Nelleke neemt afscheid van kijker met videoboodschap

foto: AvroAl in het vorige jaar is het afscheid van Nelleke van der Krogt bij Tussen Kunst & Kitsch aangekondigd. De kijker heeft dus kunnen wennen aan het idee. Maar na vanavond is het dan toch echt een feit, want dan zendt de AvroTros de laatste Tussen Kunst & Kitsch met Nelleke uit. Aan het einde is een persoonlijke boodschap van de 67-jarige glamourvrouw aan de kijker te zien.
De videoboodschap staat al online, hier.

In de aflevering komen onder andere een Indiaas huisaltaar van Vishnu (uit de 11e en 12e eeuw) en een beeld van een vrouwengezicht van de kunstenaar Anton Rädecker aan bod.

Jaap Polak, expert niet-Westerse kunst: “Dit bronzen huisaltaar komt uit Noord India, Bengalen, het huidige Bangladesh. Het beeld toont de god Vishnu met zijn twee vrouwen, de godinnen Bhudevi en Shridevi. Deze voorstelling noemt men ook een Vishnu triade. Dergelijke beelden werden vaak aan een tempel aangeboden, maar kon ook heel goed voor privégebruik dienen. De huidige eigenaar heeft dit beeld uit een erfenis gekregen.”

Frans Leidelmeijer, expert jungendstil, art deco, design en speelgoed: “Dit is een beeld van een vrouwengezicht van de hand van Toon (Anton) Rädecker. Anton was een broer van de beeldhouwers John en Willem en ook hij was beeldhouwer. Anton Rädecker assisteerde John Rädecker bij de vervaardiging van de beelden van het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam (1956).”

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>