Het nieuwe tv-seizoen: De Glazen Bol 2009-10

Nu alle najaarspresentaties er op zitten, is het tijd om voorzichtig de balans op te maken in het jaarlijkse bericht De Glazen Bol. We blikken vooruit op het nieuwe seizoen en kijken wat er gaat scoren en waar men steken laat vallen. En: welke zenders winnen er en wie worden daarvan de pineut?

Alleen… dit seizoen is het voorspellen lastiger dan ooit te voren. Alle drie de zendpartijen hebben verrassend veel sterke titels in de programmering. Maar er kunnen natuurlijk nooit drie partijen winnen.

Daarom per zender een kort overzicht met de sterke en zwakke punten.

NEDERLAND 1
Top: Heel veel nieuw Nederlands drama, waaronder Bernhard, Schavuit van Oranje, Bloedverwanten en nieuwe series van Deadline, Kinderen Geen Bezwaar en We Gaan Nog Niet Naar Huis (dit keer zonder lead-in van Boer Zoekt Vrouw, dat gaat dus nog spannend worden). Verder is het in het weekend dringen geblazen met titels als Lieve Paul, Boer Zoekt Vrouw, Koefnoen, Mary Poppins en het laatste seizoen van Dit Was Het Nieuws. Het is er zo vol, dat De Reünie zelfs naar de donderdagavond moet uitwijken. Wat de netmanager wel prima uitkomt, dat is toch de zwakke avond van afgelopen seizoen. Ook gaan Joris’ Showroom, Het Mooiste Meisje van de Klas en Wie is de Mol? weer goed scoren.

Flop: Opnieuw weinig vernieuwing op deze zender. Veel programma’s scoren zo goed, dat ze prolongeren en dus blijft vernieuwing uit. In de persmap tel ik slechts 17 nieuwe titels en dat is echt te weinig. Verder heb ik mijn bedenkingen met Wat doen we met de Erfenis van de EO (beetje smakeloos om dat voor een overlijden te verdelen) en Zo Vader Zo Puberzoon. Die formule is al jaren uitgewerkt en met Caroline Tensen vrees ik helemaal het ergste.

NEDERLAND 2
Top
: Dit was sinds de invoering van het nieuwe model bij de publieke omroepen toch het afvoerputje, maar er komt eindelijk structuur in. Veel programma’s aan de hand van actualiteiten of jubilea (Mandela, De Berlijnse Muur, 400 jaar New York, De Oorlog), een betere aanpak van de filmfestivals en natuurlijk het megalomane project De Beagle van de VPRO, wat echt waanzinnig gaat scoren. Ook van een nieuwe serie Goudzoekers en dramaseries als Annie MG en Therapie (met Carice) kunnen we veel verwachten.

Flop: alle programma’s die eigenlijk op een ander net thuishoren, maar toch nog in het afvoerputje terechtkomen.

NEDERLAND 3
Top: Het zal even wennen zijn, maar ik denk dat De Badgasten uiteindelijk richting het succes van De Lama’s gaat. Verder veel satire (Draadstaal, Toren C, Harirah) en nieuwe programma’s als Marc-Marie in ‘t Wild, Ouders Hebben Geen Seks (de hit van dit najaar!!!), dramaserie Sorry, Minister en Zij Gelooft in Mij, in de volksmond gewoon Boef Zoekt Vrouw.

Flop: Ook Nederland 3 blijft een te vol kanaal dat bovendien kampt met het inbreken van sportevenementen. Een relatie opbouwen met de kijker is moeilijk. Niet voor niets is Nederland 3 het kanaal waar de meeste programma’s floppen. Dit jaar heb ik slechte verwachtingen voor Claudia op Vrijdag (die moet gewoon lekker radio maken en geen tv), Echt Niet (Teleac-quiz), Kamphues over de Kop (Rob Kamphues is geen man voor Nederland 3), Weten Zij Veel (de zoveelste Chantal-flop), Ranking the Stars (te snel te veel, en zonder Paul is t niet zo leuk meer) en Wie is Di-Rect (Di-rect was Tim Akkerman, de rest kan ons gestolen worden).

