Column Bert Brussen: Vooruitzien – Beagle, in het kielzog van Darwin

Bert Brussen “Eindelijk kwaliteitstelevisie”, verzuchtte God toen hij naar Beagle, in het kielzog van Darwin (zondag, 21:10 uur, Ned 2) keek. “Eindelijk weer eens een project van de publieke omroepen waarvoor wij terecht belasting betalen”, zei Hij en Hij verbaasde zich over de ongelofelijke reis die idool, held, wetenschapper, feitenkenner, revolutionair en wegbereider van een seculier leven zonder dwingende middeleeuwse denkbeelden Charles Darwin ooit heeft gemaakt.

Lex Runderkamp, de Vlaamse evolutiewetenschapper Dirk Draulans, Darwin-afstammeling Sarah Darwin en een keur aan internationale gasten en wetenschappers durven het aan hun luxe leven in te ruilen voor acht maanden op een boot uit bewondering voor de reis die de jonge Charles ooit maakte. De reis waardoor hij de Galapagosvinken ontdekte, de reis waarmee de feiten van het ontstaan der soorten aan het licht kwamen.

De enige wetenschapper die aan boord wordt gemist is Midas Dekkers. Hij stapte voortijdig uit het project omdat hij het niet eens was met de inhoud. Een controversiële bioloog en evolutionist als Dekkers had dit tig afleveringen durende project nog meer smoel gegeven.

Het laatste grote project van de VPRO heette In Europa maar dat was helaas met Geert Mak. Een project over Darwin, en zelfs Andries Knevel is fan van hem, gooit wat dat betreft hogere ogen. Het is dan ook niet meer dan terecht dat iedere zondag meer dan 400.000 mensen de reis van de Beagle en haar crew volgen.

En zo blijkt: het is dus toch mogelijk blij te zijn met de publieke omroep.

Deze column verscheen eerder in weekblad Revu.

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Column Bert Brussen: Vooruitzien – Beagle, in het kielzog van Darwin

  1. PINHEAD

    Ja dat is t.v. voor bejaarden!

    Geef mij maar kwaliteit’s televisie zoals Ibiza24/7…

      /   Reply  / 
  2. bart

    zo onnodig, die opmerking over geert mak. volgens mij scoorde dat andere project qua kijkcijfers een stuk beter.

    verder ben ik het er wel mee eens dat het een goed programma is.

    en PINHEAD, vooral blijven kijken naar die kwaliteitstelevisie, als je niet op past leer je nog wat nuttigs.

      /   Reply  / 
  3. mamalou

    Ik begin de serie na 6 afleveringen wel erg saai te vinden, met de wetenschap dat elke aflevering 6 ton kost. Natuurlijk kun je beter drie maanden vooruitlopen zodat je het wat kunt indikken, bij gebrek aan onderwerpen wordt nu steeds het geloof erbij gehaald, wat mij verbaasd aangezien het toch de bedoeling is dat de wetenschap hier wint van de religie.
    Dan was een wekelijkse bijdrage van Midas Dekkers op zijn minst een goedmakertje geweest. Want die relativeerd lekker die neurotische dwang van wetenschappers en VPRO programmamakers om politiek correct te blijven (lees= in het voetspoor van het Vaticaan).
    Misschien moeten ze Maarten van Rossem maar invliegen. Tja, het zijn tenslotte wel onze belastingcenten!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>