De Glazen Bol: Tv-seizoen 2011/12

Het nieuwe tv-seizoen wordt sinds twee weken opgestart en barst komende week echt los. Veel vertrouwde titels (GTST, DWDD, Pauw & Witteman) keren terug van de zomerstop en de tv-zenders hebben ook flink wat nieuwe programma’s in petto. Maar wat gaat er komend seizoen scoren? Wie kan straks terugblikken als winnaar van het tv-seizoen 2011/12? We nemen weer het jaarlijkse kijkje in de glazen bol.

Wat meteen opvalt, is dat televisie weer wat gezelliger mag worden. De afgelopen jaren hebben we gekeken naar vaak topzware verhalen, van mensen die bezwijken aan een schuldenlast, in paniek zijn door werkloosheid of kampen met andere ernstige problemen. Die thema’s blijven nog wel even van kracht, in de maatschappij en op tv, maar het aandeel hiervan wordt teruggebracht. Ook worden de thema’s met een positiever gevoel neergezet. Denk dan bijvoorbeeld aan Obese, een programma waarin binnen een uur een jaar voorbijgaat en je met een blij gevoel de aftiteling ingaat.

Een andere trend is de terugkeer van de liefde op televisie. Dat is vorig jaar al ingezet met De Bachelor, All You Need Is Love en een uiterst succesvol seizoen Boer Zoekt Vrouw. Cupido schiet in het nieuwe seizoen nog vaker raak in titels als Liefs Uit, Wie Trouwt Mijn Zoon, Moet Je Me Niet Wat Vragen?, Let’s Get Married en The Villa. Al zijn vrijwel al die titels niet zozeer te omschrijven als datingshows, maar meer als reality-programma’s over de liefde.

De publieke omroep

Terwijl er op bestuurlijk niveau met hoofdbrekens wordt gekeken naar het invullen van de bezuinigingen (200 miljoen euro, waarvan de helft op de programmering) èn het al dan niet vrijwillig fuseren, is er ook een debat gaande over wat de publieke omroep wel en niet als kerntaken heeft. Welk amusement zou er kunnen/moeten sneuvelen en is pure comedy nog gerechtvaardigd? De discussies zullen heel het tv-seizoen nog wel blijven opduiken.

De vraag is een beetje in hoeverre dat de lopende programmering in de weg staat. Op de seizoensopening werd met trots gemeld dat Nederland 1 al vijf jaar de best bekeken zender is. Een prestatie van formaat natuurlijk, al lijkt die status steeds meer te drijven op de NOS, met zijn Journaals en sportuitzendingen. Dan zijn er nog constant ijzersterke titels als Kassa, Radar, de TV Show, Boer Zoekt Vrouw en Pauw & Witteman. Maar ook steeds meer titels die elk seizoen lager scoren, via een stoelendans naar een andere avond gaan en daar niet echt aantrekken. Vernieuwing van de programmering blijft een zwak punt op Nederland 1 wat mij betreft.

Nederland 2 werd afgelopen seizoen bijna geplaagd met een golf van nieuwe actualiteitenprogramma’s. Die zijn niet allemaal gelukt, niet zelden leek het meer om de geprofileerde mening te gaan dan het brengen van nieuws of actualiteit. Dat lijkt komend seizoen vlot te worden getrokken. In de vooravond wordt wat geschoven, onder andere met That’s the Question, en op primetime staat nu lichte programmering in plaats van Uitgesproken. Nieuwsuur bewees zich afgelopen seizoen wel en kan nu verder gaan uitbouwen.

De Wereld Draait Door blijft de belangrijkste pijler voor Nederland 3, als er opeens een miljoen kijkers op de zender zit. Daarvan haakt een flink deel weer af om 20.30 uur, het blijft een kunst die mensen te laten blijven plakken. Met afwijkende timeslots is het lastig zappen naar de zender; weinig mensen zappen naar een programma begint buiten het hele of halve uur. De late night lukte afgelopen seizoen niet, maar met NOS op 3 en PowNed blijft er daar toch iets over.

RTL

De zendergroep tovert elke maand een persbericht uit de hoge hoed met ronkende teksten als ‘beste maand sinds’. Het gaat RTL al een jaar of twee voor de wind en dat zal dit najaar nog wel even blijven. Ik gok dat ze bij RTL al handenwrijvend op de start van The Voice of Holland zitten te wachten terwijl Holland’s Got Talent al zo fantastisch scoort op de vrijdag. En wat te denken van de vooravond van RTL 4, die afgelopen jaar tot grote hoogten steeg, terwijl de culinaire Nederlandse vooravond van RTL 5 het ook al zo netjes doet?

De uitstekende resultaten van afgelopen seizoen zijn beloond met meer programmabudget, wat op vrijwel alle RTL-zenders is terug te zien. RTL 5 kondigt 20 Nederlandse titels aan dit najaar (niet eerder vertoond) en RTL 7 blijft zijn pakket uitzendrechten op het gebied van sport uitbreiden. RTL 4 weet intussen tijdig te vernieuwen, zowel in gloednieuwe programma’s als in het innoveren bij (lang)lopende titels. Nieuwe hits van RTL dit najaar zijn Holland in da Hood, Obese, The Villa, Wat Als?, Sunday Night Fever en Krabbé Staat op Straat.

