‘Moeder-dochter-band centraal in Van Hagelslag naar Halal

arie boomsma hagelslag halal
Eén van de laatste programma’s die Arie Boomsma voor KRO-NCRV maakt, is Van Hagelslag naar Halal. Net als bij De Roze Wildernis probeert hij de band tussen ouder en kind te herstellen, in dit geval moeder en tot de islam bekeerde dochter. Zeker gezien de actualiteit komt Van Hagelslag naar Halal op een uniek moment.

Arie neemt de drie jonge vrouwen en hun moeders, die niets van de keuze van hun dochters begrijpen, mee op een reis door Jordanië. Het geloof speelt een grote rol, maar is niet het uitgangspunt van Van Hagelslag naar Halal. “Het gaat om de band tussen de moeders en hun dochters,” benadrukt hij in het AD. De rest is meegenomen. “Ik zou het mooi vinden als ik via zo’n programma de kijker kan helpen begrip te krijgen voor zo’n beslissing om je tot de islam te bekeren.”

De deelnemers:

Nour (26)  en haar moeder Petra (55)

Rust en kalmte, dat is wat de danslerares en modebewuste Nour in de islam heeft gevonden. Vanaf haar 18e verdiept ze zich in de islam en na vijf jaar studie staat het voor haar vast: de islam is de waarheid.  Op haar 23ste bekeert ze zich en verruilt ze haar Nederlandse naam Ilse voor het islamitische Nour. Moeder Petra, ooit actief in de feministische vrouwenbeweging, snapt de keuze van Nour niet. Waarom kiest haar dochter voor een geloof waarbij vrouwen zoveel beperkingen worden opgelegd? En ze is bang. Bang dat ze teveel uit elkaar groeien en bang dat haar dochter haar eigen identiteit zal moeten opgeven als haar plan doorgaat om samen met haar echtgenoot naar Marokko te verhuizen. Terwijl Petra hoopt dat haar dochter zichzelf blijft en geen hoofddoek gaat dragen, wenst Nour dat haar moeder zich ook tot de islam bekeert en daar net zo gelukkig van wordt als zij zelf.

Saroya (19) en haar moeder Ingrid (57)
Op haar 15e wordt MBO-studente Saroya nieuwsgierig naar de islam. Ze heeft veel Marokkaanse vrienden en snapt niet waarom er altijd zo negatief wordt bericht over de islam. Saroya -atheïstisch opgevoed- begint de Koran te lezen, bezoekt de moskee en besluit zich op haar 18e te bekeren. Sindsdien draagt ze een hoofddoek. Eerst stiekem, sinds kort ook in het bijzijn van haar moeder. Ingrid, gemeenteraadslid van de SP, heeft niks met welk geloof dan ook en lacht haar dochters keuze voor de islam en de hoofddoek weg. Ze vreest dat haar dochter door de hoofddoek geen werk meer krijgt en met verkeerde mannen in aanraking komt. Sinds de bekering gaan moeder en dochter het gesprek over de islam uit de weg. Saroya bidt thuis in de badkamer om haar moeder niet te confronteren met haar geloofskeuze en Ingrid hoopt dat de bekering van haar dochter een bevlieging blijkt te zijn.

Lorena (22) en haar moeder Marcia (43)
De nikaab uit of het huis uit. Dat was de keuze die Lorena van haar moeder kreeg toen ze vorig jaar besloot zich op haar ogen na te bedekken. Lorena koos voor de islam en een tijdlang was het contact tussen moeder en dochter nihil. Intussen wonen moeder en dochter weer onder één dak. Maar de van oorsprong Braziliaanse Lorena en Marcia zijn enorme tegenpolen: Lorena is een moslima die volledig leeft voor haar geloof. Lorena’s keuze voor de islam, drie jaar geleden, komt voort uit een behoefte aan structuur. Na een periode van losbandigheid raakt ze gegrepen door de islam en vindt ze houvast in de islamitische levenswijze. Marcia is katholiek en een feestbeest dat houdt van een drankje. Ze begrijpt er niks van dat een mooi, jong meisje in nikaab over straat wil. Ze vreest dat Lorena te ver doorslaat in het geloof en hoopt dat haar dochter weer terugkomt bij de katholieke kerk. Lorena op haar beurt wijst de levensstijl van haar moeder af en hoopt dat haar moeder haar keuze voor de islam wil accepteren.

Van Hagelslag naar Halal, 21.20 uur, KRO-NCRV (NPO3)

Zie ook:
- Arie Boomsma maakt opmerkelijke overstap naar Net 5

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “‘Moeder-dochter-band centraal in Van Hagelslag naar Halal

  1. Ria Lagerman

    Mooie uitzending over moeders en dochters en de Islam.
    Maar het moet mij van het hart dat ik me al jaren verbaas over het feit dat er veel uitzendingen en gesprekken gaan over begrip voor Islam etc. prima !!!
    Ik zie nooit een gesprek met Moslims over begrip en kennis voor het christendom ???? Waarom niet ???
    Nooit wordt een moslim gevraagd in een kerk te gaan kijken, of een stuk bijbel te lezen, terwijl er zoveel overeenkomsten zijn.
    Waarom wordt er geen uitzending gemaakt over de overeenkomsten in de Koran en de Bijbel ???
    Ik heb altijd geleerd dat je beide kanten moet bekijken, maar op tv zie ik dit absoluut in dit soort programma,s niet terug. Slechte zaak vind ik dit.
    Wel alle lof overigens voor Arie…

      /   Reply  / 
    1. Redouan

      Het feit dat ze misschien niet op tv programma’s uitgezonden worden wilt niet zeggen dat het niet gedaan word. Kijk maar op youtube, er zijn genoeg momenten dat moslim’s een kijkje nemen in een kerk. Hoewel ik vind dat de christen juist een kijkje moeten nemen in de moskee omdat de Islam natuurlijk het laatste geloof is!

        /   Reply  / 
  2. Redouan

    Mooie uitzending, maar wat ik jammer vind is dat ze de islam toch niet volledig naar waarheid vertellen. Naar een woestijn afreizen is mooi als achtergrond, maar dat heeft natuurlijk niets met de islam te maken. Ik zou als advies geven om bepaalde punten uit de islam als onderwerp naar voren te brengen zoals MOEDERS. Hier wordt genoeg over gezegd in de Koran. Hoeveel rechten de moeders hebben en de vrouwen in zijn geheel. I.p.v. het rare negatieve wat ik op straat en in de media hoor, wat ik overigens niet terug kan vinden in de islam of de koran. De moeders zelf op een tactische manier meer laten weten over de islam, de rede waarom mensen er niets over weten of niet van willen weten is, omdat ze het beoordelen op de kaft en niet op de inhoud der van!Ik zou zelf graag tips’s hier over willen geven.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>