KRO’s Profiel over bijna-dood-ervaringen

Eén van de grootste vraagstukken die de mensheid misschien wel bezighoudt, is de vraag of er leven na de dood is. De een is er heilig van overtuigd, de ander is er zeker van dat het ophoud zodra het hart stopt met kloppen. Zelf ben ik er nog niet uit tot welk kamp ik behoor, al neig ik naar het eerste. Er zijn simpelweg te veel verhalen van mensen met een bijna-dood-ervaring die wel erg veel overeenkomen. KRO's Profiel besteedt vanavond aandacht aan het fenomeen met dokter Pim van Lommel.

Van Lommel schreef een boek over de bijna-dood-ervaring, waarvan er 50 duizend zijn verkocht. Hij onderzocht het fenomeen en kwam tot de conclusie: ons bewustzijn bevindt zich buiten onze hersenen en blijft ook na onze dood bestaan.

Ik heb iemand wel eens horen zeggen: dat licht aan het eind van de tunnel dat stervende mensen op de operatietafel zien, is de felle lamp die boven hun snufferd hangt en chirurgen gebruiken om bij te schijnen. Maar waar komen de overleden familieleden dan vandaan bij zo'n bijna-dood-ervaring? En waarom zijn mensen die zo'n ervaring hebben gehad, niet meer bang voor het overlijden?

In KRO's Profiel komt niet alleen Van Lommel aan het woord, ook andere medici op dit gebied mogen een zegje doen. Aan het einde kunnen we vast niet met zekerheid zeggen of er leven na de dood is, maar Profiel levert wel nieuwe stof tot denken op.

Profiel, 20.45 uur, KRO (Nederland 2)

1 Reacties // Reageer

One thought on “KRO’s Profiel over bijna-dood-ervaringen

  1. Damian

    Bovendien werden bijna-dood ervaringen al honderden jaren geleden beschreven in oude boeken e.d. Het is niet iets van de laatste jaren.

    Het is een bijzonder verschijnsel, dat is zeker.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>