Column Bert Brussen – Vooruitzien: Studententelevisie

Bert Brussen Er bestaat geen televisie voor de doelgroep “studenten”. Daar kom je pas achter als je een column moet schrijven voor een Revu-studenteneditie. “Kan het over televisie voor studenten gaan?”, vroeg de eindredacteur. Studenten zitten behalve krap in de studiefinanciering ook krap in het televisieaanbod. De meerderheid van de programma’s is of gericht op babyboomers of op het werkende grootdeel met gezin dat naar RTL en SBS kijkt. Zelfs voor bejaarden is er nog MAX maar voor studenten? Niks. BNN misschien, en VPRO voor de academicus, maar wat moet je kijken als hbo-scholier (toch ook een soort student)?

Volgens mij bestaat studententelevisie bij de gratie van studentenhuizen. Die hebben meestal zo’n gemeenschappelijk hok, met veel zooi en beschimmelde vaat, en daar staat dan een stokoude televisie die om 16:00 uur aangaat en om 05:00 uur weer uitgaat. Wat kijken die studenten? TMF. Voetbal. Soaps. Alles wat ‘s nachts wordt uitgezonden.

Ik vermoed dat de herhaling van De Wereld Draait Door (iedere werkdag rond 0:00 uur, Ned 3) door studenten wordt bekeken. Malcolm in the Middle (dagelijks 00:35 uur, Comedy Central) is ook leuk met een jointje en een biertje erbij. En verder veel Discovery Channel. Er kan altijd nog worden gezapt naar de commercielen, die hebben na 0:00 uur van die kekke thuiswinkelprogramma’s. Ook altijd een studentenhit. Wie niet gestudeerd heeft kan zich niet indenken hoe retegrappig een thuiswinkelprogramma is als je tegen de ochtend thuis komt uit de kroeg.

Maar eigenlijk brandt op de lippen van alle studenten maar één vraag: waar is Jiskefet gebleven?

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Column Bert Brussen – Vooruitzien: Studententelevisie

  1. Frank

    Maar wat moet je kijken als hbo-scholier (toch ook een soort student)?

    Wat een arrogante en elitaire opmerking!

      /   Reply  / 
    1. Vincent

      Kun je niet tegen de waarheid? :)

        /   Reply  / 
      1. Noah.

        Ik vind het anders ook nogal misplaatst.

          /   Reply  / 
        1. Vincent

          Waarom misplaatst?

            /   Reply  / 
  2. Laila

    Volgens mij kijken studenten idd geen tv. Die downloaden series van internet, die hier nog niet te zien zijn geweest.

      /   Reply  / 
  3. Wout

    Take Me Out doet het ook goed bij de studenten kan ik je vertellen. En eerlijk gezegd moet ik Bert en Vincent wel gelijk geven! De waarheid is soms hard.

      /   Reply  / 
  4. vinn

    een student is tog gewoon een JONGEREN (net als ik)
    Wij hebben Rtl5, BNN en ook wij vinden rtl4/sbs6 gewoon leuk. en tussen 23.00 – 06.00 is Comedy Central er met geweldige series!! er is gewoon genoeg

      /   Reply  / 
    1. Kirsty

      Zelfs naar Disney Channel kijk ik….en ik studeer..:P

        /   Reply  / 
  5. Thomas

    ik vond herhalingen van saved by the bell, bassie en adriaan en andere programma’s ideaal studententv,.. maar tmf en voetbal? kom op,.. soaps wellicht. verder is dr phill en oprah winfreh ideaal voor tijdens je scriptie, en tegenwoordig kan je de hele dag herhalingen van take me out door kijken,.. maar de herhaling van dwdd? nee dan staat de student toch in de soos?

      /   Reply  / 
  6. Topmodel

    Tijdens mijn studententijd keek ik vooral veel naar soaps en tv spelletjes. Actualiteiten was ook altijd belangrijk aangezien ik nl recht heb gedaan. Bij het strafrechttentamen ging het duidelijk over de rol van journalisten ten tijde van de moord op Theo van Gogh zonder dat er namen, afkomst oid werd genoemd. Nu kijk ik nog maar 1 soap en dat is as the world turns. Voor de rest nog steeds actualiteiten, woon/klus programma’s en uiteraard modellenprogramma’s.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>