Verborgen macht van Vaticaan in Brandende Kwesties

Gideon Levi (foto) onderzoekt macht en machtsstructuren in het nieuwe Avro-programma Brandende Kwesties, dat vanavond voor het eerst te zien is op Nederland 2. In de eerste aflevering duikt hij meteen in een lekker controversiële bende: het Vaticaan, hoofd van de katholieke kerk.

De katholiek kerk heeft als enige godsdienst de status permanent observer bij de Verenigde Naties. Brandende Kwesties laat zien dat zij met die speciale positie over de hele wereld beslissende invloed uitoefent op terreinen als homoseksualiteit en abortus, met vaak desastreuze gevolgen.

Levy’s zoektocht naar de verborgen macht van het Vaticaan begint in New York. Hij zet alles op alles om VN-diplomaten uit allerlei landen te spreken. De kwestie blijkt een groot taboe, maar uiteindelijk lukt het hem om diplomaten, ambassadeurs, lobbyisten en slachtoffers van de politiek van het Vaticaan voor de camera te krijgen. Stapje voor stapje blijkt hoe ingenieus de Heilige Stoel haar macht doet gelden.

In Rome bereikt Levy’s onderzoek een climax, als hij na lang aandringen een interview heeft met de hoogste gezant van het Vaticaan bij de VN. Wat volgt is een confrontatie met de minzaam glimlachende aartsbisschop Celistino Migliore.

De verborgen macht van het Vaticaan is de eerste van twee Brandende kwesties, die Gideon Levy samen met de Avro maakt. Op 4 december volgt de tweede aflevering. Komend voorjaar staan meer uitzendingen van dit nieuwe, opiniërende programma gepland.

Brandende Kwesties: Verborgen macht van het Vaticaan, 22.35 uur, Avro

13 Reacties // Reageer

13 thoughts on “Verborgen macht van Vaticaan in Brandende Kwesties

  1. Atse Bos

    Grote complimenten voor deze uitzending. Ik beschouw de RK-kerk al jaren als de grootste en langst bestaande criminele organisatie ter wereld (met een min of meer gesanctioneerd pedofielennetwerk). Uw uitzending heeft mijn afkeer van de RK-organisatie zeer versterkt: ze zijn nog gewetenlozer dan ik dacht. Dit werd geweldig geïllustreerd door de RK-vertegenwoordiger die bij zulke ernstige kwesties als abortus en verkrachting schuddebuikte van het lachen. Wat een vet volgevreten zelfingenomen zwijn!
    Ik hoop dat uw uitzending veel losmaakt en wellicht ook een vervolg krijgt.

    Vriendelijke groeten,

    Atse Bos

      /   Reply  / 
  2. Jacques van Workum

    Ik reageer op de uitzending “Brandende kwesties” over het Vaticaan. Zoals je kunt zeggen dat de islam een religie is en er daarin ook een stroming is die een gevaarlijke ideologie is, zo kun je ook zeggen dat het katholicisme een religie is en dat het Vaticaan een gevaarlijke, rigide en onmenselijke ideologie hanteert waar het morele kwesties betreft. Die kerk laat zich niets gezeggen. Met een minachtend lachje zei de vertegenwoordiger van het Vaticaan in de VN over een opmerking van Gideon Levi dat mensen in Afrika niet eens schoon water hebben, laat staan een abortuskliniek. De officiële katholieke kerk vindt dat ze absoluut gelijk heeft. Dat vind ik absolutisme. De koningen van voor de Franse Revolutie hadden ook zo’n absolute macht.
    Van het slot van de uitzending hield ik een kwaad en wanhopig gevoel over.

      /   Reply  / 
  3. Johannes

    Wat een flinterdun programma. Ene Gideon Levy vliegt wat heen en weer over de wereld omdat hij het niet eens is met de positie van permanent observer van het Vaticaan bij de VN. Dit is echter een positie die al tientallen jaren bestaat en te beargumenteren is omdat de rk-kerk een georganiseerde religie is met een eigen staat. Dat kan van geen enkele andere religie gezegd worden dus dat andere religies ook zo’n positie zouden moeten krijgen is onzin.
    De verkrachtingen en HIV-besmettingen, die in het programma als een soort bewijs van de slechtheid van de kerk moeten dienen, zijn niet de schuld van de katholieke kerk. Die kerk doet er juist meer dan anderen iets aan om de armen en verdrukten in de wereld, en daarvan zijn er velen vrouw, te helpen. Daar zouden Gideon en meneer Bos hierboven een voorbeeld aan moeten nemen in paats van hun energie te verspillen aan het uitvergroten van negativiteit.
    Natuurlijk, er zijn misstanden in de kerk, en die kunnen en hoeven niet goedgepraat worden maar het moet ook gezegd worden dat die in iedere organisatie van een dergelijke omvang voorkomen. Het is een gotspe om op basis van deze misstanden te concluderen dat de kerk een criminele organsatie is en als gewetenloos te kwalificeren. Wie dat doet gaat voorbij aan de goedheid van het geloof en dat deze kerk voor een miljard gelovigen faciliteert.