Dit najaar is dus niet heel spannend, maar vanaf 2012 zou het wel eens lastiger kunnen worden als de SBS-zenders vol gas het nieuwe jaar ingaan. Ook de sportzomer van 2012 vormt een uitdaging, waar RTL 7 wel op wil inspelen VI Oranje, Tour du Jour en een programma rondom de Olympische Spelen.

SBS

Dit najaar hoeft er niet heel veel verrassing te worden verwacht van de zendergroep. In overgang naar het bewind van de nieuwe eigenaar Sanoma/Talpa heeft programmamanagement de beste titels uit de boedel geprolongeerd. Vanaf volgend jaar wordt pas duidelijk wat de nieuwe baas voor ogen heeft. Die nieuwe programmering zal natuurlijk niet vanaf dag één aanslaan, zoiets moet je opbouwen, maar heel veel minder dan nu, lijkt het niet te kunnen gaan.

De terugkerende titels krijgen vaak wel een likje verf. Zo komen er in Waar Is de Mol? louter A-sterren om de titel geschikt te maken voor het grotere SBS 6. En Het Beste Idee van Nederland krijgt nieuwe invulling en een nieuwe presentator: Beau van Erven Dorens. En bij Het Blok is de focus nog meer gelegd op werkdruk om maar knetterende ruzies te creëren in het appartementencomplex. Masterchef kent meer interactie tussen jury en kandidaten en is bovendien logischer geprogrammeerd, zou nu moeten kunnen werken.

Toch introduceren de zenders een paar nieuwe programma’s. Het nieuwe De Dag voor Oranje lijkt aardig in zijn opzet en Overtreders bleek al een welkome afwisseling op de zondagavond. Maar Next Hair Guru op Net 5 staat te ver van de kijker af. En naar ik begrijp worden catfights uit de weg gegaan, jammer. Zand Erover op SBS 6 kende een redelijke start maar zal snel inzakken. En Nance die voor Dog Whisperer speelt, lijkt vragen om problemen.

Het is dus wachten tot 2012. Als The Winner Is… een innovatie in het genre auditieshow moet blijken, als Net 5 vermoedelijk weer met Peking Express komt en er een zwikkie onderscheidende presentatoren richting SBS 6 komt.

Zie ook:
Overzicht: Nederlandse dramaseries bij NPO 2011/12
Maak kennis met hoofdrolspelers RTL-datingshow The Villa
Programmabudgetten bij RTL ook omhoog
Nieuwe beelden van RTL 5-hit Holland in da Hood
- Indrukwekkende eerste beelden RTL-show Obese (video)
- Sanoma: SBS 6 wordt weer volkser dan RTL
- SBS-zenders kiezen bewust voor bescheiden start 2011/12
- John de Mol: The Winner Is… zal SBS 6 weer op kaart zetten

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “De Glazen Bol: Tv-seizoen 2011/12

  1. steven

    Noem eens een aantal titels van Ned1 die al jaren lopen en die elk seizoen lager scoren.

      /   Reply  / 
    1. Herman Roggeveen Auteur

      Bij Ons in de PC, Raymann, Op Zoek Naar en Babyboom bijvoorbeeld

        /   Reply  / 
  2. Bart

    Even Herman pesten; zie hier de Glazen bol van 2010/ 2011: http://zappen.blog.nl/algemeen/2010/08/31/het-nieuwe-tv-seizoen-de-glazen-bol-201011

    Toch wel veel verkeerde voorspellingen ;-) . Het blijft ook moeilijk hoor, sommige dingen kun je gewoon niet voorspellen.

    Zelf denk ik dat RTL4 en RTL7 de winnaars van dit herfstseizoen zullen worden. Die zenders staan als een huis en RTL4 is weer de vaste, vertrouwde zender geworden. Even niets te zien, dan maar even naar RTL4 en er is vast iets aardigs op te zien.

    Ben het helemaal eens met Herman dat Ned1 veel te weinig innoveert. Je ziet gewoon dat Spoorloos, Blik op de Weg etc hun top echt hebben gehad en langzaam wegzakken. En Lingo, dat kan echt niet meer…

      /   Reply  / 
  3. karel heems

    ik weet haast 100% zeker een paar RTL presentatoren onder wie linda de mol jack spijkerman & carlo zullen ik denk in 2012 naar de grote broer grote show maken bij SBS6 linda de mol weet ik haast wel zeker zij doet dit najaar nog bij RTL ik hou van holland! & Miljoenenjacht en komend voorjaar miss ook nog maar dan gaat ze ook nog de duitse versie van the winner is! bij RTL1 presenteren en ik weet voor een 100% zeker broer john de mol haalt linda over en dan stapt ze uit eindelijk in het najaar 2012 over naar SBS6 endan verhuizen ik hou van holland & miljoenenaht wel mee dan krijgt zij daar nog 1 of 2 nieuwe TV show”s en wat al heel graag wilde haar eigen talkshow en dan bij SBS blijft zij dan ook nog wel de kijkcijferQeeun

      /   Reply  / 
    1. Tim20 MJ

      Ik kan me altijd zo doodergeren aan personen zoals jij die uitsluitend oerdomme reacties plaatsen. Hou dat commentaar beter voor je, je zet jezelf alleen maar voor joker.

        /   Reply  / 
  4. Sanne

    Ik hoop zo dat peking express terugkomt! Maakt me niet uit op welk net en met welke presentator.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>