Nieuwsuur zwaait president Obama uit met tweeluik

Het zal niemand zijn ontgaan: Barack Obama neemt afscheid als president van de Verenigde Staten. Vandaag spreekt hij nog een keer het Amerikaanse volk toe in deze hoedanigheid, daarnaast is er een afscheidsfeestje waar heel veel celebrity’s op afkomen, naar verluidt Beyonce, Jay-Z, Usher, Samuel L. Jackson, Oprah Winfrey, George Lucas en Bradley Cooper. Maar Obama is natuurlijk niet alleen bekend om zijn band met de sterren, zijn nalatenschap is groot. Nieuwsuur bericht hier vandaag en morgen over in een tweeluik.

In november 2008 schreef Barack Obama geschiedenis door als eerste zwarte kandidaat de Amerikaanse presidentsverkiezingen te winnen. Obama had nauwelijks ervaring in de (inter)nationale politiek. Wat is er terechtgekomen van zijn verkiezingsbeloften? En wat blijft er straks overeind van zijn nalatenschap?

Aan de hand van gesprekken met oud-kabinetsleden, voormalig Witte Huis-medewerkers en andere betrokkenen maakt Nieuwsuur (NOS/NTR) de balans op. Eelco Bosch van Rosenthal sprak onder anderen met voormalig CIA-directeur Leon Panetta over de nacht dat Bin Laden werd gedood. In Chicago bezocht hij Austan Goolsbee, die aan het hoofd stond van Obama’s economische adviesraad tijdens de zogeheten ‘Grote Recessie’ aan het begin van diens presidentschap.

Arjen van der Horst sprak in Washington met Patrick Gaspard, die als directeur politieke zaken van het Witte Huis steun moest verwerven voor Obama’s gezondheidszorgwet, en met Bill Kristol, hoofdredacteur van het conservatieve weekblad The Weekly Standard. Verder komen onder anderen aan het woord Obama’s biograaf David Maraniss, de bekende klimaatactivist Bill McKibben, Black Lives Matter-oprichter Patrisse Cullors en Robert Ford, die in 2014 stopte als ambassadeur in Syrië uit frustratie over Obama’s Midden-Oostenbeleid.

Nieuwsuur, 22.00 uur, NOS/NTR (NPO2)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>