NCRV treint naar de toekomst in Future Express

Het multimediale project Future Express gaat vandaag op televisie van start. De NCRV laat documentairemaker Rob Hof door 6 continenten reizen per trein. De serie geeft antwoorden op de vraag waar het met de moderne wereld heen moet. In tijden van oorlogsdreiging en crisis hebben mensen de neiging zich af te sluiten. Future Express nodigt de kijker uit om de ramen naar de buitenwereld te openen en zich te laten inspireren door authentieke en ontroerende verhalen van medereizigers wereldwijd.

In de eerste aflevering neemt Future Express de kijker mee op een adembenemende tocht door Zuid-Afrika, van Kaapstad naar Johannesburg, het land waarin zwarte en gekleurde mensen jarenlang zijn vernederd door een blank regime. De aflevering heeft als titel ‘Zuid-Afrika: Klim hoger, broeder’. Met de komst van president Mandela begon in 1994 een tijd vol hoop en verwachting. Maar betekent het afschaffen van de Apartheid ook dat die uit de harten en hoofden van mensen is verdwenen?

Treinconducteur Gary Mars leefde tijdens de Apartheid in de sloppen van Elsies River. Als zwarte man droomde hij van een baan bij de spoorwegen. Op de dag dat Mandela president werd, kwam zijn droom uit. Gary herinnert zich nog het moment dat hij de kaartjes knipte op zijn eerste dag als hoofdconducteur. Een blanke vrouw riep verbaasd uit: “Hoe is het mogelijk? Een zwarte man als hoofdconducteur?” Het antwoord van Gary Mars was even simpel als doeltreffend: “Tijden veranderen, mevrouw”.

Ook te zien in de eerste aflevering is Mamakete. Na het afschaffen van de Apartheid verruilde zij haar baan als dienstmeid in een blank gezin voor een eigen autorijschool. Als zwarte ondernemer helpt ze nu anderen ‘het stuur in eigen hand te nemen’. Als mensen zeggen dat ze iets niet kunnen wordt ze boos. Haar levensmotto is: ”Stand up and do it!”

In de coupé ernaast zit Michael met zijn kinderen te kaarten. Het gezin is Zimbabwe ontvlucht en op bezoek in Zuid-Afrika om op adem te komen. Michaels vader is een blanke boer, die samen met zijn zwarte personeel dertig jaar hard werkte om de boerderij af te betalen. Op een dag kreeg hij een briefje van de regering van Mugabe waarin stond dat hij zijn boerderij moest verlaten, omdat hij blank is. Michael is niet verbitterd, omdat hij zijn hoop gevestigd heeft op de dag dat zijn kinderen zonder problemen met hun zwarte vriendjes kunnen spelen in een land waar huidskleur geen rol meer speelt.

Future Express, 20.50 uur, NCRV (Nederland 2)

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “NCRV treint naar de toekomst in Future Express

  1. Evelyn Rommers

    Ik vind het een prachtige uitzending!!Maar op de aftiteling heb ik gezien dat de reportage in 2000 gemaakt is? Heeft het nog nut om te reageren dan? Ik zou toch graag weten hoe het de twee nichtjes vergaan is die naar Johanneburg reisden om te gaan studeren? Hebben ze het gehaald?
    Veel succes
    Evelyn Rommers

      /   Reply  / 
  2. Evelyn Rommers

    Ik vind het een prachtig document met prachtige verhalen. Ik had graag geweten hoe het de twee nichtjes vergaan is die naar Johannesburg zijn gereisd om daar te gaan studeren? Op de aftiteling heb ik gezien dat dit programma reeds in 2000 gemaakt is?
    Succes,
    Evelyn

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>