SKO: TV blijft belangrijkste scherm, tablets in opkomst

Met de komst van tablets en smartphones lijkt de televisie haar langste tijd te hebben gehad voor het kijken van programma’s. Lijkt, want nog altijd is TV het belangrijkste scherm voor audiovisueel materiaal. Dat blijkt uit het onderzoek Moving Pictures 2012 van Stichting KijkOnderzoek. Wel worden tablets en smartphones steeds meer gebruikt voor audiovisuele content, zoals televisieprogramma’s, rechtstreeks of later teruggekeken.

Per dag wordt 77% van alle minuten audiovisuele content via het televisiescherm bekeken. Via computers wordt per dag 18% van alle videominuten bekeken. Voor smartphone en tablet liggen beide percentages op slechts 3%. Dat lijkt een klein percentage, maar het gebruik neemt steeds meer toe. Van alle Nederlanders van 13 jaar of ouder kijkt 38% wel eens via de smartphone naar audiovisueel materiaal. 24% zegt wel eens via een tablet te kijken. Dat laatste is een verdubbeling ten opzichte van 2011. De reden van deze toename is dat steeds meer diensten gericht zijn op de nieuwe schermen.

Het percentage Nederlanders dat een tablet heeft, is meer dan verdubbeld ten opzichte van 2011. Ook het aantal smartphones nam tussen 2011 en 2012 fors toe. In het onderzoek wordt aangegeven dat het gebruik van de nieuwe schermen vooral een trend is bij mensen onder de vijftig jaar. Voor ouderen blijft de televisie oppermachtig.

Bas de Vos, directeur van Stichting KijkOnderzoek: ‘Moving Pictures laat duidelijk de trends zien. Er wordt weer meer op andere schermen gekeken. SKO Moving Pictures leert ook dat het belangrijk is te meten, hoeveel tijd mensen via de verschillende schermen kijken. Zo zegt in in het onderzoek 24% van de Nederlanders wel eens naar AV-content op een tablet te kijken. Dit is echter maar 3% van alle minuten die mensen aan AV-Content besteden. Dat soort onderscheid moeten wij kunnen maken’.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1300 Nederlanders van 13 jaar en ouder.

1 Reacties // Reageer

One thought on “SKO: TV blijft belangrijkste scherm, tablets in opkomst

  1. Sander

    Een tablet en smartphone blijven gewoon iets extra’s wat naast de tv een goede bron is voor het bekijken van digitiale contect, meer ook niet. De tv heeft haar langste tijd nog lang niet gehad en staat ook over 10 jaar nog lekker in de woonkamer.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>