. Met een kleine afzetmarkt als Nederland of België is dat niet te bekostigen. Door samen te werken, gaat dat beter. Later kwam ook Beauty & De Nerd (foto) daarbij.

Maar de Vlaamse co-productie lijkt nu het ultieme strijdmiddel in de kredietcrisis geworden. Twee weken terug werd al bekend dat So You Think You Can Dance zich dit jaar in Nederland en België afspeelt. Vandaag komt uit dat ook Holland’s Next Topmodel zich verspreidt over de Benelux. Daarnaast was er enige tijd terug het gerucht dat SBS met België een talentenjacht gaat doen: Het Supertalent van Nederland en Vlaanderen. Vooralsnog is deze titel echter nog niet terug te vinden in de programmaschema’s, SBS 6 komt dit najaar met Popstars.

Er zijn nog genoeg reality-programma’s over om te delen met de Belgen. Project Catwalk, Het Blok, een eventueel nieuwe serie van Rock Nation of het nieuwe Net 5-programma Flashback. Naast natuurlijk alle talentenjachten die ons land rijk is.

Wat dat betreft is het te hopen dat de kredietcrisis ook Hilversum snel voorbijtrekt. Want de realityseries met alleen Nederlandse kandidaten vind ik toch iets leuker om naar te kijken.

Zie ook:
- Crisis slaat ook toe bij Holland’s Next Topmodel
- So You Think You Can Dance: Elize out, Dennis Weening in
- Net 5 komt na Robinson en Peking Express met Flashback
- Eddy Zoey nieuw gezicht Expeditie Robinson

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Kredietcrisis leidt tot steeds meer Nederlands-Vlaamse co-producties

  1. MadJo

    Als dit soort ‘talenten’ programma’s en ‘reality tv’ programma’s het enige nieuwe is dat de Nederlandse/Vlaamse televisie ons te brengen hebben, dan hoef ik geen tv meer te kijken.

    Overigens, Belgie had al The Block (hun versie van Het Blok)

      /   Reply  / 
  2. Valpa

    Vergeet WipeOut niet ;)

      /   Reply  / 
  3. Pingback: RTL geeft nieuwe Expeditie Robinson impuls met dagelijkse afleveringen | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>