Talpa-RTL toch weer vast aan Endemol?

De deal tussen Talpa en RTL is rond. De twee gaan samen verder. Wat heeft dat voor gevolgen van de afname van Endemol-producties? RTL nam jarenlang volgens een overeenkomst een minimum aantal uren Endemol-producties af, maar was blij hier begin 2006 eindelijk onder uit te kunnen. Maar met het binnenhalen van John de Mol halen ze ook Endemol weer in huis.

Want John de Mol kocht recent samen met Berlusconi het Nederlandse productiehuis. Nu zijn Talpa en Endemol niet helemaal verbonden – John de Mol kocht zijn belang via investeringsvehikel Cyrte – toch kun je ze moeilijk los van elkaar zien.

Nederland is lange tijd een soort speeltuin geweest voor de internationale televisie. Wanneer een programma hier aansloeg, kon je het rustig naar het buitenland kopiëren. De hele hype rondom spelletjes is aangewakkerd door Deal or no Deal, een product van Endemol. Bedenker Dick de Rijk verzon een tiental dergelijke producties en scoort daar internationaal mee. Verder wordt Endemol nog altijd in één adem met Big Brother en in mindere mate ook Fear Factor genoemd.

Endemol zal dus graag op de Nederlandse markt blijven experimenteren. Het lijkt me dat John de Mol dat liever bij zijn 'eigen' RTL doet dan bij een concurrent. Vooral SBS zal het moeilijk krijgen om nog nieuwe Endemol-formules in handen te krijgen. Daar lijkt dan weer een rol weggelegd voor Eyeworks van Reinout Oerlemans. Die maakte al Sterren dansen op het IJs, Groeten uit de Rimboe en So You Wannabe a Popstar.

De vraag is natuurlijk in hoeverre Fons van Westerloo en consorten openstaan voor Endemol. Goede televisie willen ze natuurlijk altijd wel hebben. Een nieuw succes als Big Brother zie je liever bij jezelf geboren worden dan bij de concurrent. Maar heeft RTL ook weer trek in een minimum afname? Het bedrijf zet de laatste tijd stevig in op het eigen RTL Producties. En dat is niet zomaar…

Zie ook:
- Talpa-RTL: Wat doet Remko van Westerloo?
- RTL-Talpa is een feit. Sterfhuisconstructie vierde zender?
- En het is rond: RTL neemt Tien over!
- Morgen dan echt deal tussen RTL en Talpa

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>