RTL 4
Top: De weg omhoog is weer gevonden, afgelopen seizoen was het ombuigpunt. Nu lekker doorgaan met Nederlands drama (Gooische Vrouwen, Voetbalvrouwen, Moordwijf), vertrouwde titels als Ik Hou van Holland, Het Zesde Zintuig, Herman den Blijker-programma’s en X Factor. Verder zal het inbouwen van De Slimste op de late avond een meesterzet blijken. Nieuwe toppers zijn Let’s Dance, Life4You, Ushi en de nieuwe Frogers-soap.

Flop: De eerste aflevering trok afgerond 1,1 miljoen kijkers, toch denk ik dat het snel bergafwaarts zal gaan met Wat Vindt Nederland. Verder vrees ik dat Glitter Glamour Gordon het niet gaat worden puur en alleen om de slechte vibe die rondom Gordon heerst, mij persoonlijk lijkt het best een leuke show. Andere missers: SOS Verbouwing, De Grote Woonwens en ik vermoed ook lijstjesprogramma Typisch RTL.

RTL 5
Top
: Dit najaar gaat het helemaal goed met eigen producties als Benelux’ Next Topmodel, Expeditie Robinson en So You Think You Can Dance. Ook goed is Ibiza 24/7, waarmee RTL 5 eindelijk weer als ‘jouw RTL 5′ mag gelden.

Flop: Een tekort aan budget, waardoor de echt onderscheidende programma’s (zie bovengenoemd) te schaars zijn. Meer van dat. Niet allerlei aankoop tot in den treure herhalen of onduidelijk programmeren. Ga ook eens weg met de dinsdagavond crimeavond, daar staan allemaal RTL 4-titels en dat komt je profiel niet ten goede.

RTL 7 en 8
Top
: Meer voetbal op RTL 7, gaat vast veel klanten aanspreken. En Voetbal International mag na een in elkaar geknutseld seizoen eindelijk met een echt budget werken.

Flop: Heel veel herhaling op deze zenders. Ik begrijp ook niet waarom RTL 8 nog in de lucht is, lijkt mij dat het meer kost dan oplevert. Zeker als straks de digitale zender RTL Lounge begint zijn de dubbelingen volop.

SBS 6
Top: Met veel successen uit het afgelopen seizoen veel nieuwe seizoenen. Denk aan Popstars, Het Beste Idee van Nederland, De Nieuwe Uri Geller. Wie Ben Ik? is gesneuveld en ik gok dat ook Holland’s Got Talent even op de plank blijft liggen. Wel nieuw is Castle, aangekochte serie welke een miljoenenpubliek kan aanspreken. In het voorjaar volgt ook Liesbeth Kindergeest, een programma met paranormale kinderen.

Flop: Toch de weinige vernieuwing. Voorlopig kan de zender met veel titels nog vooruit – je ziet hoe Popstars nog scoort – maar misschien wordt hier iets te gemakzuchtig over gedacht? De zondagavond zag je afgelopen seizoen al achteruitlopen met Wegmisbruikers en De Smaakpolitie. Undercover in Nederland wordt steeds moeilijker door de bekendheid van Alberto Stegeman. Verder weet ik niet of mensen naar het reportageprogramma van Beau van Erven Dorens willen kijken. En vraag ik me af hoeveel afleveringen Hole in the Wall leuk is. Anderzijds; dat had ik ook bij Wipeout, maar dat bleef toch redelijk stabiel op 900 duizend kijkers.

NET 5:
Top
: Lekker veel series, kijkt heerlijk weg. Ook veel Nederlandse titels als S1ngle, De Co-Assistent, Verborgen Gebreken en Floor Faber. De Spaanse Droom kijkt ook heerlijk weg.

Flop: De vooravond met De Tafel van 5 gaat het heel moeilijk krijgen om zijn positie te veroveren. Ik geloof best dat het inhoudelijk een goed programma zal blijken, maar weet de kijker dit te vinden? Verder is het nieuwe programma van Erik van der Hoff, Erik en Sascha in Malawi, niet echt een aansprekend programma.

