Jack Spijkerman brandt De TV Kantine af

Het AD heeft dit weekend een leuk interview met Jack Spijkerman over typetjes. Dat is immers waar we de presentator vooral van herinneren, het Kopspijkers-cabaret. Desgevraagd laat hij zich behoorlijk negatief uit over De TV Kantine, het grote succes van RTL 4 op dit moment. Hij vindt de uiterlijke gelijkenissen niet treffend genoeg, er is onvoldoende op details gelet, op de spraak is te weinig geoefend en de verhalen/grappen zijn te zwak.

Ik weet niet of jij gisteren hebt gekeken, maar ik heb weer smakelijk gelachen om De TV Kantine. En grote bewondering voor de toch treffende overeenkomsten. Neem nu alleen dat fragment over X Factor! Met name Eric van Tijn en Stacey Rookhuizen zijn enorm gelijkend neergezet, net als Martijn Krabbé.

“RTL laat vol ronkende trots een persbericht uitgaan dat Carlo en Irene al 71 typetjes hebben gedaan. Alsof het om kwantiteit gaat en niet om kwaliteit. We namen alleen een BN’er op de hak als we daarvoor het juiste gezicht in huis hadden. Dat luistert nauw”, vertelt Spijkerman. “Het spijt me opnieuw dat ik het moet zeggen, maar een dergelijke transformatie zie ik bij Carlo en Irene niet. Bij Carlo zie ik wel talent. Bij Irene blijft je altijd Irene zien.”

Iedereen heeft recht op een mening, ook Jack Spijkerman. Maar ik kan me bij Kopspijkers toch ook flink wat minder gelijkende typetjes herinneren. Balkenende was een karikatuur van de werkelijkse minister-president en ook de typetjes van Thomas van Luyn waren zelden geslaagd. Hetzelfde geldt voor de royals.

In de krant onthult Jack, dat het geen eens zijn eigen idee was. “Niet ik, maar cabaretiers als Owen Schumacher, Paul Groot en Erik van Muiswinkel bedachten en speelden de typetjes van Kopspijkers. Zelfs het idee om met persiflages te beginnen is niet van mij. Daar kwam Owen mee. Ik zag er aanvankelijk weinig in. Ik gaf het zes weken de kans, eigenlijk alleen omdat ik met mijn rug tegen de muur stond. Daarvoor bespraken we de actualiteit met cabaretiers, maar omdat die ploeg uit elkaar viel moesten we iets anders. Owen wist nog wel iemand die goed typetjes zou kunnen doen: Paul Groot. Had ik ook al grote twijfels bij. Een acteur uit GTST? Nee, het succes van het cabaret van Kopspijkers is bovenal hun succes.”

In elk interview met Spijkerman laat hij doorschemeren te werken aan een eigen programma. De pilot is inmiddels opgenomen en volgens eigen zeggen hebben drie partijen interesse. Het gaat om Ik Weet Wat Nederland Vindt van Talpa, waar ook Maurice de Hond aan meewerkt. “Aanvankelijk was het niet mijn bedoeling dat ik zelf zou gaan presenteren. Maar tijdens het opnemen van de pilot merkte ik dat ik er nog steeds heel veel lol aan beleef. En dat ik het niet verleerd ben: het contact met gasten en publiek gaat me nog steeds goed af.”

Zie ook:
- Jack Spijkerman en Maurice de Hond samen in pilot Talpa
- Paul de Leeuw pleit voor meer satire op tv

18 Reacties // Reageer

18 thoughts on “Jack Spijkerman brandt De TV Kantine af

  1. Bart

    Heeft ie gisteren even moeten kijken naar Eric van Thijn en Stacey in de TV Kantine, de gelijkenis was echt treffend. :-0

      /   Reply  / 
    1. boeee

      boeee

        /   Reply  / 
  2. stef

    ik was bij de opnames van x-factor, ik stond naastg de jury die er WEL smakelijk om kon lachen

      /   Reply  / 
  3. gtst2007

    hij is gewoon jaloers

      /   Reply  / 
  4. Mart

    Inderdaad, die komt bij rtl niet aan de bak denk ik zo :D

      /   Reply  / 
  5. Chiel

    Helemaal met dit stuk eens!

    Niet alles lijkt, maar het is wel ontzettend grappig. En als er volgend jaar meer budget is kan het alleen maar beter worden.

