Brandpunt Reporter met reconstructie ramp MH17

brandpunt reporterBrandpunt Reporter heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een uitzending over de ramp met de MH17 en dat heeft geresulteerd in een reconstructie van de eerste 150 uur na de ramp. In de uitzending, vanavond te zien op NPO2, komen veel betrokkenen aan het woord in wat een aangrijpend document belooft te worden.

In de special komen onder andere aan het woord:

-       Mariyma Yusoff,  de weduwe van de gezagvoerder van de MH 17 Ze vertelt o.a. dat haar man na de eerdere ramp met MH370 (het toestel dat spoorloos boven de Indische oceaan verdween) twijfelde of hij wilde blijven vliegen.
-       Peter van Vliet van het LTFO (Landelijk Team Forensische Opsporing – Peter is de man die als eerste officiële vertegenwoordiger van Nederland op de rampplek was en die met de trein met bodybags uit Torez naar Charkov reed. Hij vertelt over de reis, de risico’s, de gesprekken met de separatisten en de onwerkbare instructies die hij soms kreeg van Buitenlandse Zaken – het is zijn enige interview).
-       Noud Schuuring van het LTFO doet zijn verhaal. Hij leidde in een oude tankfabriek in Charkov het preparen van de stoffelijke overschotten voor transport naar Eindhoven. Hij vertelt hoe hij toen al rekening hield met het feit dat de lichamen later als bewijsmateriaal zouden kunnen worden gebruikt in een strafzaak tegen de mensen die de BUK raket afschoten.
-       Huib Gorter van Malaysia Airlines blikt terug en vertelt over zijn soms moeizame relatie met de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid, Dick Schoof. En over het feit dat hij, met de kennis van toen, nu weer over Oost-Oekraïne zou vliegen.
-       Thomas Schansman komt aan het woord, zijn zoon Quinn had behalve een Nederlands ook een Amerikaans paspoort. Reden waarom hij, als enig slachtoffer, met naam door Barack Obama werd genoemd.

Andere sprekers zijn onder meer:  Volodimir Groisman (toenmalig vicepremier van Oekraine), Andrei Purgin (politiek leider Volksrepubliek Donetsk), Fred Westerbeke (Openbaar Ministerie), Gerrie van der Weide (Airport Manager Schiphol),  Arie de Bruyn (LTFO), Evert van Zijtveld (nabestaande), Olaf Koens (journalist), Pierre Crom (fotograaf), Fauziah Taib (oud-ambassadrice Maleisië), Pieter Broertjes (burgemeester Hilversum).

Uit de uitzending blijkt  dat de telefooncentrale van Schiphol op sommige momenten op de dag van de ramp niet bereikbaar. De oorzaak: het ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde aanvankelijk het landelijke noodnummer te activeren. Tot ergernis van het crisisteam van de luchthaven. De reden dat Buitenlandse Zaken het noodnummer niet wilde activeren: er zit drie keer een 7 in. En dat zou nabestaanden kunnen doen denken aan het neergestorte toestel: een Boeing 777.

Brandpunt Reporter, 20.25 uur, KRO (NPO2)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>