VERONICA
Top
: De programma’s van Johnny de Mol en CQC. Die laatste zal ook even tijd nodig hebben om te rijpen, maar dan heb je er wel een leuk programma aan.

Flop: Ook hier weinig budget en dat zie je terug in veel aankoop. Verder kunnen we denk ik wel concluderen dat de programma’s van Lauren Verster en Suzanne de Jong niet echt aanslaan.

Wie gaan er winnen en wie verliezen? Ik denk dat de drie publieke netten het wel iets beter gaan doen, zeker met de Winterspelen en de sportzomer van 2010. Verder zal RTL 4 nog wat marktaandeel winnen en mogelijk ook RTL 5. SBS zal vooral bepaalde avonden sterk scoren, maar op andere toch minder. SBS Nederland heeft enkele mooie jaren van groei gekend, maar gaat het lastig krijgen dat vol te houden.

Zie ook:
- Sterke najaarspresentatie SBS Nederland
- Najaarspresentatie RTL: Weinig nieuws, wel gezellig
- Het nieuwe tv-seizoen: de Glazen Bol 2008-09

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Het nieuwe tv-seizoen: De Glazen Bol 2009-10

  1. Nick

    Zelf denk ik dat De Grote Woonwens best kan scoren als het op de succesvolle dinsdag zit..

      /   Reply  / 
  2. jasper

    daarom werd claudia de breij dit jaar zeker 8e bij de tv enquete van HP de Tijd in de catergorie beste tv-vrouwen. Vorig jaar stond ze ook in de top 10 van populairste tv-vrouwen bij de Televizierring.

      /   Reply  / 
  3. Nick Klunder (snelnieuws online)

    Wat leuk geschreven Herman,

    En wat leuk dat jij alle perspresentatie’s hebt bijgewoond.

    Ik denk wel dat je gelijk hebt op het gebied van Hole in the Wall. Het format zoals ie er nu uitziet met bn’ers die op de rand van een zwembad staan die door een muur heen moeten is toch wel erg simpel voor één uur durend programma.

    Ik vond Wipeout al beginnen te vervelen terwijl die nog diverse andere spel onderdelen had.

    Ook ben ik het natuurlijk eens over het floppen van de Tafel van 5

      /   Reply  / 
  4. Sandra

    Beau had nooit naar SBS moeten gaan, hij brengt zo zijn eigen tv carriere om zeep, en dat is zonde en jammer.
    Want hij kan echt wel iets, maar hij heeft een goed format nodig en een vertrouwde zender zoals RTL.
    Bij sbs is alles zo zo goedkoop en ordinair, niets voor Beau.

    Het is echt een grote zonde als alles dit jaar van Beau flopt, en hij heeft het dan toch echt zelf gedaan door over te stappen.
    Hij kon het zo goed hebben bij RTL, maar ja altijd meer en groter dingen willen hebben is niet altijd beter.

      /   Reply  / 
  5. Frank

    “Ik begrijp ook niet waarom RTL 8 nog in de lucht is, lijkt mij dat het meer kost dan oplevert.” RTL 7 moet gewoon weer de herhaal-zender worden, i.c.m. met sport en mannen, of RTL 8 moet RTL Gemist gaan heten. RTL 8 heeft op de huidige manier geen bestaansrecht.. Dat is duidelijk!

      /   Reply  / 
  6. Postduif

    Beau was naar mijn mening beetje flauw op rlt presentatie tijdens cqc. Afgeven op veel dezelfde programma`s terwijl sbs daar natuurlijk ook een handje van heeft. Snap het, maar was niet nodig.

      /   Reply  / 
  7. Grimlock

    Nee hoor RTL7 is goed zo sport en films het liefst nog een paar goede actie series erbij laat de herhalingen maar lekker op RTL8.

      /   Reply  / 
  8. jen

    Cromeavond o pdinsdag is juist leuk, ze gaan ook op dinsdagd e serie Lie To me uitenden.

      /   Reply  / 
  9. Pingback: Gevecht om zaterdagavond-kijker in tv-seizoen 2010/11 | Zappen

  10. Pingback: Het nieuwe tv-seizoen: De Glazen Bol 2010/11 | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>