      /   Reply  / 
  4. G. Hover

    De hele wereld lijdt aan aids en dat komt “omdat ze neuken zonder condoom”. En ze neuken zonder condoom, “omdat neuken mét condoom van de Paus niet mag”. U gelooft zeker nog in Sinterklaas. “Van alle geloofsovertuigingen, incl.die van de atheisten,heeft de R.K. Kerk als enige een stem in de V.N.”> Meer dan de helft van de vertegenwoordigers in de V.N. zíjn atheisten!Goed vertegenwoordigd dus! Waar hebt u het over?! Zouden die types van de V.N. niet beter kunnen regelen dat al die oorlogen stoppen waarin vrouwen verkracht worden, i.p.v. hen de morningafterpil te geven! Cynischer kan toch niet. Mens wordt wakker! G.Hover, past.

      /   Reply  / 
  5. anna

    Geweldig dat dit soort zaken aan het licht worden gebracht. Hopelijk leidt dit programma tot de start van de onttakeling van de (schade veroorzakende) macht van het Vaticaan – het wordt tijd. Prachtig gemaakt ook nog!

      /   Reply  / 
  6. G. Hover

    Een post scriptum bij een eerder bericht: Over “types” gesproken:
    ik keur de presentatie van die geestelijke op het eind van het programma af. De kwestie is te serieus om er lachend op te reageren. Maar er lopen in de Kerk wel meer figuren rond, waarvan ik mij afvraag: door wie zou die ontworpen zijn?! Jammer dat dezen het beeld van de Kerk zo vertroebelen. Gelukkig kan ik zeggen dat ik mijn geloof nooit heb laten afhangen van dit soort “voorbij-
    gangers”. Ik hoop net zo, dat niemand zijn geloof baseert op sympa-
    thie of antipathie t.a.v. mijn persoon. G. Hover, pastoor.

      /   Reply  / 
  7. Leon

    Een zeer tendentieus programma dat van iedere objectiviteit was gespeend. Een ding is in elk geval duidelijk: Levy is fel anti-katholiek. Dat mag hij zijn en daar is hij vrij in. Alleen moet hij niet suggeren een journalistiek product te hebben gemaakt. Zijn “waarheidsvinding” is verknipte selectie van wat hem goed uitkwam en zeer doorzichtig. Dit was niet anders dan een programma van indoctrinatie en vooringenomenheid.
    Erger is dat een publieke omroep als de AVRO die zich “algemeen” noemt, deze man de hele wereld laat rondreizen om een benedenmaats programma te laten maken dat belastingbetalers dienen te bekostigen ( waaronder 43 procent katholieken ) en dat slechts haat zaait tegen de Kerk en geloofsovertuiging van mede landgenoten. Alle vormen van respect ontbraken en alle opgetrommelde figuranten en buitenissige uitzonderingsvoorbeelden werden benut om een al vastgezette “visie” met halve waarheden en hele leugens te onderlijnen.
    Stel dat deze Levy rechter zou zijn……..je moet er niet aan denken.

      /   Reply  / 
  8. Shanty

    Lol @ Leon
    Tendentieus programma? Hah Wat je er ook van mag vinden ,feit is dat de rk-kerk zetelt in de VN waar ze niet thuis hoort! Seculier zou de VN moeten zijn = scheiding van kerk en staat !Ik wens niet gecensureerd te worden door oude mannetjes in soepjurken duh.Net als in amerika waar de filmkeuring beheerst wordt door de kerk ;veel geweld das ok maar geen! sex want dat is vies…..Kotsmisselijk wordt ik van jullie soort mensen.Verbieden dan bestaat het ook niet , dat is jullie credo. Verbied abortus,dan is het er ook niet (Dan gebeurd het dus in het geniep met alle gevolgen vandien) En dat alles door een 2000 jaar oud sprookjesboek waar geen weldenkend mens meer in geloofd….Ohh! zei je 43% katholieke belastingbetalers ? Dat betekent 57% weldenkende mensen , ergo een meerderheid.

