Televizier-ring: Voor wie het hardst schreeuwt?

In de tussenstand die Televizier enkele weken terug vrijgaf, was Ali B op Volle Toeren nergens te vinden. Toch heeft het Tros-programma gisteren een nominatie voor de Televizier-ring gekregen, nadat verschillende artiesten campagne voerden voor de rapper. Is de verkiezing van de Televizier-ring verworden tot een competitie voor degene die het hardste schreeuwt?

Het lijkt er op, getuige de gang van zaken in het nominatieproces. Daar is al heel veel over gezegd en geschreven door dees of geen. En ook vorig jaar, toen de antihelden van Voetbal International de ring om de vinger mochten schuiven, was de kritiek eveneens niet mals, onder andere van Bert van der Veer en John de Mol. Overigens eindigde Ali B op Volle Toeren toen al op 7 in de nominatieronde.

“Wat bij Voetbal International heel goed heeft gewerkt, is dat ze zelf veel over de prijs hebben gepraat en dat hun kijkers het heel grappig zouden vinden om Johan Derksen die prijs te laten winnen. Want hij is vrij uitgesproken over de ring geweest”, weet Televizier-hoofdredacteur Jeroen de Goeij.

Toch gaat het te ver om Ali af te schilderen als ‘een schreeuwlelijk’ en zijn nominatie als onterecht af te doen. Immers, de vakmensen vertegenwoordigd in de Nipkow-jury roemden het bruggen bouwende programma van Ali B al een jaar eerder. Het is ook geen slecht televisieprogramma, hoogstens een titel die misschien niet de massa aanspreekt.

Daarnaast zijn er meer dan 453 duizend stemmen uitgebracht in deze nominatieronde, waarbij Ali B en zijn bevriende rappers en muzikanten dus in de top 3 zijn terechtgekomen. Een aloude wet in televisieland (en ook daarbuiten) luidt: het publiek heeft altijd gelijk.

Dat Ali B dus handig gebruik maakt van de ruimte binnen de spelregels en vervolgens genomineerd wordt, kun je hem niet aanrekenen. Als meer concurrenten zich net zo strijdbaar hadden getoond als Ali – dus meer dan alleen een reclamespotje uitzenden – zaten er gisteren misschien drie andere namen in de gouden enveloppen.

Dan zou je een beschuldigend vingertje kunnen richten tot de organisator, Televizier. Het programmablad heeft natuurlijk ook wel gezien dat met de opkomst van sociaal media en internet de verkiezing een nieuwe fase inging. Daar is op ingespeeld door onder andere de digitale stemming te verbinden aan een ip-adres, waardoor manipulatie zo veel mogelijk wordt tegengegaan.

Maar dat een programmamaker of presentator zijn aanhang oproept te gaan stemmen, kun je niet tegengaan. Het reclame maken of campagne voeren is een paar jaar terug al omarmd – misschien ook wel omdat het verbieden ervan onbegonnen werk is. Daarbij; als je naar andere verkiezingen kijkt, zegge de Tweede Kamerverkiezing, dan gaat het daar weliswaar om programma’s en bekende poppetjes. Maar vaak ook om de hardste schreeuwer, die vervolgens de meeste stemmen binnenhaalt.

Tijden veranderen en veranderingen bij een langlopende publieksprijs zijn daarbij onvermijdelijk. De Televizier-ring gaat met zijn tijd mee en dat kan een verrassende of omstreden winnaar opleveren. Of dat ook de status van de Televizier-ring an sich oplevert, moet blijken. Vooralsnog lijkt het sieraad niet aan inflatie onderhevig, elke programmamaker wil hem nog om de ring schuiven. Al schreeuwt de een dat dus harder van de daken dan de ander.

Zie ook:
- Nominaties Televizier-ring: WIDM, TVOH en Ali B
- Jan Keizer en Anny Schilder in Ali B op Volle Toeren
- Ali B vreest succes Op Volle Toeren
- Zesde seizoen De Wereld Draait Door wint Nipkow-schijf

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Televizier-ring: Voor wie het hardst schreeuwt?

  1. k:Alex

    Van een aantal artiesten/bekende vind ik het nog steeds belachelijk dat ze zich tot zoiets hebben verlaagd, stom filmpje op nemen en zeggen waar je op moet stemmen.
    Kom op zeg.

      /   Reply  / 
  2. Mirelle

    IPcheck? Dus als wij met 3 collega’s (allen parttimers) stemmen vanaf dezelfde PC met diverse emailadressen, wordt dat gezien als 1 stem?

    DAt mag ik toch hopen van niet!!!

      /   Reply  / 
  3. Stef

    Mirelle, je kan toch ook van uit huis stemmen? Het verbaasd me dat jij gewoon onder werktijd andere dingen mag doen! Ik vind het heel goed dat de organisator op deze manier het vals spelen probeert tegen te gaan.

      /   Reply  / 
  4. ed baars

    ik vindt alle programma.s top eigelijk verdien ze allemaal een
    prijs de televizier ring

      /   Reply  / 
  5. Pingback: Jan Slagter vindt verkiezing Televizier-ring oneerlijk | Zappen

  6. Pingback: Televizier-ring 2012: Net niet genomineerd | Zappen

  7. Pingback: Verzilvert Wie Is de Mol? zesde nominatie Televizier-ring? | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>