Intocht Sint streelt Fries ego behoorlijk

www.ad.nlWat vliegt een jaar toch om. Zo lig je nog lekker in de zon, zo is er al weer grote paniek op het Sinterklaasjournaal omdat ook dit jaar weer grote onduidelijkheid bestaat of de Sint wel of niet komt. En uiteraard, zoals ieder jaar, is de oude man ook nu weer veilig en wel aangekomen. Een eeuwenoud recept dat telkens weer lijkt aan te slaan; kleine kinderen opfokken om de komst van de goedheiligman nog spannender te maken.

Dieuwertje Blok en Rik van Sesamstraat (en hoe leuk Rik het ook doet, wat mis je Aart dan toch!) presenteerden de intocht die dit jaar plaatsvond in Sneek. De Friezen konden het uiteraard niet nalaten te pas en te onpas met hun eigen taal te gooien en hun unieke cultuur aan de Sint te presenteren. Dus stonden overal Friese kinderkoortjes niet te volgen kinderliedjes te zingen en sprak de burgemeester de Sint toe in eigen taal. Gelukkig kwam er voor het gewone volk nog een vertaling.

Het blijft leuk, die intocht. Hoe vaak je er ook naar kijkt. De humor van de Sint en zijn zwarte pieten zijn voor volwassen iets leuker dan voor de kinderen. Een braaf, oerhollands feest waar we maar niet teveel van aan de mensen uit het buitenland moeten laten zien. We zouden niet serieus genomen worden. Want het blijft een raar gezicht: een ogenschijnlijk stokoude man met een rode badjas op een wit paard, omringd door kleurrijk uitgedoste gitzwarte figuren. Hulde aan de NPS voor het echt kinderlijk houden van kindertelevisie. Leuke site waar de intochten tot jaren geleden kunnen worden teruggekeken!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>