      /   Reply  / 
  9. Henry

    Gideon Levi, een joodse naam toch? Zegt veel, zoniet alles. Ant-katholiek tot op het bot. Alle joden die in het Oude Testament zijn blijven hangen (veel grof hakwerk), kunnen het niet hebben dat de R.K. Kerk er vandoor is gegaan met een van de hunne, Jezus van Nazareth. Die heeft een mens- en Godsbeeld gelanceerd waarmee veel ONOPRECHTHEID kan worden ontmaskerd. 2000 Jaar geleden al begonnen velen van woede te schuimbekken wanneer ze Hem ontmoetten. Dat is heden ten dage nog zo. Velen worden razend wanneer de Kerk zegt dat veel ellende HET GEVOLG is van HEDONISME en UITBUITING. Henry S.

      /   Reply  / 
  10. Willem

    Ook ik ben benieuwd naar de achtergronden, ook de politieke, van Yuppie Gideon Levy. Op kosten van de Avro (publieke omroep!) maakt hij het ene uitstapje na het andere om ons zijn typische hollandse opgestoken vingertje van bedweterigheid schaamteloos te tonen. Gelukkig weten velen in de wereld beter. Zeker, hij heeft het recht tegen bepaalde invloeden te zijn en morele opvattingen niet te delen, maar dit programma was een ware ontmaskering van zijn diepste beweegredenen.
    Ongenuanceerd, beledigend en drammerig.
    Veel plezier op je komende reisjes voor je volgende belering aan de kijkertjes….
    Misschien toch tijd dat er aan die omroepen eens gesleuteld gaat worden!

      /   Reply  / 
  11. LKZ

    Was het de bedoeling van de documentairemaker om met zijn filmpje een provocatieve statement te maken om het publiek “wakker te schudden” dan heeft hij ermee zeker succes gehad. Alleen jammer dat zo’n provocatie zo veel ongenuanceerde gegevens en halve waarheden moet bevatten. Vervelend is dat wel geweest dat de Vaticaanvertegenwoordiger steeds onbereikbaar voor commentaar was toen de filmer voor de zoveelste keer aanbelde. Was dat dan de met de woordvoerder reden om het uiteindelijke interview op het eind zo kortaf te knippen? Wie er een beetje over nadenkt beseft wel dat het niet het Vaticaan is dat hier fout is – maar de machtsblokken die al decennia in de VN bestaan die de armoede en de oorlogen in de wereld alsmaar onopgelost laten.

      /   Reply  / 
  12. rico

    weet je ik ben ook geen katholiek meer, de hele beelden verering,de machts posities de paus enzv enzv.. ik ben aangesloten bij een Cristelijke gemeente ik geloof in de Here Jezus Hij kan u redden,in de bijbel(wat ik in de rrk ook mis staat Ik ben de weg de waarheid en het leven niemand komt tot de Vader dan door mij) Dus niet door de paus!! Ik heb nu een realtie met de Here Jezus zoe hoe de bijbel ons dat leert en ik bid voor jullie allemaal, wij geloven niet in een religie!!! religie maakt alles kapot!! Wij geloven in een persoonlijke relatie met Jezus!! Hij zegt zelf Kom tot mij!!! en de criminele bende in Rome moet eigenlijk dicht!!(ik heb niks tegen mijn broeders of zusters die Rk zijn ook daar zullen echt wedergeborenen Christen zijn..maar de Rkk moet Gods Woord openen van die stoel afkomen die onzin en God onze Vader alle eer geven,Jezus danken voor het volbrachte werk aan het Kruis!!! wens iedereen Gods Zegen en liefde en wijsheid toe!

      /   Reply  / 
  13. rico

    noet alleen de beelden alles spreekt de bijbel tegen, Relatie met God onze Vader, wordt niet gesproken de paus zou de bemiddelaar tussen God en de Mensen nou in Gods Woord staat dat het Jezus is…de maria verering staat nergens in de bijbel integendeel de bijbel waarschuwt ons em ga zo maar door ze hebben zoveel macht ze houden zoveel achter nee ik ben blij dat Mijn ogen open zijn en ik zeg tegen u alleen ga naar de Here Jezus Hij kan u helpen,kom tot mij als je vermoeid en belast bent en ik zal u rust geven

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>