Controversieel project BNN: School vol camera’s

BNN is bezig met een even ambitieus als controversieel project. De omroep wil graag een middelbare school volhangen met camera’s om zo een documentaireserie te maken. De omroep heeft meer dan 100 scholen aangeschreven waarvan er een handjevol serieus deelname overwegen. Eén van die scholen, het Jan Arentsz in Alkmaar, heeft een ouderavond belegd om het plan te bespreken. En dat heeft de media gehaald. Want dit project riekt natuurlijk naar het RTL/Eyeworks project 24 Uur: Tussen Leven en Dood.

Natuurlijk: er is een groot verschil. De mensen bij 24 Uur: Tussen Leven en Dood werden pas achteraf geïnformeerd dat ze waren gefilmd, de docenten en jongeren zouden het op voorhand weten. Maar of ze er ook unaniem mee instemmen… Dat lijkt een utopie.

Het Noord-Hollands Dagblad wilde deze week graag bij de ouderavond aanwezig zijn, maar werd uiteindelijk de toegang ontzegd. “BNN wil graag in beslotenheid met de ouders van gedachten wisselen”, luidde de verklaring.

De krant heeft echter weten te achterhalen: “De ouders kregen te horen dat er, als de plannen doorgaan, 35 camera’s worden opgehangen. Bij de ingang en in kantine, aula, lerarenkamer en vooral in de klaslokalen. Daarvan kunnen er maximaal vier tegelijk opnemen. Materiaal wordt alleen uitgezonden na expliciete toestemming. Niet-gebruikte opnamen zullen worden vernietigd.”

Aan het einde van de avond blijven er twee grote vraagstukken liggen. Hoe kun je, als school die waarschuwt tegen de gevaren van social media als facebook, je leerlingen nou blootstellen aan televisie camera’s? En: Welke impact kan zo’n documentaire jaren later nog hebben?

Wordt vervolgd.

Zie ook:
- Ziekenhuis-reality RTL blijkt niet levensvatbaar
- Mariëlle krijgt Sonja Barend Award voor interview Reinout

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Controversieel project BNN: School vol camera’s

  1. ...

    Na The Family en The Hotel in Engeland, nu ‘The School’ in NL. Zeer boeiend!

      /   Reply  / 
  2. Valpa

    Klinkt inderdaad als een zéér boeiend concept. Zit al jaren met iets in mijn hoofd om juist de ouders eens te laten zien hoe het er écht op een hedendaagse middelbare school aan toegaat. SGP, CDA, CU.. kom er maar in!

      /   Reply  / 
  3. Boeler

    Best wel cool dat dat gewoon mijn school is..

      /   Reply  / 
  4. bas

    en de volgende school die de plannen met de bnn serieus neemt is:
    he Bonaventuracollege in Leiden

      /   Reply  / 
  5. bas

    en de volgende school die de plannen van BNN serieus neemt is:
    het Bonaventuracollege in Leiden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>