Mooi tv-project van de NPS: De Oorlog en 13 In de Oorlog

Het is bijna 70 jaar geleden dat Nederland bezet werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niet veel mensen kunnen dat nog navertellen. De hoogste tijd dus voor een aangrijpende serie bij de NPS. Eentje voor volwassenen met Rob Trip op Nederland 2 en eentje voor de jeugd met Lisa Wade op Nederland 3. Het tv-project begint vanavond.

Want voor volwassenen is het heel moeilijk te bevatten wat er in 1940 in hemelsnaam heeft kunnen gebeuren – laat staan voor kinderen. In 13 In de Oorlog wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van een 13-jarig meisje. Lisa Wade van het Klokhuis neemt de kijker mee.

Met behulp van historische locaties, authentieke archiefbeelden en aangrijpende dramasènes worden de meest belangrijke thema’s van de Tweede Wereldoorlog uitgelegd. Van de bezetting tot de bevrijding, van de Jodenvervolging tot de NSB, van het Bombardement op Rotterdam tot de oorlog in Nederlands Indie.

Rob Trip doet dus de volwassenen-versie en vertelt het verhaal over de oorlog en de bezetting van Nederland en Nederlands-Indië vanaf de lokaties waar de gebeurtenissen zich voordeden, van Westerbork tot Bandung en van Arnhem tot Auschwitz.

De makers van het programma doen een poging het oorlogsverhaal op een moderne manier te vertellen. Daarvoor maken ze onder andere gebruik van veel relatief nieuwe studies die een ander licht werpen op de oorlogsgeschiedenis dan tot nu toe bekend was. Veel van die studies zijn nooit tot het grote publiek doorgedrongen, maar stellen het bestaande beeld wel in aanzienlijke mate bij.

Rob Trip is in de eerste aflevering onder meer te zien in Compiègne, bij de treinwagon waar in juni 1940 de Fransen zich aan Hitler overgaven, maar ook in het Zuid-Duitse Landsberg waar Hitler zijn boek Mein Kampf schreef en in het Limburgse Gennep, waar in mei 1940 de Duitse soldaten per trein de Nederlandse grens overstaken.

Heel goed project, past ook prima op de zondagavond samen met de Beagle van de VPRO.

13 In de Oorlog, 18.25 uur, NPS (NL 3)
De Oorlog, 20.15 uur, NPS (NL 2)

Zie ook:
- Klokhuis-ster Lisa Wade krijgt eigen programma

12 Reacties // Reageer

12 thoughts on “Mooi tv-project van de NPS: De Oorlog en 13 In de Oorlog

  1. michel

    Ga dit zeker volgen!

      /   Reply  / 
  2. ramon

    Een ding snap ik niet; een hele mooie serie met Rob Trip tegenover BZV zetten!

      /   Reply  / 
    1. Marielle

      Mensen die hier echt in geintereseerd zijn, weten het toch wel te vinden. Bovendien vermoed ik dat de gemiddelde Boer zoekt Vrouw kijker niet al te vaak naar de NPS zal kijken (alhoewel er misschien wel veel ouderen in deze serie over WO II geintereseerd zullen zijn). Trip is een vakman en ik denk wel dat hij hier wel iets interessants van gemaakt heeft, ben zeer benieuwd.

        /   Reply  / 
      1. Kim

        Pardon? Ik(een twintiger)kijk graag boer zoekt vrouw, maar kijk ook regelmatig naar programma’s van de NPS. Daarbij heb ik een enorme fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog, dus ik vind het ook jammer dat ik het niet kan volgen.

          /   Reply  / 
  3. MASIS

    @ HERMAN:

    Is er al enig nieuws bekend over de comeback van Jensen? Een persbericht van RTL ofzo? Waarom doen ze er zo geheimzinnig over. Straks blijkt het weer 1 grote leugen te zijn. Nja ik hoor het wel…

      /   Reply  / 
  4. Tom

    @MASIS ik weet voor 100% dat Jensen terug komt

      /   Reply  / 
    1. MASIS

      Okee mooi. Nu is het dus wachten totdat het zover is…

        /   Reply  / 
  5. frank schouten

    de (h)oernalisten hebben een paar leuke weken ge-
    had en dan komt er ook weer een boekie. hoeveel
    hoeren hebben zij bezocht zonder en met condoom?
    hoeveel trio’tjes hebben zij in berlijn gehad?
    lekker hoeren en snoeren!!!! wo 2 hebben wij ook nog gehad, alles gaat wennen, ook de honderdduizenden doden. dat maakt het pas echt leuk!!!!

      /   Reply  / 
  6. F.Vogelpest

    Zojuist de eerste aflevering gezien: zeldzaam slecht. De opkomst van Hitler wordt besproken zonder te vertellen waarom de Jodenhaat gepropageerd en gecultiveerd werd (voor het geld: de opbouw van Duitsland en de oorlogen moest immers ergens van gefinancierd worden: van het geld van de joden) en waar Hitler zijn inspiratie vandaan haalde (het Uebermensch-idee, niet mengen met joden, verloren gebied terugveroveren: van de islam).

      /   Reply  / 
    1. gtstfites

      misschien komt dat nog?

        /   Reply  / 
  7. gtstfites

    Herman weet je wanneer eigenlijk we gaan nog niet naar huis komt?

      /   Reply  / 
    1. Herman Roggeveen Auteur

      uit mijn hoofd in februari of maart

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>