Boetes voor Heel Holland Bakt en Killer Karaoke

heel holland baktHet is pay day voor twee tv-programma’s. Zowel Heel Holland Bakt van Omroep Max als Killer Karaoke van RTL 5 moeten in de buidel tasten. Max moet van het Commissariaat voor de Media 162.500 euro betalen, omdat er merchandiser van Heel Holland Bakt bij Albert Heijn en Bol.com zijn verkocht. Deze commerciële bedrijven konden zodoende meeliften op een publieke aangelegenheid. Killer Karaoke moest zelfs bij de rechter komen voor het gebruik van echte slangen in deze gameshow.

Tot een veroordeling is het niet gekomen, het Openbaar Ministerie is met RTL, producent Zodiak Nederland en een reptielenhandelaar overeengekomen dat een donatie van 12.500 euro volstaat. Dit bedrag gaat naar de Dierenbescherming. In de uitzending van 16 mei 2013 werd een zangeres op een schommel in een bak met water vol levende slangen gedompeld. Voor de reptielen kan deze opname als zeer stressvol worden ervaren, wat de gezondheid schaadt. RTL en Zodiak erkennen dit en beloven beterschap.

Max daarentegen laat een en ander er niet bij zitten. Directeur Jan Slagter noemt de boete van 162.500 euro buitenproportioneel hoog. En niet eerlijk. Hij heeft de merchandiserechten bij het hitformat niet aangekocht, deze liggen bij de BBC. Max kan zodoende niet voorkomen dat er merchandise op de markt komt. De omroep vindt het sowieso oneerlijk dat tegen Sesamstraat-merchandise niet wordt opgetreden, terwijl dit volgens Max via eenzelfde constructie gaat.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>