Innerlijke strijd Marijn Frank in heftige 3Doc: Vleesverlangen

vleesverlangen marijn frankMarijn Frank (Keuringsdienst van Waarde) is opgevoed met een macrobiotisch dieet, en het idee dat je met vlees eten verantwoordelijk bent voor veel dierenleed. Maar tijdens haar zwangerschap gieren de hormonen door het lijf, en begint ze met vlees eten. Iets dat ze na de geboorte van haar kind doorzet. Toch blijft het knagen, dat dierenleed. Dus wil ze van vlees eten af, maar haar eigen vlees is zwak. Die twist staat centraal in de persoonlijke en aangrijpende 3Doc Vleesverlangen, vanavond te zien op NPO3.

Marijn gaat in gesprek met een psycholoog, om er achter te komen wat het toch is dat ze zo naar vlees verlangt. En waarom ze daar niet vanafkomt. Ook gaat ze in de leer bij een slachthuis. Want, vindt Marijn, als je vlees eet moet je ook weten hoe dat stukje vlees op je bord komt. Ondertussen bezoekt ze ook de vleesindustrie.

Ik heb Vleesverlangen al mogen zien en ben erg gecharmeerd van de droge zelfspot van Marijn. Heftig wordt het als ze bij het slachthuis binnenkomt, en voor het eerst ziet hoe een koe wordt gedood. Stapje voor stapje wordt ze klaargestoomd om zelf zo’n beest te doden.

Marijn zelf vindt een antwoord op haar vragen aan het einde van de film. En de kijker? Mja, ik heb mijn vleesconsumptie nog niet aangepast. Maar ik juich dit soort documentaires wel toe.

Bekijk de trailer:

3Doc: Vleesverlangen, 21.00 uur, NTR (NPO3)

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Innerlijke strijd Marijn Frank in heftige 3Doc: Vleesverlangen

  1. Irene Groenendijk

    Hallo Marijn, Mooie documentaire, Heel herkenbaar. De bio-industrie is iets waar ik mezelf niet langer meer aan wilde verbinden dus wilde ik biologisch eten. Maar in de praktijk was ik nogal van de snelle kant- en klaar maaltijden en de fast-food. Ik wilde ingewijd worden in een Indiase meditatie techniek en opeen besloot ik geen alcohol en vlees/vis meer te gebruiken. Maar ja, hoe houd ik dat vol en wat doe ik als ik bij vrienden mee-eet, enz. Wat voor mij begon als experiment is nu al een paar weken aan de gang. Het is nu opnieuw ontdekken wat er mogelijk is buiten de plofkip van de Mc Donalds en KFC. Het valt me alles mee. Hopelijk overleef ik het bbqseizoen.

      /   Reply  / 
  2. Gert van Middendorp

    Fag, Mooie respectvolle docu. Ook ik kom als boer niet graag in een slachthuis. Tegelijkertijd begrijp ik niet waarom iedereen het normaal vind dat in bv de Oostvaardersplassen in een strenge winter koeien en paarden creperen.we hebben ze daar zelf naar toe gebracht. De kritiek op vleesconsumptie zou wat genuanceerder moeten zijn. Koeien en varkens eten erg veel producten die als restproduct uit de humane voeding vrijkomen, in de milieudiscussie ontbreekt deze kant van de zaak.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>