Ongeluk Janine Abbring te zien in Wie Is De Mol?

Dat Janine Abbring een ruggenwervel verbrijzelde bij opnames van Wie Is De Mol? is ronduit bekend. Maar hoe de makers hier invulling aan geven in het dertiende seizoen, is door geheimzinnigheid omgeven. Het zou natuurlijk zomaar kunnen dat Janine de Mol van het gezelschap was. Haar uitschakeling in het programma lijkt automatisch het einde van de opnames, toch is de crew gewoon door gegaan. Op de persdag van de Avro-hit is een tipje van de sluier gelicht. Wat blijkt? De kijker kan straks met eigen ogen zien welke sprong Janine moest maken.

Het gaat om een sprong vanaf elf meter hoogte. Abbring heeft de beelden al gezien. “Ik was een beetje betrokken bij de montage. Van te voren was ik heel nerveus. Mij was voorspeld dat ik een enorme mentale klap zou krijgen bij het weerzien. Zou ik alsnog hysterisch worden? Bij het zien van de beelden voelde ik niet zo veel. Het is alsof je kijkt naar een auto-ongeluk dat je hebt gehad, en dat zie je via vijf camerahoeken terug.”

Het is de eerste zorg om Janine van medische hulp te voorzien. “Dat wil ik toch vooral benadrukken”, zegt presentator Art Rooijakkers tegen deze blog. “Dat was het belangrijkste voor iedereen, haar gezondheid veilig stellen. Dat zul je ook wel zien aan de beelden.”

Pas daarna rijst bij de makers de vraag ‘hoe nu verder?’. “We hebben gesproken, met elkaar. Het werd een gezamenlijk iets”, zegt eindredacteur Anton Jongstra. Het werd een twee uur durend gesprek met de kandidaten die nog in het spel zaten. “We besloten met zijn allen om door te gaan. Ik kan er niet in detail over vertellen, maar het was hartverwarmend.” Kandidatenbegeleider Jan-Peter Pellemans beaamt dat. “De kandidaten hadden het volste recht om er mee te willen stoppen, er was geen verplichting. Het is ontzettend ontroerend.”

Het ‘geluk’ bij het ongeluk is dat de noodlottige sprong precies voor een vrije dag valt. Pellemans: “We hebben bij Wie Is De Mol? een strak schema, binnen twee dagen moeten we een aflevering opnemen. Elke tweede zonsondergang staat bij ons in het teken van een executie. Deze opdracht kwam uit voor een vrije dag. Die konden wij benutten voor overleg.”

Terwijl het dertiende seizoen nog moet worden uitgezonden, wordt al gewerkt aan de veertiende reeks. De makers zijn ondanks de verbrijzelde ruggenwervel niet van plan om zorgvuldiger te werk te gaan. “Het risico was niet zo groot, dit is gewoon een extreem dom ongeluk dat iedereen had kunnen overkomen”, stelt Pellemans. “Op de plek waar wij sprongen, springen heel veel mensen.”

Art vult aan: “Alles wat we doen, is gecheckt. Door productie, door lokale mensen. In de eerste aflevering gaan we bungee jumpen. Dat staat bekend als risicosport, toch menen we dat het verantwoord is. In het vorige seizoen zat een opdracht met kwartetten. Dat kun je een keer doen, maar er moet meer in een seizoen zitten.” Jan Peter: “We gaan zeker niet over één nacht ijs, we leggen het draaiboek voor aan de verzekering. Opdrachten vallen af als het te riskant is. Dit was pure, pure pech.”

Zie ook:
- Janine Abbring zou weer meedoen aan Wie Is De Mol?
- Ongeluk bij opnamen Wie is de Mol? 2013
- Ewout Genemans en Kees Tol completeren Wie Is de Mol?
- Daniël Boissevain en Paulien Cornelisse in Wie Is de Mol?
- Eerste beelden Wie Is de Mol? 2013; Spot de BN’ers

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Ongeluk Janine Abbring te zien in Wie Is De Mol?

  1. Sven

    Alles voor de kijkcijfers….walgelijk…

      /   Reply  / 
    1. Maurice

      Jouw reactie is gelijk walgelijk, alsof ze dit uitzenden alleen voor de kijkers?! Het is in goed overleg gegaan met Janine en de groep, en ze gaan keurig met de beelden om.

      En dit is 1 van de weinige programma’s die al een GROOT aantal fans heeft, en dus de kijkcijfers niet probeert te lokken met dit ongeluk.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>