Column Bert Brussen – Vooruitzien: 9/11

Op 4 mei de doden herdenken is voor bejaarden en veteranen. Mensen van deze tijd hebben 11 september als nationale traumadag. Daar staan we de komende 100 jaar elk jaar bij stil, en de Amerikanen over duizend jaar waarschijnlijk nog. Die zijn sinds 11 september 2001 voor het eerst van hun Civil War trauma af.

Voor de Nederlandse commerciële zenders is dat 11 september uiteraard een goudmijntje. Alle bekende 911-films (World Trade Center, United 93 (11 september, RTL 5, 20:30 uur)) staan als vanouds geprogrammeerd en uiteraard barst het van de goede en slechte documentaires over 911, al dan niet op conspiracytheoretische leest geschoeid.

Interessante uitzondering in het rijtje van voorspelbare 911-vulling is de film DC 9/11: Time of Crisis (10 september, RTL7, 22:40 uur). Deze film is geregisseerd door de uiterst republikeinse Trenchard Smit en is zo’n beetje de republikeinse voorloper van Michael Moore’s Fahrenheit 9/11, maar dan in speelfilmvorm.

DC 9/11 is niets minder dan de bewierroking van George Walker Bush en zijn “geweldige” strijd tegen het terrorisme. Uiteraard zien we Bush (gespeeld door Timothy Bottoms) op de rokende puinhopen van voorheen het World Trade Center de oorlog verklaren aan “de vijand” en mag de kijker tot de conclusie komen dat George W. Bush een Echte Grote Leider was in plaats van een dommige olieboer met misdadige trekjes.

In Nederland zullen weinig mensen tot die conclusie komen, maar een leuke afwisseling van het standaard nu al pathetische 11 september emotelevisieleed is het in ieder geval wel.

Deze column verscheen eerder in weekblad Revu.

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Column Bert Brussen – Vooruitzien: 9/11

  1. D

    Is die kwal nog steeds niet van deze site af ?
    Schandalig!

      /   Reply  / 
  2. Bert Brussen Auteur

    Waaaaat?
    Ok dan ga ik vanaf nu elke dag voor deze site schrijven. MUHAHAHAHA!

      /   Reply  / 
  3. Lies

    Francisco verveelt zich weer Bert, laat um maar.

      /   Reply  / 
  4. schelp

    Ik begin ernstig aan de leeftijd van bert te twijfelen. Geestelijk komt het niet hoger dan 2

      /   Reply  / 
  5. Bert Brussen Auteur

    Zeg, Bert is met een hoofdletter B.

      /   Reply  / 
  6. Grizelda

    Bert lijkt op het begeleidende fotootje nogal op een verslaggever van CQC.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>