      /   Reply  / 
  6. Mart

    Nou Herman Martijn Krabbe leek totaal niet hoor. Eric van tijn daarintegen was echt top neergezet, dacht zelfs ff dat ie er echt zat.

      /   Reply  / 
  7. jp

    Hopenlijk persifleert Carlo hem ook! Mag hij de plek bij de toiletten van Gordon overnemen.. Deze man komt waarschijnlijk nooit meer ergens aan de bak, dus misschien een korte comeback op tv in de tv-kantine?

      /   Reply  / 
  8. Bart

    Dat hij rap zn grote mond dichthoudt!

    Tv kantine is een succes, en terecht. Nogal verbitterd om Carlo en Irene (die er keihard voor werken) zo af te branden.
    Dat er geen hond meer op zijn programma’s zit te wachten, vind ik niet gek!

      /   Reply  / 
  9. Zo

    de tv kantine is juist leuk omdat bepaalde karakters van bners onder een vergrootglas worden gezet, bijvoorbeeld gordon die constant grappen maakt over anderen. lachen toch, dat meneer spijkerman dit programma zelf wilde hebben lijkt me de reden van dit interview.

    tv kantine is tophumor!

      /   Reply  / 
  10. Laila

    Heel onterecht, die kritiek van Jack Spijkerman. Ik vind de typetjes in de TV Kantine geweldig gedaan, vooral Carlo vind ik helemaal top! Dat fragment van X-factor vond ik hilarisch!

      /   Reply  / 
  11. Tommy

    Het is goed om te kijken wat er slecht is aan een tv-programma de verhaal-lijn is niet sterk en Irene Moors blijft idd Irene Moors.

    Jammer alleen dat Jack alleen negatief is en niets positief kan zeggen omdat hij het altijd beter deed…

      /   Reply  / 
  12. Peter Monteny

    Waar gaat dit over ? De TV kantine scoort. Goede gelijkenis van de typetjes of niet.
    Tip voor Jack: vecht je terug en laat weer zien hoe het beter of anders kan. Ik ben benieuwd.

      /   Reply  / 
  13. Ray

    Either you love it or you don’t. Ik hou er niet van, de tv-kantine. De typetjes zijn het voor mij net niet. De verhaallijn is te slap en ik blij Irene zien. Of moet ik zeggen ik blijf pittige tijden zien waar je de tv-kantine zou moeten zien? Alleen al het Kim Holland personage, hoor ik haar nou echt zeggen: “wat een toestand”,.. Of: het is ik, Robert.

    Maar goed, zoals gezegd, you love it or you don’t. Ik ben afgehaakt.

      /   Reply  / 
  14. jakob

    ja hoor jack spijkerman moet even weer comentaar leveren op de tv kantine.hij is zelf niet meer in beeld en probeert hiermee weer in het nieuws (aandacht)te komen.wat een flauwe kerel zeg niemand die je mist op tv jack spijkerman!!!!!!.blijf maar weg ook wat mij betreft zeikerd!!zo dit was de spijker op zijn kop!!!!!

      /   Reply  / 
  15. Zo

    wel vreemd dat ruim 2 miljoen mensen erna kijken en uitgerekend jack spijkerman erover loopt te lullen, hij had gewoon bij de vara moeten blijven, dan was mijn zaterdagprogrammering nog in orde, hij heeft het voor zichzelf verpest.

      /   Reply  / 
  16. bert

    Al heeft Spijkerman ook een beetje gelijk. De TV-kantine lijkt niet altijd even goed met zijn karakters. Maar ik vind dat dat ook wel de kracht ervan is. Al zou ik ook wel willen zien hoe het programma het dadelijk zonder X-factor het zou doen. Want naar mijn mening is het een goed programma om tussen de uitslag en de liedjes te zetten want het houdt mensen toch wel bij rtl4.

      /   Reply  / 
  17. carel

    ach laat maar…dat Jack (VARA)man Spijkerman

    Toegegeven de teksten kunnen soms beter,
    Maar Eric van Thijn was echt MEESTERIJLK
    die oog opslag, de intonatie van stem

    geweldig

      /   Reply  / 
  18. Pingback: Carlo Boszhard baalt van kritiek Jack Spijkerman | Zappen

  19. Pingback: Koefnoen-boys complimenteren De TV-Kantine | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>